Thuistest Panasonic HZW984 oled tv: familie Makhanlal (gezin 1)

01 januari 2021 7 Minuten 0 Reacties
Panasonic-TX555HZ980-lifestyle

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van FWD aan de slag gegaan met de nieuwste oled tv van Panasonic. Wat vinden zij van de HZW984 oled tv? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze premium producten aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 1; familie Makhanlal.

Introductie

We zijn een gezin van twee volwassenen en een dochter van 10 jaar. Voor mijn vrouw moet de bediening eenvoudig zijn. Simpel en logisch. Zij zapt veel en kijkt wat haar aantrekt. Ik kijk veel en vooral breed, ook internationaal. Verder hebben we drie streamingdiensten tot onze beschikking: Netflix, Disney+ en Amazon Prime.

Eerste indruk

Het eerste dat opviel was de grootte van de doos, zo groot had ik de tv niet verwacht. Na het openen viel het allemaal wel mee. Veel piepschuim, maar toch als je van een 37-inch naar 55-inch gaat, dan is deze wel groot. Wat verder opviel was het dunne scherm. Het scherm was wel te tillen, maar het voetje was toch aan het gewicht. Het paneel is erg dun met een dun randje aan de voorzijde. Erg vingerafdrukgevoelig en durfde het bijna niet te vegen. Ik ben eenmaal het glaspaneel van de plasma gewend. Maar voorzichtig met een doekje vegen kreeg ik het paneel schoon. Alleen aan de onderzijde op de hoeken, waar je het paneel moet vastpakken, kraakte het paneel een beetje.

De installatie van het voetstuk en kabelgootdeksel was niet moeilijk en sprak voor zich. Bij het starten begin je met een aantal standaardinstellingen, zoals land en taal. De tv heeft veel mogelijkheden voor IPTV, kabel- en satellietaansluitingen. Ook de mogelijkheid voor twee CI+-aansluitingen. Zelf ben ik in het bezit van een Ziggo Humax IRHD 5300c. Deze heb ik op de HDMI aangesloten. Bij de eerste start blijft de Panasonic dan ook in een loop hangen op zoek naar een signaal. Na lang staren kwam ik erachter dat je vinkjes bij alle mogelijkheden moet weghalen. De eerste keer kies je de Humax handmatig, daarna gaat de TV bij het aanzetten automatisch naar HDMI 1.

Advertentie

Beeldkwaliteit

Het beeld van de Humax STB met een maximale resolutie van 1080i, is niet veel verschillend met mijn plasma tv (HD Ready). SD-content is heel wat minder op deze HZW984. Mijn Chromecast komt niet verder dan 1080p, maar je ziet toch wel een duidelijk helder en scherper beeld. Ook sportbeelden zijn goed te volgen. Geen directe schaduwen en dergelijke. De vooringestelde sportmodus heb ik maar een keer gebruikt. Deze instelling maakte het beeld te kleurrijk en feller. Dat deed echt pijn aan mijn ogen.

De Afstandsbediening heeft een dedicated knop voor Netflix. Even je inloggegevens intoetsen en je hebt je eigen content en profielen. Netflix heeft gelukkig 4K content. We zijn ook aan de slag gegaan met de natuurserie Our Planet 4K. Dan komt deze 4K OLED ook echt tot zijn recht. Maar ook bij andere non-4K films en series komt het OLED-scherm tot zijn recht. Bijkomend voordeel is dat je met Netflix vanuit je telefoon rechtstreeks kan streamen naar de TV. Amazon Prime Video biedt deze mogelijkheid niet aan.

Het beeld was verder helder, duidelijk en scherp. Ook de buren die even kwamen kijken naar wat ik ging reviewen, vonden het een prachtig beeld. De enige instellingen die ik heb veranderd was de helderheid van het paneel. Deze bracht ik terug naar 30 procent en voornamelijk in de avond. Als je reclame heb met een kleurvlak dan wordt je hele woonkamer verlicht en wil je spontaan een zonnebril opdoen. Ook het geluid heb ik op iets meer bas (+3) en hoge tonen (+2)gezet. Het geluid was goed, geen blikkerig geluid of iets dergelijks en je kon het volume ook zonder problemen echt opendraaien.

