UPC biedt ondersteuning HbbTV, Ziggo en KPN voorlopig niet

08 augustus 2014 1 Minuut 0 Reacties
NPO-HbbTV

Klanten van UPC met een digitale tv-abonnement kunnen de HbbTV-diensten van onder andere de publieke omroepen vanaf nu gebruiken.

HbbTV is in verschillende Europese landen populair maar in Nederland weigeren veel kabelproviders de standaard voor interactieve tv, ook wel teletekst 2.0, door te geven. Daar lijkt nu langzaam aan verandering in te komen want de eerste grote provider biedt nu ondersteuning voor HbbTV. Klanten van UPC met een digitale tv-abonnement kunnen de HbbTV-diensten gebruiken.

Met HbbTV kunnen omroepen en andere content providers hun diensten aanvullen door interactiviteit aan het televisiekanaal te koppelen. De Nederlandse publieke omroepen bieden dit signaal al aan maar gebruikers met een tv die HbbTV-ondersteuning biedt worden beperkt door de kabelproviders en KPN. Zij maken namelijk zelf al gebruik van de rode knop op de afstandsbediening die ook voor HbbTV ingezet wordt.  Een aantal kleine kabel- en glasvezelproviders ondersteunt de doorgift van HbbTV maar de grote spelers weigeren nog steeds het signaal door te geven.

UPC is nu de eerste provider die HbbTV wel door gaat geven, of in ieder geval niet meer blokkeert. Ziggo geeft echter aan voorlopig geen plannen te hebben om de standaard te ondersteunen omdat de provider de voorkeur geeft aan de eigen interactieve tv-diensten. KPN is er nog niet uit of en wanneer HbbTV toegestaan wordt voor digitale televisie. Opvallend is echter ook dat momenteel alleen de tv’s van Samsung die uit 2013 of later komen gebruik kunnen maken van NPO Plus, het HbbTV-platform van de publieke omroepen. Andere en oudere tv’s krijgen alleen toegang tot de niet-betaalde versie van Uitzending Gemist. Volgens de NPO komt dit door de eisen die gesteld worden aan de beveiliging van het platform.

Lees meer over wat HbbTV precies is.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)