Samsung QLED 8K tv’s krijgen HDMI 2.1- en 8K Association-certificaat

02 januari 2020 1 Minuut 1 Reacties
8K Association

Samsung 8K QLED-tv's die in 2019 zijn uitgebracht zijn vanaf nu officieel gecertificeerd voor HDMI 2.1, zo laat de Zuid-Koreaanse fabrikant weten. Daarnaast komt Samsung dit jaar met meerdere, nieuwe modellen die naast een officieel HDMI 2.1-certificaat beschikken over een certificaat van de 8K Association.

HDMI 2.1 voor 2019 en 2020 Samsung 8K tv’s

Afgelopen jaar werden er al verschillende televisies uitgebracht die voorzien zijn van HDMI 2.1-poorten, maar geen enkel model was nog officieel gecertificeerd voor de nieuwe HDMI-standaard. Dat had tot gevolg dat men officieel nog niet met de term HDMI 2.1 mocht communiceren. Voor Samsung komt daar nu verandering in want de in 2019 gelanceerde 8K-televisies van het bedrijf (de Q950R-serie) hebben inmiddels een officieel certificaat mogen ontvangen. Simpel gezegd betekent dit dat de televisies voldoen aan alle eisen voor HDMI 2.1, waaronder ondersteuning voor videosignalen met hoge bandbreedte en 8K-weergave op 60Hz. Het betekent niet dat alle features die HDMI 2.1 biedt ook daadwerkelijk aanwezig zijn. Zo ondersteunen de tv’s van Samsung alleen ALLM maar geen VRR of QMS. Meer over alle features van de nieuwe standaard lees je in ons HDMI 2.1-artikel.

8K Association Certified

Daarnaast heeft Samsung laten weten dat de 8K-televisies die dit jaar uitgebracht worden zijn gecertificeerd door de 8K Association, wat betekent dat ze het certificaat van deze organisatie mogen dragen. Ook hiervoor moeten televisies aan diverse eisen voldoen, waaronder vanzelfsprekend ondersteuning bieden voor de 8K-resolutie. Daarnaast moet onder meer de helderheid minimaal 600 nits zijn, en moet HVEC ondersteund worden. Toch moeten we niet teveel waarde aan deze certificaten voor ‘echt 8K’ hechten, want er zijn meerdere organisaties die ze uitdelen. Zo liet LG eerder weten het 8K-certificaat van de Consumer Technology Association (CTA) ontvangen te hebben. Dat certificaat lijkt zelfs nog wat strenger door te toevoeging van de eis dat minimaal de helft van het aantal pixels te onderscheiden moet zijn voor het blote oog. Er zijn dus meerdere wegen die naar een leuk logo op een tv leiden.

Reacties (1)