Review: Samsung PS51D490 3D plasma TV

16 december 2011 7 Minuten 0 Reacties
samsung-ps43d490

De high-end 3D plasma TV's van Samsung, de D8000 serie, hebben we reeds aan een review onderworpen, maar Samsung heeft ook twee budget 3D plasma series gelanceerd. De D550 serie hebben we ook al eens van dichtbij bekeken maar de D490 serie nog niet. Deze D490 serie bevat 3D weergave, maar wat andere features en functies betreft is het meeste verdwenen. In deze review vind onze ervaringen met de Samsung PS51D490 3D plasma TV.

Het grote verschil met de D550 serie, welke op een iets hoger prijsniveau ligt, is de resolutie. Zo beschikken de modellen uit de D490 serie over een HD-Ready resolutie. Verder zijn de meeste draadloze en netwerk mogelijkheden bij de D490 serie verdwenen waardoor het puur een TV is om videomateriaal op te kijken. Alle TV’s uit deze serie maken gebruik van de active shutter 3D techniek, waar ook de 3D LED modellen van het merk mee uitgerust zijn.

Verschillen Samsung D490 en D550 plasma TV’s

Voor de verschillen tussen de budget D550 serie en de high-end D8000 serie van Samsung verwijzen we je naar de review van de PS51D550 3D plasma TV. Hier focussen we ons puur op de verschillen tussen de D490 serie en de D550 serie.

Qua design wijken beide modellen nauwelijks van elkaar af. De een is net een paar millimeter slanker dan de ander en de ander weegt weer een halve kilo meer. Samsung geeft het design van de D550 de naam Touch of Color mee terwijl de D490 benoemd wordt met een simpel ‘Hoogglans zwart’. Qua uiterlijk zie ik weinig elementen die daadwerkelijk voor een groot verschil tussen beide modellen zorgen.

Het belangrijkste verschil zit hem in de resolutie. De D490 heeft een resolutie van 1.365 bij 768 pixels (HD-Ready) terwijl de D550 over een Full HD (1080p) resolutie beschikt. De vraag is of je dit daadwerkelijk terug gaat zien in de beeldkwaliteit. Verder krijg je drie in plaats van vier HDMI aansluitingen, ontbreken alle (draadloze) netwerkmogelijkheden zoals bestanden delen via DLNA en kun je ook geen ethernet kabel of Wifi dongle aansluiten. Het is dus echt een basis TV met een HD-Ready resolutie. Wel krijg je een USB aansluiting voor het weergeven van media vanaf een USB stick of harddisk.

Samsung D490 gebruiksgemak

Qua gebruiksgemak doet de D490 niet onder voor de high-end series. Het menu bevat veel van dezelfde opties als de andere series, natuurlijk heb je wat minder geavanceerde functies om het beeld naar eigen wens af te stellen en ontbreken de Smart TV functies als de Samsung Smart Hub. Afgezien van deze elementen en een wat verouderde (goedkope) afstandsbediening heeft Samsung wederom een gebruiksvriendelijk product op de markt gezet.

Samsung D490 beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de Samsung PS51D490 is verbazingwekkend goed. Natuurlijk ontbreekt er wat detail wanneer je Full HD gewend bent maar afgezien van dat presteert de TV bijzonder goed. In vergelijking met de D8000 serie zou je niet zeggen dat er meer dan 1.000 euro verschil tussen zit. Kleuren zijn realistisch, het contrast kan iets beter maar is voor deze prijs goed, zwart waarden zijn diep (ondanks dat er geen Real Black filter op zit) en weergave van snelle bewegingen is zeer vloeiend. Het belangrijkste “negatieve” punt is eigenlijk puur de HD-Ready resolutie. Daarbij valt het verschil tussen DVD en Blu-ray materiaal minder op dan bij de D550 serie, vooral doordat de TV goed weet om te gaan met het oprekken van de resolutie. Hier en daar kun je wat last hebben van artifacts of ruis door de omzetting en lagere resolutie maar dit is zeker niet iets dat je echt zal opvallen.

Kijkend naar de prijs die je voor dit model betaalt krijg je absoluut waar voor je geld wat betreft de beeldkwaliteit. De meeste “negatieve” punten die ik gevonden heb zijn inherent aan een budget TV en te overkomen voor 99 procent van de consumenten die met een klein budget op zoek gaan. Daarnaast is de 720p (HD-Ready) resolutie perfect voor de gamers onder ons.

3D weergave

De 3D weergave is van redelijke kwaliteit en voelt comfortabel aan. Crosstalk is aanwezig maar niet op een continu storende manier. De brillen zijn, net als bij de D550 serie niet echt comfortabel naar mijn mening, maar wellicht is dit een kwestie van gewenning. Ik had verwacht dat de HD-Ready resolutie een negatief effect zou hebben op de 3D ervaring en dat lijkt ook zo te zijn. Door de lagere resolutie lijken objecten minder diepte te hebben en minder snel ‘uit het scherm te springen’. Verder is de helderheid en de weergave van kleuren in de 3D modus erg goed.

Een van de belangrijkste redenen om dit model aan te schaffen is de mogelijkheid om 3D content weer te geven. Mocht je geen 3D willen zijn er voldoende andere modellen, voor een lagere prijs, die dezelfde beeldkwaliteit bieden.

Reflecties

Reflecties zijn net als bij de D550 serie een probleem. In een sterk verlichte kamer of met de gordijnen open is het net een spiegel. Een van de oorzaken hiervan is het ontbreken van het Real Black filter wat bij de hogere series over het paneel ligt, maar het glazen paneel op zich lijkt ook reflecties te stimuleren. Mocht je vooral in het donker (of met minimale verlichting) TV kijken dan zal het je niet snel in de weg zitten.

Samsung D490 audiokwaliteit

De kwaliteit van de audio is niet indrukwekkend, al vind ik dat niet erg interessant. Sluit hier een fatsoenlijk home cinema systeem op aan en je kunt nog meer van films genieten.

Samsung D490 conclusie

Wanneer je budget klein is en je toch een goede beeldkwaliteit plus 3D weergave wilt hebben dan is de Samsung D490 serie een goede optie. Houd er dan wel rekening mee dat je geen Smart TV functies of netwerkmogelijkheden krijgt om je TV echt als multimedia apparaat te gebruiken, en dat de resolutie niet Full HD is. Dit laatste punt is vooral van belang wanneer je Full HD al gewend bent want dan ga je het verschil zien. Wil je toch Full HD dan is de D550 serie de beste optie. Het design is niet zo bijzonder als de D8000 serie maar nog steeds goed genoeg voor mening huiskamer. De beeldkwaliteit haalt het niet bij de high-end series van Samsung of een ander merk maar kijkend naar wat je ervoor betaalt kun je zeer tevreden zijn wanneer je dit model aan de muur hebt hangen.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Aantrekkelijke prijs/kwaliteit verhouding
  • Relatief goede SD en HD beeldkwaliteit
  • Zeer gebruiksvriendelijk

Minpunten
  • Crosstalk en minimale diepte bij 3D weergave

  • Geen Full HD resolutie
  • Geen Smart TV opties


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)