De grootste valkuilen bij het kopen van een nieuwe hdtv

26 april 2012 9 Minuten 3 Reacties
LG-Smart-TV-2012-2

We hebben de afgelopen maanden al veel interessante specificaties en technieken van hdtv's besproken zodat je weet waar je op moet letten. Maar, het kopen van een nieuwe lcd of plasma tv is niet eenvoudig en er zijn dan ook genoeg valkuilen waar je in kunt vallen. In dit artikel vind je de belangrijkste fouten die consumenten maken bij het kopen van een nieuwe hdtv.

Automatisch voor hetzelfde merk kiezen

Veel consumenten zijn al afgestapt van een beeldbuis maar er zijn er nog genoeg die nog steeds de overstap naar een hdtv moeten maken. Het probleem hier is dat de gemiddelde beeldbuis jaren in de huiskamer heeft gestaan en altijd zonder problemen gewerkt heeft. Daarom kiezen veel mensen meteen voor een nieuwe hdtv van hetzelfde merk waarvan de beeldbuis tv was. Naast het feit dat je op hele nieuwe dingen moet gaan letten bij een flatscreen tv is er ook qua fabrikanten een hoop veranderd. Zo maakt Philips haar tv’s niet meer zelf en wordt dit gedaan door een Chinese fabrikant, heeft Sony de productie van lcd panelen uitbesteed, en maakt JVC zelfs helemaal geen tv’s meer voor consumenten. Het is dus niet verstandig (en soms niet mogelijk) om linea recta naar dezelfde fabrikant te kijken. Geef andere fabrikanten een kans; wanneer ze bij beeldbuizen de boot gemist hebben wil dit niet zeggen dat ze ook slechte hdtv’s maken. Dit geldt overigens ook voor consumenten die al een flatscreen hadden en nu naar een nieuw model op zoek zijn. De markt verandert snel en er is veel nieuws te vinden.

Een te kleine tv kopen

Een grote valkuil waar veel consumenten mee te maken krijgen bij het kopen van een nieuwe tv is de keuze voor een te klein model. Het grote probleem is dat dit in de winkel nauwelijks te zien is en daarom past opvalt wanneer de tv in de huiskamer staat. Je bent wellicht snel bang voor een te grote tv te gaan maar hou er rekening mee dat je door de hogere resolutie ook dichter bij je tv kunt gaan zitten.

Om volledig van HD materiaal te kunnen genieten wordt over het algemeen aangeraden op een afstand te zitten die 2 tot 2,5 keer de beelddiagonaal bedraagt. Aangezien andersom rekenen voor het uitzoeken van een tv makkelijker is kun je meten hoe ver je nu van je tv af zit. Is dit 3 meter? Dan deel je dit door 2,5 en kom je op 120 cm. 120 cm vertaalt zich vervolgens naar een formaat van ongeveer 47 inch. Deze regel is echter afhankelijk van de content waar je naar kijkt. Voor bijvoorbeeld 4K Ultra HD content geldt weer een andere regel. Lees meer over de optimale kijkafstand voor je tv.

Een TV niet kopen omdat het een 3D tv is

Dit is een probleem dat fabrikanten zelf veroorzaakt hebben door tv’s met 3D weergave 3D tv’s te noemen en er ook nog eens een premium prijs voor te vragen. Maar, gelukkig zijn fabrikanten hier nu op terug gekomen, alleen blijft dit idee bij consumenten bestaan. 3D tv’s zijn in principe gewone tv’s die beschikken over de extra mogelijkheid 3D content weer te geven. Je betaalt ook niet (veel) extra voor de 3D-functie aangezien fabrikanten dit sowieso in hun betere modellen verwerkt hebben. Kijk bijvoorbeeld naar de Samsung of Panasonic tv line-up. Bijna alle high-end en middenklasse modellen beschikken over 3D weergave. Wil je geen 3D en kies je dus voor het eerstvolgende model dat er niet over beschikt kom je automatisch bij de wat mindere tv’s uit. Ontwijk 3D dus niet automatisch want dit zit nu eenmaal op de betere tv’s. Wil je een goede tv, neem dan 3D voor lief.

Let wel dat wanneer je voor een tv zonder 3D weergave kiest je hier later geen 3D aan toe kunt voegen. Bedenk dus goed of je in de toekomst 3D-content wilt gaan bekijken.

Een led tv kopen omdat led het beste is

Een led tv is een term die eigenlijk helemaal niet bestaat. Deze modellen zijn simpelweg lcd tv’s met led achtergrondverlichting. Helaas betekent dit niet altijd dat een ‘led tv’ ook beter is dan een lcd tv en zijn er ook nog eens verschillen te vinden in de soort led verlichting die gebruikt wordt. Wat wel vaak beter is, is het energieverbruik van een ‘led tv’. Lees voor meer informatie over led tv’s het artikel ‘Betekent LED TV ook een betere beeldkwaliteit? Nee!

