Tips voor het instellen, aansluiten en kalibreren van je nieuwe tv

13 januari 2014 8 Minuten 2 Reacties
Philips-2013-tv

Ruim twee jaar geleden hebben we al eens uitgebreid geschreven over het instellen en aansluiten van je nieuwe hdtv maar in twee jaar is er weer een hoop veranderd. Vandaar een update met de nieuwste tips voor het optimaal aansluiten, instellen en kalibreren van je nieuwe lcd led, plasma of oled tv.

We hebben inmiddels een aardig archief opgebouwd met tips en advies voor de aanschaf van een nieuwe tv. Met onder meer vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv en 10 vragen die je jezelf moet stellen bij het kopen van een tv. Als je na het volgen van deze tips en adviezen de voor jouw perfecte tv gevonden hebt dan kun je aan de slag met de aansluiting, het instellen en het kalibreren van je nieuwe tv.

Plaatsen van je tv

Het eerste wat je doet is het plaatsen van je tv, maar aangezien de plaatsing al belangrijk is voordat je de tv koopt zal dit weinig problemen opleveren. Een aantal fabrikanten levert een wandsteun mee voor wanneer je de tv aan de muur wilt hangen, en nagenoeg altijd wordt er een standaard voor plaatsing op een kast of meubel meegeleverd. Wel is het verstandig een kabelgoot aan te schaffen voor het netjes wegwerken van de kabels die naar je randapparatuur gaan. Mocht je overigens nog kunnen schuiven met de zitopstelling en hier rekening mee willen houden voor een optimale beeldkwaliteit, dan is het verstandig ons artikel over de optimale kijkafstand door te nemen.

Aansluiten van je tv

Over het aansluiten van een nieuwe tv krijgen we wekelijks een hoop vragen en het is nagenoeg onmogelijk om voor elke set-up de beste aansluitingen te benoemen. Echter kunnen we over het algemeen zeggen dat het digitaal aansluiten van verschillende apparaten de voorkeur heeft. Sluit bijvoorbeeld je digitale tv-decoder en je Blu-ray (of dvd) speler digitaal aan middels een HDMI-kabel. Hetzelfde geldt voor een game console, een mediaspeler en verschillende andere apparaten. Lees meer over het optimaal aansluiten van je home cinema systeem.

Kabels en aansluitingen

Wat betreft de verschillende kabels die je kunt gebruiken zijn er een hoop mogelijkheden. HDMI-kabels zijn echter relatief eenvoudig te kiezen aangezien je jezelf niet moet laten verleiden om voor de extreem dure kabels te gaat. Een HDMI-kabel voor een paar tientjes voldoet net zo goed als een kabel van 100 euro. Bij audiokabels is het echter een iets ander verhaal. Lees meer over of je dure of goedkope kabels voor audio en video moet kopen.

Met steeds hoger wordende resoluties en technieken als 3D-weergave wordt de HDMI-versie van je tv en aangesloten apparatuur steeds belangrijker. Wanneer je bijvoorbeeld een 4K Ultra HD tv koopt dan is de kans groot dat deze over HDMI 2.0-aansluitingen beschikt welke ondersteuning voor een breder kleurbereik en hogere framerates bieden. Wil je hier echter optimaal gebruik van maken dan heb je randapparatuur met HDMI 2.0-poorten nodig. Let hier op bij de aanschaf van randapparatuur en kabels. Qua kabels moet je High-Speed HDMI-kabels gebruiken.

Wanneer je de tv aansluit op een receiver of home cinema systeem met daarop aangesloten speakers dan wil je natuurlijk het geluid wat uit de speakers van je tv komt ook over de speakers van je home cinema systeem krijgen. Hiervoor kun je gebruikmaken van HDMI ARC, een standaard waarmee audio teruggestuurd kan worden over de HDMI-kabel die richting de tv gaat. Lees meer over HDMI Audio Return Channel.

Smart tv

Tegenwoordig is het merendeel van de tv’s dat je in de winkels vindt een zogenaamde Smart tv. Dit houdt in dat de tv over verschillende ‘slimme’ functies beschikt, waaronder een Smart tv platform waarbinnen apps te gebruiken zijn, diverse streaming-opties en een app waarmee de tv bediend kan worden. Om dit alles te gebruiken moet de tv verbonden worden met het internet. Veel tv’s beschikken over een ingebouwde wifi-module waardoor je middels het menu op de tv verbinding kunt maken met je thuisnetwerk. Mocht de tv hier niet over beschikken dan kun je een ethernetkabel aansluiten op de tv of een draadloze ontvangen (Wifi dongle) aansluiten.

Digitale tv

Mocht je een digitale decoder van en provider als UPC of Ziggo in huis hebben dan is het allereerst belangrijk dat deze goed aangesloten is (zie sectie hierboven). Daarnaast zul je ook de decoder goed moeten instellen om optimaal van de beeldkwaliteit te kunnen genieten. Let er dus op dat je de juiste kabel gebruikt hebt en check of de audio richting je receiver of home cinema systeem gaat zodat je tv over je speakers kunt beluisteren. Check daarnaast of de juiste beeldverhouding (16:9) door de decoder wordt weergegeven en of de decoder het juiste audioformaat uitstuurt (Dolby Digital). Dit laatste kun je controleren door een programma/serie/film op te zoeken die in Dolby Digital uitgezonden wordt (zie info-venster van je decoder of de tv-gids) en te luisteren of er geluid uit de achterspeakers van je home cinema systeem komt.

