Review: Samsung UE55MU6400 (MU6400-serie) lcd led tv

12 juli 2017 + 10 minuten 1 Reacties
Samsung-MU6400-review

Samsung besteed erg veel aandacht aan de nieuwe QLED-series lcd tv's, maar dat betekent niet dat je de middenklassers zo maar mag afschrijven. Toestellen zoals de Samsung UE55MU6400 hebben heel wat te bieden voor een interessante prijs.

Samsung UE55MU6400 – specificaties

 • Wat: Ultra HD Edge LED-LCD-tv
 • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
 • Aansluitingen: 3x HDMI (1xARC, 3x v2.0a), 1x composiet/component video, 2x USB, 1x digitaal optisch audio uit, 3x antenne, netwerkaansluiting, Bluetooth
 • Extra’s: HDR10+, HLG, WiFi (802.11n) ingebouwd, Tizen Smart Hub, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T/C/S2, CI+-slot, Smart Controller, stemcontrole
 • Afmetingen: 1.235 x 784 x 334 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 19,0 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 111 / 0,3 watt (Energielabel A)
 • Modellen:
  • UE65MU6400 (65-inch): 2.399 euro
  • UE55MU6400 (55-inch): 1.399 euro
  • UE49MU6400 (49-inch): 1.099 euro
  • UE40MU6400 (40-inch): 899 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Samsung in 2017 op de markt bracht, vind je in de 2017 Samsung  lcd led tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Samsung UE55MU6400 – design

In het middensegment mag je niet de grootste innovaties verwachten, maar een leuk design behoort absoluut nog tot de mogelijkheden. Deze Samsung is voorzien van een metaalkleurig kader van ongeveer een centimeter. De Y-vormige voet zorgt voor stabiele ondersteuning, maar het is helaas geen draaivoet. De voet heeft ook flink wat diepte nodig (33 cm), dus daar moet je wel rekening mee houden.

Van de zijkant bekeken valt het slanke profiel echt wel op. De rug is net zoals de hogere modellen afgewerkt in zwart plastiek met een horizontaal streepmotief.

Advertentie

Aansluitingen

Een van meest opvallende dingen die je achterlaat door bij Samsung in het middensegment te shoppen is de One Connect box en de Invisible Connection van de QLED-modellen. Alle aansluitingen staan op het toestel, aan de rechterzijde. Ze zijn ook allemaal naar opzij gericht, dus je kunt het toestel moeiteloos aan de wand monteren.

Je moet het stellen met drie HDMI-aansluitingen en tweemaal USB. Dat is voor beiden eentje minder dan op de hogere modellen. Daarnaast is er een component en composiet video aansluiting, en een optisch digitale uitgang. De Samsung beschikt niet over een hoofdtelefoonuitgang, maar wel over Bluetooth. Daarmee kan je een draadloze hoofdtelefoon of toetsenbord aansluiten.

Samsung UE55MU6400 – gebruiksgemak

De installatieprocedure loodst je moeiteloos door de eerste stappen. Je selecteert land en taal, een netwerkverbinding, en indien je gebruik maakt van de ingebouwde tuners laadt de tv de zenders in. De tv probeert aangesloten apparaten te herkennen, met wisselend succes.

In de menu’s voor instellingen merken we geen grote veranderingen. In de submenu’s voor beeld en geluid zitten de meeste instellingen nog een niveau dieper in de ‘expertinstellingen’. Zo hoef je als gewone gebruiker niet door een eindeloze reeks nietszeggende opties ploeteren. Instellingen die je enkel kan aan of uit zetten zijn nu voorzien van een grafische aan/uit indicator in de vorm van een radio-button.

Menu’s en Smart Hub lopen als een trein. Elke interactie gaat vlot en snel, precies zoals je dat mag hopen van een topmodel.

Afstandsbediening

Ook op deze modellen krijg je nog een Smart controller meegeleverd, al ziet die er wel wat minder luxueus uit dan de metalen versie bij hogere modellen. Maar hij ligt zeker even goed in de hand, en levert hetzelfde gebruiksgemak. Aanvankelijk maakten we ons wat zorgen over de kleine hoeveelheid toetsen, maar de remote werkt erg goed samen met de Smart Hub zodat je zelden toetsen mist. Enkel wie de gewoonte heeft om kanaalnummers in te tikken zal zich toch wat moeten aanpassen.  De remote beschikt immers niet over nummer toetsen, cijfers tik je in via een on-screen toetsenbord.

