Review: Sony KDL-46Z5500 LCD TV

12 december 2009 3 Minuten 0 Reacties
Z

Het is geen geheim dat Sony de laatste jaren op de TV markt veel last heeft gehad van de concurrentie. Ondanks de grote naamsbekendheid en status had Sony moeite om te concurreren met goedkopere merken. Maar, 2009 is een ommekeer gebleken voor Sony. Door een duidelijke visie en zeer mooie producten staat het merk weer bovenaan menig lijstje. De 46Z5500 onderstreept dit nog maar eens.

Volgens Home Cinema Choice, die deze review gemaakt heeft, is deze TV zelfs exceptioneel en moedig te noemen. Om te beginnen heeft de TV geen LED verlichting wat je tegenwoordig toch vaak terugziet, zeker op TV’s van €1.500 of meer. Dit is nogal moedig te noemen. In plaats van LED blijft Sony vertrouwen hebben in CCFL verlichting. Het niet gebruiken van LED maakt de zwartwaarden wat minder (welke toch zeer goed te noemen zijn, zeker met een contrast ratio van meer dan 60.000:1) maar lijkt bij Sony de focus gelegd te hebben op het weergeven van meer gedetailleerde beelden en een betere kleur verzadiging. Deze beide beeld elementen zijn namen buitengewoon goed te noemen. De kleurvelden zijn natuurlijk en gewoon perfect. Ook stilstaande beelden blijken solide en perfect te worden weergegeven, waar zelfs de Samsung LED TV’s moeite mee hebben.

Maar het is bij de fijne details dat de 46Z5500 pas echt laat zien wat hij kan. Je moet gewoon Blu-ray films bekijken om de TV echt tot zijn waarde te laten komen. Zelfs in zeer donkere scenes krijgt de Z5500 het voor elkaar om elk details in de donkerste schaduwen, weer te geven.

Natuurlijk is de TV niet alleen maar perfect. Het design laat nog wat te wensen over. De zilveren strip onder het scherm weerkaatst omgevingslicht wat nogal veel kan afleiden. Hier hebben ze toch een kleine misstap gemaakt. Ook de kijkhoek is niet echt om over naar huis te schrijven. Wanneer je ver van het midden van de TV af zit of vanaf de grond naar TV kijkt moet je teveel moeite doen om bepaalde details in scenes te onderscheiden. Daarnaast heeft Home Cinema Choice wellicht een klein probleem met de rood-weergaven ontdekt. Deze zien er namelijk verdacht oranje uit. Maar, dit kan ook zijn omdat de reviewers misschien wel heel erg nauwkeurig en ‘zoekende’ waren. dit ‘probeempje’ heeft in ieder geval niks aan grote het kijkplezier gedaan.

De 46Z5500 is een multi-getalenteerde artiest die zonder problemen overweg kan met zowel HD als SD materiaal, wat natuurlijk het allerbelangrijkste is. Volgens Home Cinema Choice is deze TV de beste keus om digitale televisie op te bekijken, in vergelijking met andere TV’s boven de 37 inch die dit jaar zijn uitgebracht. Ondanks dat het geluid misschien niet erg hard en krachtig is kun je zeggen dat het voor een flatscreen TV best redelijk is. Voor het gemiddelde TV kijken kun je het zelfs bijna perfect noemen. Ook de 200Hz Motion Drive van Sony geeft prachtige en natuurlijk beelden weer, zonder de artifacts te creëren die we wel eens bij hogere refresh rates tegenkomen.

Natuurlijk zitten er een hoop extra features op zoals AppliCast, Sony’s Online portal, en een DLNA certificaat, maar die doen er gewoon niet echt toe. De 46Z5500 is gewoon goed in wat hij moet doen en past weer perfect bij de naam die Sony hoort te hebben.

Bekijk hier volledige review.

Reacties (0)