Review: Samsung BD-C6900 3D Blu-ray speler

15 mei 2010 8 Minuten 0 Reacties
Samsung_BDP6900575

De Samsung BD-C6900 3D Blu-ray speler moet voor Samsung de markt van 3D gaan veroveren. Om deze reden werd het tijd dit model eens aan een review te onderwerpen. Wellicht zou je een zwaardere of grotere speler verwachten die representatief is voor de nieuwe dimensie die aan het apparaat toegevoegd wordt, maar het tegendeel is waar. De BD-C6900 is een zeer slanke, moderne en aantrekkelijke speler. Het mooiste design element is de doorzichtige bovenkant waardoor je de disc daadwerkelijk rond kunt zien draaien. Nadeel van het slanke, transparante design is dat de speler nogal gehorig is.

Bij het opstarten van de Blu-ray speler viel op dat Samsung alles opnieuw ontworpen heeft. We zien een geheel nieuw menu dat zeer gebruiksvriendelijk is en werkt met icoontjes. Je kunt verschillende media zelfs organiseren op het scherm waardoor de film ervaring meer gepersonaliseerd wordt. Zelfs de algehele look van de menu interface kan met verschillende skins naar eigen smaak aangepast worden. De BD-C6900 ondersteunt BD-Live Profile 2.0, wat inhoudt dat je alle BD-Live functies kunt gebruiken en BD-Live materiaal op kunt slaan op het ingebouwde geheugen van 1GB.

Features

De BD-C6900 bevat interne Wifi mogelijkheden, zonder een dongel of vage antenne. Zowel draadloos als bedraad is de speler gemakkelijk te verbinden met een thuisnetwerk. Via een paar simpele stappen kun je het internet op. Zo kun je met Internet@TV een hele reeks aan Samsung Apps downloaden. Bij het opstarten zul je zien dat er geen widgets/Apps geïnstalleerd zijn voor je, maar het lege scherm kun je snel vullen met Apps als YouTube, NetFlix, games, previews, etc. Alle Samsung Apps uit de Samsung portal zijn open-source, wat inhoudt dat ontwikkelaars zelf aan de slag kunnen gaan om Apps te maken voor de Internet@TV portal.

De Blu-ray speler van vorig jaar hadden de Windows File Sharing technologie aan boord om zo bestanden van een computer af te kunnen speler, maar dit jaar heeft Samsung gekozen om DLNA te gebruiken. Dit systeem is alom geaccepteerd en wordt door 90% van de fabrikanten gebruikt. Ook hier geld weer dat via een paar simpele instellingen de gehele media bibliotheek van je computer via de BD-C6900 toegankelijk is.

De BD-C6900 bevat ook een door Samung ontwikkelde feature, genaamd BD Wise. Dit systeem optimaliseert de verbinding en settings tussen de TV en de speler, gebaseerd op de mogelijkheden van elk. Dit houdt in dat de speler zichzelf zet naar een 480p output voor DVD’s, maar naar een 1080i of 1080p output voor Blu-ray discs, afhankelijk van de content. De TV krijgt dan de taak om de video processing te doen waar nodig. Andere fabrikanten noemen deze functie vaak ‘Source Direct’. Om de echte kracht van de speler te kunnen zien hebben we deze functie niet gebruikt. De speler heeft zelf zijn eigen krachten moeten gebruiken en tonen.

Om 3D beelden mogelijk te maken is de Samsung BD-C6900 voorzien van één HDMI poort met HDMI versie 1.4. Helaas vinden we hier geen twee HDMI uitgangen terug, wat de Panasonic BDT300 wel heeft, en dus zul je een 3D-Ready receiver moeten aanschaffen om 3D signalen door te kunnen sturen, mits je de speler via je receiver naar je TV laat lopen. Heb je een multi-kanaals receiver zonder HDMI inputs? Geen probleem. De BD-C6900 bevat ook 7.1 analoge uitgangen en een interne decodering van HD audio formaten. Een andere opties om de optische aansluiting te gebruiken, maar de HD audio formaten worden hierdoor helaas niet verstuurd.

Ook de Ultra Fast Play feature van Samsung heeft zijn belofte waar kunnen maken. Verschillende Blu-ray discs starten binnen 20 seconden en er zijn zelfs uitschieters naar 10 seconden bij. In vergelijking met sommige oudere modellen scheelt dit toch weer 20 seconden wachten! Het opstarten van de speler zelf duurt ongeveer 8 seconden, zonder enige vorm van ‘Quick Start’ modus of ‘Fast Play’. Zelfs zonder deze benamingen behoort de BD-C6900 tot de snelsten op de markt.