Het grootste gebruiksgemak krijg je door de Smart Controller in te zetten als universele remote voor de aangesloten toestellen. De tv probeert automatisch te herkennen wat je aansluit, maar mocht dat mislopen, dan volstaat het om een erg kleine procedure te doorlopen om zelf het correcte toestel in te stellen. Open de Smart Hub, ga naar Bronnen (voorlaatste icoon links) en scroll in de mogelijkheden helemaal naar rechts, naar ‘Instellen universele Afstandsbediening’.

Samsung UE55MU6400 – features

Smart tv-platform

De Smart Hub toont alle functies, bronnen en instellingen in een balk onderaan het beeld. Je kunt de volgorde van iconen aanpassen zodat je favoriete zaken vooraan staan.

Daarboven verschijnt een grotere balk die opties toont afhankelijk van je selectie onderaan. In Netflix krijg je bijvoorbeeld een aantal suggesties, kies je onderaan de bronnen dan zie je alle mogelijke bronnen.

Smart functies

De MU6400 is uitgerust met een volledige set tuners voor digitale tv, en je kunt opnemen naar externe harde schijf. De mediaspeler leest zo goed als al onze testbestanden, zowel Full HD, Ultra HD als HDR, en gecodeerd in H.264, HEVC of VP9. Ook ondertitels zijn geen probleem. De audiospeler leest ook FLAC en ALAC.

Advertentie

De Smart remote is voorzien van een microfoon, en daarmee kan je een heleboel commando’s geven of zoekopdrachten inspreken, voorlopig weliswaar enkel in het Engels. Zelfs met Nederlands als menutaal geselecteerd blijft dat het geval. Ondersteuning voor Nederlands komt vermoedelijk met een software update.

Samsung UE55MU6400 – beeldkwaliteit

Deze midranger is uitgerust met een PLS-paneel, het Samsung equivalent van LG’s IPS-technologie. Dat betekent dat je je moet verwachten aan een povere zwartwaarde, maar degelijke kijkhoeken.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

De beste keuze start vanuit de film-mode.

Film Mode (Expertinstellingen)Geavanceerd
Achtergrondverlichting: 15
Helderheid: 0
Contrast: 95-90
Scherpte: 0 (tot 20)
Kleur: 50
Tint: G50/R50
Clean Digital View: Uit/Aan
Auto Motion Plus: Aangepast*
Lokaal Dimmen: Standaard
Contrastverbetering: Uit
HDR+-modus: Uit *
Kleurtint: Warm 2
Gamma: BT.1886 / 0
RGB-modus: Uit
Kleurruimte: Auto

Uitleg belangrijkste instellingen;

 • Clean Digital View bevat alle ruisonderdrukkingstechnieken. Het is aan te raden dit te activeren als je dvd of ander laag kwalitatief beeld bekijkt.
 • Auto Motion Plus: dit is zoals steeds een kwestie van smaak. Auto is een goede all-round oplossing. Wie meer controle wilt, kiest voor Aangepast en zet trilvermindering ergens tussen 6 en 8. LED Clear Motion raden we af, de flikkering in het beeld is zichtbaar.
 • HDR+-modus kan je naar smaak activeren. Het maakt het beeld wel veel helderder.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

Een onderdeel waar je heel weinig of in veel gevallen zelfs niets prijsgeeft ten opzichte van duurdere modellen is de beeldverwerking. De Samsung UE55MU6400 detecteert foutloos alle film- en videoframerates, en levert zeer goede deinterlacing, waardoor je gespaard blijft van moiré en gekartelde randen. Bij de ruisonderdrukking moet je werkelijk voor alles of niets kiezen. ‘Clean digital view’ werkt zowel op willekeurige als compressieruis, en je moet kiezen voor aan of uit. Dat is jammer, omdat je nog weinig flexibiliteit hebt, maar het effect is prima als je met slechte bronnen werkt (zelfs met dvd’s).

Bewegingsscherpte is steevast een onderdeel waar de prijs van het toestel bepaalt welke kwaliteit je krijgt. De MU6400 moet op dat vlak echt wat inleveren. Snel bewegende beelden hebben een wazige rand waardoor er detail verloren gaat. Blijf weg van ‘Led Clear Motion’, het creëert zichtbare flikkering in het beeld en gekleurde randen. ‘Auto Motion plus’ in de Auto-instelling werkt prima om schokken in pan-beelden weg te werken, maar veel mensen willen meer controle. Kies dan in het sterk vereenvoudigde menu voor ‘aangepast’ en zet ‘trilvermindering’ ergens tussen 6 en 8.