HD audioformaten

Wanneer je een receiver of home cinema systeem hebt dat met de meest recente HD audioformaten overweg kan dan is het slim om de Blu-ray speler in te stellen op bitstream doorgave van audio naar je systeem. Hierdoor zal je receiver of home cinema set de audio decoderen en het meest optimale geluid weergeven.

Instellen van je tv

Firmware

Het overlapt elkaar natuurlijk een beetje want zodra je verbinding gaat maken met het wifi-netwerk dan ben je al bezig met het instellen van je tv. De volgende stap is er echter een die door veel mensen overgeslagen wordt. Fabrikanten bieden namelijk in de meeste gevallen software-ondersteuning voor tv’s en zijn continue bezig met het verbeteren van deze software. Wanneer je een tv gekocht hebt kan het dus zijn dat de software al ‘verouderd’ is. Om dit te controleren kun je na het koppelen van je tv met je wifi-netwerk op zoek gaan naar een firmware-update. Dit is een update waarmee de software van de tv naar de meest recente versie gebracht wordt. Lees meer over firmware-updates voor home cinema apparatuur.

Overige instellingen

De volgende stap bij het instellen van je tv is zorgen dat alle bronnen die op de tv aangesloten zijn de juiste naamgeving bevatten zodat je eenvoudig en snel kunt schakelen middels de afstandsbediening. Ook is het belangrijk dat je de belangrijkste instellingen voor aansluitingen, bijvoorbeeld HDMI ARC, activeert wanneer je er gebruik van wilt maken. Daarnaast moet je in de meeste gevallen een account aanmaken binnen het Smart tv platform om toegang te kunnen krijgen tot applicaties en andere toepassingen.

Kalibreren van je tv

Wanneer alles is aangesloten en je hebt de belangrijkste instellingen gecontroleerd dan kun je aan de slag met het optimaliseren van de beeldweergave. Hiervoor duik je de beeldmenu’s van je tv in en krijg je waarschijnlijk een groot aantal instellingen voorgeschoteld waarvan de meesten je mogelijk weinig zeggen. Toch is er enige structuur in te vinden en middels de belangrijkste opties kun je de beeldkwaliteit van je tv direct drastisch verbeteren.

Er zijn verschillende algemene instellingen die de beeldkwaliteit kunnen verbeteren. Lees hiervoor ons artikel met tips voor het optimaal instellen van je tv door. Vergeet sowieso niet de beeldmodus die de tv rechtstreeks vanuit de box gebruikt te veranderen. Deze is gemaakt voor de winkelomgeving en verbruikt vaak teveel stroom. De vaak beste modi worden Film of Movie genoemd. Daarnaast kun je de beeldkwaliteit verbeteren door rekening te houden met reflecties op je tv. Ook hebben we uitgebreid geschreven over het dynamisch contrast van tv’s en of deze optie aan of uit moet staan.

Dit is natuurlijk geen geavanceerde kalibratie aangezien we het bij een aantal relatief eenvoudige instellingen houden en ook niet aan de hand van de ruimte en persoonlijke optimaliseren. Je kunt hier echter wel zelf mee aan de slag. Er zijn diverse discs (Blu-ray) op de markt waarmee je middels testpatronen de beeldweergave van de tv kunt optimaliseren.

Meer informatie

Meer informatie over het optimaal instellen en aansluiten van alle componenten binnen je home cinema systeem vind je in onze uitgebreide home cinema informatiegids. Heb je vragen over het instellen van je tv aangezien je er zelf niet meer uitkomt? Stel deze vragen dan onze vraag & antwoord sectie.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

PM

PM
12 mei 2014 om 00:45

Goede toevoeging lijkt me nog het op ooghoogte hangen van de tv

Inloggen
EJS

EJS
17 augustus 2014 om 13:36

Wat betreft PM’s opmerking over ‘op ooghoogte plaatsen’ van de TV; vroeger was de regel dat de bovenrand van het scherm op ooghoogte moest zijn. Dat is met moderne schermen niet te doen (zou je soms een kuil moeten graven). Beter is het om aan te houden dat ooghoogte, op één-derde van de bovenrand is. Vooral niet hoger. Hoger plaatsen is vermoeiend, slecht voor je nek en schouders, en je kunt er -na verloop van tijd- aardig koppijn van krijgen (mede door de schouder/nek problemen). Hang een TV bij voorkeur niet aan de muur, maar plaats ‘m op een tv-meubel. Bij de meeste toestellen is het geluid wat helderder, wanneer het scherm wat verder van de muur geplaatst wordt (ca. 30cm). En je zult je -eventuele- buren ook iets langer te vriend houden 😉

Inloggen