Samsung presenteert QLED tv line-up voor 2020 met 8K en 4K-modellen

06 januari 2020 4 Minuten 0 Reacties
Samsung Q950TS

Samsung heeft vandaag tijdens CES 2020 in Las Vegas de eerste details van de 2020 QLED tv line-up bekendgemaakt. De Zuid-Koreaanse fabrikant zet dit jaar wederom in op microLED maar die techniek zal voor de meesten onder ons nog niet betaalbaar zijn. Daarnaast kunnen we diverse 8K- en 4K-modellen in de line-up verwachten.

Samsung 2020 QLED tv line-up

Het meest opvallende model in de Samsung 2020 tv line-up is toch wel de Q950TS, de eerste tv met een Infinity Screen en de 8K-resolutie. Daaronder komen dit jaar weer diverse QLED tv-series, waarbij de helderheid opgeschroefd is ten opzichte van vorig jaar en de meerdere modellen komen met full array local dimming (FALD) backlight. Daarnaast heeft Samsun de processor een upgrade gekeken waardoor onder meer de upscaling-functie verbeterd is, en moeten de tv’s dankzij ‘Object Sound Tracking’ (OTS) een betere audioweergave verzorgen.

Samsung Q950TS met Infinity Screen

Als we de microLED-televisies even buiten beschouwing laten dan is de Q950TS het topmodel voor 2020. Deze televisie beschikt over een Infinity Screen waarbij de schermranden nauwelijks meer zichtbaar zijn. Dit 8K-scherm is maar 15mm dun en komt met een losse One Connect Box waarop bronnen aangesloten kunnen worden. Lees meer over de Samsung Q950TS.

Samsung brengt in 2020 nog meer nieuwe 8K-televisies op de markt. Zo kunnen we de Q900TS verwachten die dankzij fysieke aansluitingen achterop het paneel iets dikker is dan het topmodel. De Q800TS is qua uiterlijk vergelijkbaar met de 8K QLED-tv’s uit 2019 en komt dus met een zichtbare rand rondom het scherm.

Samsung heeft op het gebied van beeld en audio diverse verbeteringen doorgevoerd. Zo komen de 8K-televisies met Object Sound Tracking Plus-geluid. Dit betekent dat er aan de bovenzijde, onderzijde en zijkanten luidsprekers ingebouwd zijn en dat audio-objecten die door het beeld bewegen middels software geanalyseerd worden en zo perfect in de ruimte geplaatst moeten worden. Het moet lijken alsof deze objecten ook door de kamer bewegen. AI Learning 2.0 moet er daarnaast voor zorgen dat de beeldkwaliteit (met name voor upscaling) van een nog hoger niveau is, door te leren van content en de manier waarop televisies gebruikt worden. Een speciale Adaptive Picture-modus moet de weergave aanpassen aan elke omgeving en de AI ScaleNet-feature maakt het mogelijk om content gecomprimeerd te versturen over verbindingen met een te lage bandbreedte om toch 8k te streamen. Simpel gezegd; hiermee moet het kijken in 8K met een lagere internetsnelheid mogelijk gemaakt worden.

Vernieuwde 4K QLED-televisies

Ook voor diegenen die geen 8K-televisie zoeken is er voldoende verbeterd in 2020. Dit jaar zijn meer 4K-modellen uitgerust met een full array local dimming backlight, wat de beeldkwaliteit ten goede komt. Ook heeft Samsung de helderheid met zo’n 20 procent weten te verhogen. De enige modellen die het nog met edge lit led-verlichting moeten doen vinden we terug in de Q60T- en Q70T-serie. Deze modellen beschikken dit jaar echter over een nieuw dual-led backlight waarbij gele en blauwe leds gecombineerd worden om zo een hoger contrast, een hogere helderheid en diepere zwartwaarden te verwezenlijken. Tot slot geeft Samsung aan dat door ‘active tone mapping’ de HDR-prestaties verbeterd moeten zijn.

Naast nieuwe QLED-televisies brengt Samsung in 2020 ook weer diverse ‘standaard’ 4K-televisies op de markt in de TU-series. Qua specificaties zijn deze modellen vaak niet zo spannend, aangezien ze kenmerken erven van middenklasse modellen van vorig jaar. Zodra Samsung de complete line-up met specificaties en modellen bekendmaakt publiceren we een volledig overzicht.

Reacties (0)