De grootste toegeving doe je op vlak van basisprestaties. Het PLS-scherm is gecombineerd met een achtergrondverlichting zonder local dimming. Het paneel kan maar een erg matige zwartwaarde voorleggen, waardoor het in onze testen strandt op een contrast van 970:1. Dat is voldoende voor gebruik in de huiskamer. Cinefielen denken beter twee maal na, in een verduisterde ruimte merk je duidelijk dat het zwart eerder naar donkergrijs neigt. Het scherm toont voldoende zwartdetail, maar dat is gedeeltelijk te wijten aan de zwakke zwartwaarde. De contrastverbetering activeren geeft het beeld meer punch, maar kost je extra zwart-en witdetail.  We merken ook dat de hoogste witwaardes wat naar rood neigen, je kunt dat wegwerken door het contrast van 95 naar 90 te laten zakken.

Het schermt is bijzonder goed gekalibreerd. Enkel de grijsschaal toont ruimte voor verbetering. De kleurtemperatuur is een tikje te warm, behalve in de donkerste tinten waar hij te koel is. De fout ligt op de grens van wat zichtbaar is, dus je zal er nauwelijks iets van merken. Het kleurbereik en de kleurweergave zijn uitstekend. Deze Samsung toont erg natuurlijke beelden, met nauwkeurige huidstinten en levendige kleuren.

HDR

Bij deze middenklasse schermen is het voorlopig onrealistisch om echte HDR-beelden te verwachten. Maar HDR-ondersteuning is wel voorzien, voor HDR10 en HLG (en later voor HDR10+). Het scherm van de MU6400-modellen heeft een bijzonder goed kleurbereik; het haalt 90% DCI-P3 (65% rec2020), maar het strandt op een piekluminantie van 307 nits. HDR-beelden die gemastered zijn op een maximum van 1.000 nits worden daardoor al significant donkerder, een effect dat nog sterker is op content die voor 4.000 nits gemastered is. Het scherm haalt ook de zwartwaarde gevoelig naar boven zodra er meer dan 10% gemiddelde helderheid in beeld is, waardoor echt donkere delen van het scherm wat te veel detail tonen. Kortom, ja je hebt HDR-ondersteuning, maar echte HDR-weergave is erg lastig met deze beperkingen.

In de expertinstellingen van het beeldmenu kan je HDR+ activeren om je SDR-content een HDR-tintje te geven. Die keuze maakt beelden iets helderder, het is een keuze die je kunt overwegen als je bij veel licht kijkt.

Advertentie

Reflecties en kijkhoeken

Het PLS-paneel levert een degelijke kijkhoek, je mag dus gerust wat verder opzij zitten. Reflecties weert het matig, vermijd rechtstreekse lichtinval op het scherm.

Gaming

In de film beeldmode meten we een input-lag van 91,1 ms op de Samsung MU6400-serie. Dat is uiteraard veel te veel voor een goede game ervaring. Met de game-mode actief zakt de lag naar 17,7 ms en dat is dan weer een topresultaat. Vergeet die mode dus zeker niet te activeren, je vindt hem in de instellingen, onder Algemeen, Beheer externe apparaten, Spelmodus. Vroeger stond die onder de beeldinstellingen, wat een pak logischer was.

Samsung UE55MU6400 – audiokwaliteit

Voor het nieuws, je dagelijkse soap en de occasionele boeiende tv-reeks is de audioweergave van de UE55MU6400 prima. Bij muziek en epische film soundtracks hoor je dat de klank wat te scherp is, en de Samsung snel tegen zijn grenzen aanloopt. Zolang je het volume niet te hoog draait, is dat geen probleem. De ‘geoptimaliseerd’ audio-preset is zeker het uitproberen waard, hij geeft de audio een wat vollere klank.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

Samsung UE55MU6400 – conclusie

Welke compromissen sluit je als je deze middenklasser kiest? De UE55MU6400 levert vooral in op zwartwaarde, contrast en bewegingsscherpte. HDR-ondersteuning heeft het toestel wel, maar de piekluminantie is te laag voor echte HDR-weergave, zelfs al is het kleurbereik prima. Het toestel komt best tot zijn recht in een gewone huiskameromgeving, met zacht licht. De beeldverwerking levert mooie, scherpe beelden af, die dankzij een uitstekende kalibratie en zeer goede kleurweergave erg aangenaam en realistisch ogen. De Smart hub en bijhorende Smart controller remote staan garant voor een moderne en aangename tv-ervaring.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
 • Beeldverwerking
 • Kleurweergave
 • Smart Hub en Smart Controller

Minpunten
 • Zeer matige zwartwaarde en contrast

 • Bewegingsscherpte
 • Piekluminantie te bescheiden voor echte HDR-weergave


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Teddy

Teddy
17 april 2018 om 11:01

Handige recentie! Ik twijfel nog omdat blijkt dat meerdere apps niet meer beschikbaar zijn in op de Smarthub van Samsung. Ik maak bijvoorbeeld veel gebruik van youtube en ik wil dit ook op mijn tv kunnen zien…

Inloggen