2D Prestaties

De beeld prestaties van de BD-C6900 zijn goed te noemen met hier een daar wat kleine foutjes. Voor de gemiddelde consument zullen deze ‘foutjes’ niet eens te zien zijn, maar ze zijn er wel. Zo heeft de speler vooral bij SD materiaal moeite met het reduceren van ruis in bepaalde gedetailleerde beelden en ook bij drukke beelden (vol met beweging en objecten) wordt de ruis zelfs wat erger. Wanneer de speler maximaal zijn best doet om de ruis te verminderen wordt het beeld snel onscherp (minimaal). Veel spelers hebben hier last van dus een groot hekelpunt is het niet. Zowel met SD als HD materiaal worden de randen van objecten en letters zeer scherp weergegeven, zonder enige vorm van ruis. HD beelden zijn helder, strak en levendig te noemen, precies zoals HD bedoeld is.

De BD-C6900 is Samsung’s eerste 3D Blu-ray speler, en is gepositioneerd als een instapmodel, dus de verwachtingen mogen ook niet te hoog zijn. Dat bleek ook wel bij het afspelen van de Blade Runner Blu-ray film. De opening credits haperden en waren soms eerder grijs dan wit. Ook het beeld van de film is teveel gevuld met ruis, heeft te weinig detail en de schaduwen zijn zeer onrustig. Sleeping Beauty werd een stuk beter weergegeven, maar was nog steeds niet perfect.

Het upscalen van SD DVD’s was goed, beter dan sommige andere spelers. Moeilijke shots (druk, bewegend) waren soms nog wat rommelig en er zat wat ruis is, maar stilistische, gemakkelijke en goed belichte shots werden vol detail en perfect scherp weergegeven.

3D Prestaties

Eenmaal aangesloten op de 55C8000 3D LED TV van Samsung kon de BD-C6900 zijn krachten daadwerkelijk tonen. De 3D Starter Kit heb je nodig om van de 3D ervaring te kunnen genieten. Hierbij krijg je ook de Monsters vs. Aliens 3D Blu-ray film. In de VS krijg je de 3D Starter Kit gratis bij de aanschaf van 3D TV of 3D Blu-ray speler. Bij de aanschaf van een Samsung 3D TV in Nederland krijg je vanaf 10 mei t/m 11 juli een gratis 3D bril. En bij de aanschaf van een Samsung 3D Blu-ray speler BD-C6900 ontvang je van 1 mei t/m 30 juni, twee 3D brillen en een film “Monsters versus Aliens”.

Vanaf het moment dat je de taal moet kiezen is het scherm in 3D te zien. De gehele 3D ervaring was verbluffend goed en de extra dimensie heeft absoluut een toegevoegde waarde. De 3D brillen, welke op batterijen werken, zaten comfortabel gedurende de hele film en het beeld was over het algemeen indrukwekkend scherp. Zelfs op een afstand van 6 meter behield het beeld zijn diepte en 3D ervaring, ongeacht of je nu iets naar links, rechts, onder of boven gaat zitten. De ervaring was met één woord te beschrijven; Wow!

Het enige probleem dat de 3D ervaring met zich meebracht was de aanwezigheid van crosstalk. Natuurlijk trad dit probleem niet continu op, maar vooral rondom het silhouet van en personage of bij strakke lijnen. Waarschijnlijk zit dit probleem in de weergave van de TV (dus niet de speler) en de meest recente firmware update voor de 55C8000 bevat een 3D Optimize slider welke dit probleem gedeeltelijk kan verhelpen.

Voordelen

  • Een perfecte beleving van echte 3D content
  • Geïntegreerde Wifi en 1GB ingebouwd geheugen voor BD-Live
  • Zeer snelle opstart en laadtijden
  • Mogelijk de beste en meest gebruiksvriendelijke interface van Samsung tot nu toe

Nadelen

  • Geen 3D brillen bij de TV of speler (nog af te wachten voor Nederland)
  • Een van de meest gehorige spelers die we getest hebben
  • De kwaliteit van 2D content zou beter kunnen

Conclusie

Samsung heeft zijn belofte van het leveren van een echte Hollywood 3D ervaring waargemaakt. Niet alleen de 3D feature is nieuw, maar Samsung heeft een compleet nieuw apparaat op de markt gebracht dat all-round is met een hoop mooie features. Als je de eerste wil zijn met een 3D thuisbioscoop dan kun je de BD-C6900 zeker aanschaffen.

Bekijk de review van de Samsung 40C7000 3D TV

Reacties (0)