Aangezien ik mijn tv-signaal via HDMI laat lopen, was de vaste tv-knop op de Afstandsbediening overbodig. Jammer dat je deze niet kon programmeren en je eigen ingang kan laten kiezen. Een vaste knop voor de verschillende geluidsopties op de afstandsbediening vond ik een gemis.
De TV herkent wel automatisch Dolby Atmos en Dolby Vision, en schakelt automatisch daar die instellingen. De vaste knop voor de verschillende beeldinstellingen was prettig en je kan deze instellen met welke beeldinstellingen je wilt werken. De Filmmakermodus en Normaal waren door ons de meest gebruikte. De Filmmaker modus gaf het beeld net iets betere kleurdiepgang, erg mooi. De reflectie als de zon er vol opstond bij een donker beeld viel ons gelijk op. Maar door de zwenkvoet kon je dit oplossen.

Smart tv

De app store is minimaal. Je hebt de meest gangbare streamingdiensten zoals Netflix, Amazone Prime. KIJKNL, Pathé Thuis etc. Maar Disney+ ontbreekt, een echt gemis. Als je een beetje exotisch app hebt dan kun je deze niet installeren via de app store. Als je een smart tv wil zijn, doe dan ook smart. Zet het anders uit en lever een bij wijze van een Chromecast erbij.

Gaming

De Nintendo Wii aansluiten kon ik vergeten: geen scart en geen AV-aansluiting (Geel/Wit/Rood) aanwezig op de Panasonic. In mijn oriëntatiefase had ik hier ook al over nagedacht en had ik de oplossing al gevonden. Een Wii-2-HDMI aansluiting voor een paar euro. Deze aankoop heb ik dan ook naar voren gehaald. Alles aangesloten en het werkte. Ik heb wel de HDMI-aansluiting tweemaal keer opnieuw in de TV gedaan voordat mijn beeld van 4:3 naar 16:9 veranderde. Gaming van de Mario spelletjes ging goed. Beeld was vloeiend en de vooringestelde Gamemodus gaf geen wezenlijk verschil. Het zag er simpelweg prima uit.

Conclusie

Voor ons was dit een goed moment om een tv te reviewen. Ten eerste het formaat, want daar hebben we lang over gedubd, maar 55-inch is een goede keuze voor ons als je op 4, 5 tot 5 meter zit. Het beeld is dan niet ‘in your face’. Ook de zwenkvoet was een verassing, die wij echt konden waarderen. Als je deze draait verlies je geen beeld, want de kijkhoek was uitstekend.

De afstandsbediening is van degelijke kwaliteit, wat ik nu ook nog bij mijn tv ervaar. Minpunt is de afstand tussen de navigatie/pijltjestoets en de Home-knop. Veelvuldig klikte ik de verkeerde omdat deze dicht op elkaar zaten en je ook geen onderscheid kon voelen.

Kijkend naar de prijsstelling ten opzichte van andere oled tv’s, is dit model pittig geprijsd. Het is echter wel een beeld waar wij echt van hebben genoten. Ook de huis-, tuin- en keukenprogramma’s. Een hd-film is al een genot, maar 4K is echt genieten, helaas is daar het algemene aanbod daarvoor te weinig.

Mijn echtgenote en dochter hebben echt genoten van het grote beeld, maar ook van de scherpte en details die je dan ziet. Mijn dochter heeft nog meer genoten van de directe toegang van Netflix en Amazon Prime en niet meer via de tablet en Chromecast.

Advertentie

Zou ik deze TV kopen? Het formaat en OLED is nu een gegeven. Het enige wat ons laat twijfelen is het aanbod in de app store en de uitbreiding hiervan. Als je eenmaal het gemak hebt ervaren van de smart tv apps, dan wil je ook “all the way”. Ook de prijsstelling doet ons nog twijfelen. Het zal even wachten worden tot deze in prijs zakt of dat een leuke aanbieding zich voordoet.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)