Wat is de bi-amp (bi-wiring) feature op receivers en speakers?

09 september 2012 1 Minuut 10 Reacties
KEF Audio channel

AV receivers worden steeds geavanceerder en bieden daardoor ook steeds meer aansluitingsmogelijkheden voor luidsprekers. Vorige week hebben we de Muliroom en Multizone functie al besproken, deze keer kijken we naar de bi-amp en bi-wiring mogelijkheid van AV receivers en speakers. Voor de meeste consumenten zal deze functie echter niet interessant zijn.

De bi-amp en bi-wiring functies zijn geavanceerde mogelijkheden voor het aansluiten van speakers op je AV receiver. De speakers, meestal de stereo speakers aan de voorzijde, moeten hier wel mee om kunnen gaan, iets wat je ziet aan een dubbele ‘+’ en ‘-‘ terminal op de speaker. Hiermee worden de lage en de hoge tonen van elkaar gescheiden. De twee functies worden vaak door elkaar gebruikt maar toch zit er een klein verschil in.

Bi-wiring

Bi-wiring is namelijk technisch gezien het aansluiten van twee kabels op één luidsprekeruitgang, dus twee kabels op de ‘-‘ en twee op de ‘+’ uitgang voor zowel je linker als je rechter luidspreker. Er gaan dus vier kabels naar elke speaker toe. De luidspreker zelf, mits voorzien van een wisselfilter, scheidt de lage en hoge tonen vervolgens. Het voordeel van deze manier van aansluiting is volgens sommigen het breder bereik in de lage en hoge tonen, en een een breder geluidsveld in zijn totaliteit. Nadeel is dat je dubbele sets kabels nodig hebt, kabels dienen dubbel uitgevoerd te worden (hoge inductiewaarde) en je hebt ook banaanstekkers nodig om de kabels aan te sluiten op de receiver.

Reacties (10)