Ultra HD Blu-ray-standaard is definitief

18 februari 2015 1 Minuut 1 Reacties
Sony-2015-Blu-ray

We hebben er al meerdere malen over geschreven maar de kogel is nu toch echt door de kerk; de nieuwe Ultra HD Blu-ray-standaard is definitief en dat betekent dat we waarschijnlijk dit jaar nog de eerste Ultra HD Blu-ray-spelers en Ultra HD Blu-ray-discs kunnen verwachten.

De BDA (Blu-ray Disc Association) heeft deze week bevestigd de Ultra HD Blu-ray-standaard, zoals eerder al omschreven, te accepteren en dus als standaard te beschouwen. De standaard maakt Blu-ray discs met films in 4K Ultra HD-resolutie mogelijk, inclusief een groter kleurenspectrum, een nieuwe codec en ondersteuning voor HDR. Ondersteuning voor 3D in 4K-resolutie ontbreekt ook in de definitieve standaard.

De discs zelf veranderen met de nieuwe standaard ook, met een 66GB dual-layer variant en een 100GB triple-layer variant. Alle videocontent wordt gecodeerd middels de H.265 (HEVC) codec. Daarbij wordt het kleurbereik vergroot naar 10-bits en is er ondersteuning voor het rec.2020 spectrum.

Over de ondersteuning voor HDR (High Dynamic Range) heeft de BDA wat meer duidelijkheid gegeven. Er zijn voor HDR namelijk verschillende standaarden, ontwikkeld door diverse bedrijven. De open HDR-standaard, gebaseerd op het SMPTE voorstel, is verplicht. Twee andere standaarden van Dolby (Dolby Vision) en Philips zijn optioneel.

De verwachting is dat we tegen eind 2015 de eerste Ultra HD Blu-ray-films en Ultra HD Blu-ray-spelers op de markt mogen verwelkomen.

Lees meer over Ultra HD Blu-ray discs en spelers.

Via 4K

Reacties (1)