Wat is DTS Neo:X en hoe werkt het?

02 mei 2013 2 Minuten 0 Reacties
DTS-Neo-X

Als je een receiver hebt of er naar op zoek bent dan heb je vast wel eens gezien dat er behoorlijk wat verschillende surround formaten zijn. Maar waar dienen al deze surround formaten voor en heb je er in jouw home cinema systeem wat aan? Eerder hebben we al gekeken naar de Dolby ProLogic formaten en de DTS-HD en Dolby TrueHD formaten, deze keer kijken we naar het wat onbekende DTS Neo:X.

DTS Neo:X

DTS Neo:X is een formaat of standaard die te vergelijken is met Dolby ProLogic IIz en Audyssey DSX. Met dit formaat is het mogelijk een 11.1-kanaals home cinema systeem, met 11 speakers en een subwoofer, aan te sturen. Dat is natuurlijk een hele hoop speakers en dus voor de meeste home cinema systemen een formaat wat weinig tot nooit gebruikt zal worden.

DTS Neo:X kan op twee manieren gebruikt worden. Als eerste kan bronmateriaal dat met een 11.1-kanaals audiotrack is opgenomen exact zo weergegeven worden, maar daarnaast is het mogelijk om vanuit een bron met een 5.1-kanaals of 7.1-kanaals audiotrack een 11.1-kanaals signaal te genereren. Voor deze tweede optie wordt gebruik gemaakt van het bestaande signaal dat softwarematig verdeeld wordt over meerdere kanalen. Deze extra kanalen zijn vaak speakers die in de breedte of hoogte ingezet worden en daardoor voor een zogenaamde ‘3D’ surround ervaring moeten zorgen. In een dergelijke configuratie zorgen de hoogte ‘height’ luidsprekers voor de effecten en de achtergrondmuziek. De breedte ‘width’ luidsprekers breiden het voorste gedeelte van de audio uit en verbeteren de voor-zijkant actie.

Het DTS Neo:X formaat wordt in steeds meer receivers verwerkt maar om het formaat te kunnen ondersteunen moeten deze receivers wel over de mogelijkheid om 11 kanalen aan te sturen beschikken. Ook is het mogelijk dat een receiver met DTS Neo:X beschikt over een 9-kanaals versterker met pre-amp uitgangen waarop een externe receiver/versterker aangesloten kan worden die de extra kanalen aanstuurt. Ook moet hierbij gezegd worden dat hoewel DTS Neo:X ontwikkeld is voor een 11.1-kanaals home cinema systeem, het ook aangepast kan worden voor een 9.1- of 9.2-kanaals configuratie. Dit is echter afhankelijk van de receiver.

Meer informatie

Voor meer informatie over surround formaten, receivers en aankoop adviezen kun je terecht in onze Home cinema Informatie Gids. Ook kun je direct meer lezen via onderstaande links.

Een 5.1- of 7.1-kanaals home cinema receiver: Wat is de beste keuze?
Hoe kun je luidsprekers in je home cinema systeem het beste plaatsen?
Alle surround opstellingsmogelijkheden (2.1, 5.1, 7.1, etc.)


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)