Thuistest Panasonic HZW984 oled tv: familie Groen in ’t Wout (gezin 4)

01 januari 2021 8 Minuten 0 Reacties
Panasonic-TX555HZ980-lifestyle

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van FWD aan de slag gegaan met de nieuwste oled tv van Panasonic. Wat vinden zij van de HZW984 oled tv? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze premium producten aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 4; familie Groen in ’t Wout.

Introductie

Wij zijn de familie Groen in ’t Wout. Ons gezin bestaat uit mijn vrouw, mijzelf (47 en 48) en twee kinderen (meisjes van 11 en 7). Ik wilde graag mee doen om te zien hoe de techniek van dergelijke tv’s zich heeft ontwikkeld ten opzichte van een oled tv die ik in 2016 heb gekocht. Ook was ik benieuwd naar mijn indruk van een ander merk Oled tv. Gemiddeld genomen maken we allemaal in de zelfde mate gebruik van de tv. Als we de tv gebruiken is dat divers van kijken via de media box, app’s van de tv (Netflix, Disney + en streamen via het netwerk). Naast gewoon tv kijken gebruiken vooral de kids de tv ook voor de Wii om Wii fit te doen. Al met al een divers gebruik.

Eerste indruk

Zoals de doos doet vermoeden zit er een groot formaat scherm in 55-inch. De tv is netjes verpakt en komt makkelijk uit de doos als je de bescherming weghaalt. Voor het uit de doos halen is mijn advies omdat echt met zijn tweeën te doen. Het monteren van de voet is eenvoudig en plaatsen op het meubel kost geen enkele moeite. Aansluiten van de bekabeling gaat redelijk. HDMI kabel gaat er soepel in. De optische kabel is wat lastiger in te pluggen als de tv op zijn voet op een meubel staat. Dat komt doordat je flink door de knieën moet en dan van beneden naar boven moet kijken bij goed licht. De stappen om de tv gebruiksklaar te maken wijzen zich vanzelf. Ik had daarvoor geen instructieboekje nodig. De afstandsbediening komt wat licht over, maar is overzichtelijk van opzet. De tv zelf staat stevig en heeft een gebruikelijk design, niet opvallend.

Na het aanzetten gaat het instellen van eventuele verbonden schotel, DVB-t tuner doormiddel van een menu. Instellingenmenu was overzichtelijk met een duidelijke kort onscreen toelichting. Ik kon zo snel door de verschillende keuzes heen. Het aansluiten en instellen van het geluid was niet eenvoudig. De Ziggo mediabox (Horizon) leek het geluid niet door te geven. Na raadplegen van de helpdesk heb ik de juiste instelling geconfigureerd. Voor een beter geluid heb ik de tv ook aangesloten op de receiver. Het geluid wat uit de tv speakers zelf komt is oke, maar het geluid via de receiver is beter en mooier. Er zijn voldoende opties om het eigen geluid van de tv naar de eigen voorkeur af te stellen. Jammer dat DTS gewoon als Dolby wordt doorgestuurd naar de receiver vanuit de tv.

Advertentie

Beeldkwaliteit

Wat meteen opvalt is dat zwart ook echt zwart is! Maar ik had ook niet anders verwacht van een oled-scherm. Voor de eerste dagen heb ik de normale instelling gebruikt. Zo kon ik eens goed vergelijken met mijn eigen LG oled waarbij ik ook in de standaard-instelling kijk. De kwaliteit van het beeld hangt erg af van hoe je kijkt. Er zit een behoorlijk verschil in de diverse manieren. Als ik via de Canal digital app kijk is de beeldkwaliteit teleurstellend. Maar dat is niet anders dan op mijn eigen tv. Niet zo scherp als kan op een dergelijk scherm. De Netflix-app en beelden via mijn mediabox zijn beduidend beter en scherp. In het begin had ik het idee dat het beeld iets minder scherp/strak was dan ik gewend ben van andere oled-schermen. Na een paar dagen was dat gevoel trouwens weg. Er zitten diverse beeld modi op, waarvan de volgende het meest zijn gebruikt:

  • Normaal
  • Filmmaker
  • Spel

Deze beeldmodi gaven voor ons het prettigste beeld. Dynamisch vond ik te intens wat betreft kleurbeleving. Filmmaker gaf een mooi effect bij films, maar zou voor mij geen must zijn. Spel is uitgebreid gebruikt bij het gamen, waar ik later nog op terugkom.