Een lcd tv kopen omdat deze beter is dan plasma

Het probleem hier is dat plasma veel negatief in het nieuws is geweest, vooral wanneer het aankomt op inbranden en energieverbruik. Laat ik meteen zeggen dat deze twee problemen nagenoeg compleet opgelost zijn. Plasma tv’s hebben soms nog steeds een iets hoger energieverbruik maar het verschil is niet groot meer. Soms scheelt dit je op jaarbasis een paar tientjes. Daarbij is inbranden, bij normaal gebruik van een tv natuurlijk, geen probleem meer voor de betere plasma tv’s van merken als Panasonic, LG en Samsung. Dat lcd/led sowieso een betere beeldkwaliteit biedt is nergens op gebaseerd. Er zitten veel verschillen tussen lcd en plasma en de ene groep consumenten kies voor lcd en de andere groep voor plasma. Lcd lijkt de voorkeur te krijgen van de gemiddelde consument terwijl plasma vaak gekozen wordt door de echte filmliefhebber. Dit laatste komt doordat plasma een natuurlijkere kleurweergave met diepere zwartwaarden kent.

Er vanuit gaan dat de luidsprekers wel voldoen

Een groot nadeel van flatscreen hdtv’s is dat ze zo dun mogelijk gemaakt worden. Door de ontwikkeling van ked achtergrondverlichting kan de diepte van een tv zelfs beperkt worden tot enkele millimeters. Dit heeft tot gevolg dat er ergens op ingeleverd moet worden en 9 van de 10 keer is dit de luidsprekers. Het klinkt ook eigenlijk wel logisch; hoe kan een tv van een paar millimeter dik nu goede luidsprekers bevatten? Dat is dus helaas een punt waar je rekening mee moet houden. Hdtv’s hebben vaak een matige geluidskwaliteit en om dit te verbeteren is het aan te raden voor een los luidsprekersysteem of home cinema systeem te kiezen.

Teveel kijken naar bepaalde specificaties

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende specificaties die fabrikanten noemen en het merendeel hiervan is gewoon niet interessant voor consumenten. Met hoge cijfers en dure woorden proberen fabrikanten je te overtuigen. Helaas worden er zoveel verschillende methoden en technieken gebruikt dat het onmogelijk is tv’s aan de hand van sommige specificaties te vergelijken. De belangrijkste specificatie waarop ik hier doel is het aantal Hertz, ook wel refresh rate genoemd. Meer informatie hierover vindt je in het artikel ‘De zin en onzin over refresh rates‘.

Te weinig kijken naar bepaalde features

Tv’s zijn allang geen producten meer waarmee je alleen maar tv kijkt. Tegenwoordig zijn veel tv’s namelijk uitgerust met diverse functies die daadwerkelijk voor iedereen interessant kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een Smart tv platform. Hiermee kun je applicaties downloaden, games spelen, video on demand materiaal bekijken, over het internet surfen en nog veel meer. Ook beschikken tv’s tegenwoordig over vele draadloze functies, zoals het streamen van video’s vanaf je pc naar je tv. Daarnaast kun je ook bij veel modellen content vanaf je tv naar je tablet of smartphone streamen. Doe hier van te voren dus goed onderzoek naar want in de winkel raak je het overzicht snel kwijt. Meer over Smart tv’s kun je lezen op deze pagina.

Extra garantie kopen bij je tv

Dit is iets wat we eigenlijk altijd afraden. Je betaalt er relatief gezien behoorlijk veel geld voor en uiteindelijk levert het vaak niks op. Een tv die je in Nederland koopt heeft wettelijk gezien twee jaar garantie en hier moet de fabrikant zich aan houden. Ook fabrikanten verbeteren hun garantie steeds meer en hebben in de meeste gevallen zelfs een service die je tv op komt halen wanneer er in de garantieperiode iets mee gebeurt. Naast dit alles zijn de huidige lcd en plasma tv’s zeer betrouwbaar en als er iets niet goed is aan een tv zie je dit vaak al in het eerste jaar.

Als je de TV gekocht hebt

Wanneer je eindelijk een tv gevonden hebt die aan al je eisen voldoet volgen er natuurlijk stappen om het meeste uit je tv te halen. Het houdt dus helaas niet op.. Zo moet je aan de slag om je tv juist in te stellen en moeten ook de apparaten rondom je tv juist afgesteld worden. Hieronder vind je links naar een aantal interessante artikelen die je hierbij kunnen helpen. Voor de meest recente tips en adviezen kun je terecht in onze home cinema informatiegids.

Het optimaal instellen van je nieuwe HDTV
Hoe kun je de dialoog van je HDTV versterken?
5 tips voor een betere beeldkwaliteit
Je nieuwe HDTV instellen en aansluiten
Alle HDMI kabels zijn hetzelfde! Of toch niet?

Reacties (3)