Samsung brengt eerste ‘led cinema-scherm’ naar de bioscoop

13 juli 2017 1 Minuut 0 Reacties
Samsung-Cinema-led-screen

In de wereld van bioscopen is een ontwikkeling gaande waarbij projectoren vervangen worden door grote led-schermen. Samsung en Sony zijn twee grote spelers in deze ontwikkeling, en Samsung laat deze week weten zijn eerste led cinema-scherm naar de bioscoop gebracht te hebben. Het scherm biedt alles dat projectoren ook boden, waaronder 4K Ultra HD en HDR.

Samsung heeft in Zuid-Korea zijn eerste led cinema-scherm in een bioscoop geïnstalleerd. In tegenstelling tot de led tv’s van het bedrijf die we in de winkels vinden zijn deze schermen echte led-schermen. Elke pixel is een ledje, waardoor geen lcd-paneel met achtergrondverlichting benodigd is. Samsung en Sony zijn twee partijen die dergelijke led-displays ontwikkelen en ze willen hiermee de alom bekende projectoren en schermen in bioscopen vervangen.

De grote vraag is natuurlijk wat dit de bioscopen gaat kosten, maar helaas is daar niks over bekendgemaakt. Waarschijnlijk kost het de bioscoop nu niet veel aangezien Samsung met name wil laten zien wat de mogelijkheden voor de toekomst zijn. Het scherm in de bioscoop is ruim 10 meter breed en bestaat uit diverse kleine led-modules. De resolutie bedraagt 4.096 bij 2.160 pixels en de helderheid is ongeveer 500 nits. Volgens Samsung is dit genoeg om in een donkere zaal content in high dynamic range weer te geven. Daarbij geeft de Koreaanse fabrikant aan dat de piekhelderheid tienmaal hoger is dan die van projectoren. De hogere helderheid biedt volgens Samsung ook de mogelijkheid om concerten, sportwedstrijden en evenementen op de schermen te tonen.

Nu zal het niet zo’n vaart lopen dat op korte termijn alle bioscopen over een led-scherm beschikken. Er is immers ook concurrentie. Zo werkt Dolby al een tijdje met diverse bioscoopketens om Dolby Cinema te pushen. Met laserprojectoren wordt een hogere helderheid en dus een optimale HDR-ervaring gecreëerd.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)