Het streamen van .mkv-files gaat goed. De beeldkwaliteit van gestreamd materiaal is goed (helder en scherp). Ook UHD-files worden zonder buffering issues afgespeeld.

De scherpte en kleuren zijn goed in de standaard instelling. Optimaliseren kan, maar geen directe noodzaak voor, dus ook niet gedaan. Met snelle (sport)beelden zie je een streep achter het snelle object. Het lijkt een soort van bewegingsonscherpte. Dolby Vision en HDR worden mooi weergegeven. Dat is echt een pre om als functie op een tv te hebben. Het geeft een extra dimensie aan het kijken naar films en series.

Smart tv

Voor ons zijn apps waarmee je tv kijkt het belangrijkst. Surfen op het internet doen wij niet via de tv. Wij kijken veel series via Netflix, Disney+ en NPO start. De Spotify-app wordt soms ook nog wel gebruikt.

Tot schrik van mijn dochters ontbrak de Disney+ app. Ik heb zelf nog even gekeken, maar kon deze niet zelf installeren. Een andere app die ik had verwacht was de Spotify-app. Ook die ontbrak. Wel was er een andere muziek app aanwezig Deezer. Overige apps die wij gebruiken (Netflix, NPO start)  zijn aanwezig en werken goed.

De afstandsbediening is overzichtelijk en na een paar dagen waren de snel knoppen makkelijk te vinden en ging het navigeren door de verschillende menu’s makkelijk en snel. De snel toets om Netflix te kiezen is handig. Toegang tot de apps via de menustructuur onder in het beeld is prima.

De mediaspeler die de tv heeft is ook makkelijk toegankelijk, maakt makkelijk contact met het netwerk en Synology mediastation. Het streamen van media gaat dan ook goed. Gangbare filmformats leest hij. Wat wel jammer is dat hij niet alle gangbare audioformats herkent. Dolby surround en Dolby Digital+ is wat als uitvoer wordt gekozen. Het Atmos-signaal komt niet door vanuit de intern ingebouwde media speler. Ook moet je soms zelf even schakelen in het geluidsmenu om het Dolby Digital + signaal op te laten pikken door de AVR.

Gaming

We hebben ook uitgebreid games gespeeld op de tv. De favoriete games in huis zijn Wii-fit plus en Mario Kart. Het aansluiten van de Wii-console was eenvoudig. Wij hebben een HDMI verloopstekker voor de Wii, dus dat was plug-and-play. Voor het spelen van de games hebben wij de Spel-modus gebruikt. Het geluid ging over de AVR. Daarmee was de geluidservaring prima en liep ook mooi synchroon  met de gespeelde spellen. De beelden waren vloeiend en de kleuren zijn helder en scherp. Voor ons gevoel hetzelfde als bij eerdere ervaringen op onze andere tv’s. De aansturing van de Wii-remote naar de figuurtjes in het spel was zeer direct, snel en nauwkeurig. We hadden het idee dat er geen vertraging zat in de beweging van de Wii-remote en het figuurtje of object in het beeld. Verschillende high scores zijn gesneuveld. Wie weet kwam dat door de getrouwe weergave van je eigen bewegingen en directe aansturing op het beeld! De meiden waren er niet van af te  krijgen en hebben een prima spelbeleving gehad op deze tv.

Conclusie

We hebben met plezier de tv getest. In het begin was het wennen, maar al snel hadden we de werking en afstandbediening door. Pluspunten zijn de eenvoudige installatie en goede en vriendelijke helpdesk, de toegankelijkheid van de menu’s en menustructuur, de prima game/spel-modus en de goede werking van de mediaspeler. We hebben in de afgelopen weken het volgende minpunt ervaren;  het beperkt aantal populaire apps, denk aan Disney+ en Spotify.

Advertentie

Kijkend naar het gebruik en plus- en minpunten was het een prima ervaring. Ik kan ik dit toestel aanraden, maar kijk goed welke apps jij persoonlijk belangrijk vindt. Op dit punt zou voor mij het toestel afvallen. Ook verbeterde techniek (software en processoren) trekt mij nog niet over de streep om tot koop over te gaan. De meest benodigde functies zijn aanwezig en makkelijk te gebruiken. Als ik de tv op een schaal van één tot en met vijf zou moeten beoordelen kom ik tot drie en een halve ster (op basis van zoals wij een tv als gezin gebruiken).


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)