Review: LG OLED55C8PLA – 55-inch oled tv

08 december 2018 + 10 minuten 11 Reacties
LG_OLED55C8-lifestyle

In deze review kijken we naar de LG OLED55C8PLA, een 55-inch oled tv met een betaalbaar prijskaartje, HDR-ondersteuning en 4K-weergave.

OLED-televisies blijven in het premium tv-segment een succesverhaal.  Ondertussen is er bovendien een ruim aanbod modellen, wat de prijscompetitie wat aanwakkert. In deze review kijken we naar de OLED55C8PLA, LG ’s goedkoopste model dat je nog steeds dezelfde beeldkwaliteit geeft als de hogere modellen.

LG OLED55C8PLA – specificaties

  • Wat: Ultra HD oled-tv
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (1x ARC 4x v2.0a), 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, Technicolor, HFR, WiFi (802.11ac) ingebouwd, WebOS 3.5, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, autokalibratie
  • Afmetingen: 1.288 x 757 x 230 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 19,1 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 113 / 0,5 watt (Energielabel A)
  • Adviesprijs: 2.299 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die LG in 2018 op de markt bracht, vind je in de 2018 LG  tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

LG OLED55C8PLA – design

Wie verschillen zoekt tussen de C8 en bijvoorbeeld de E8 (zie hier voor de review), zal vooral merken dat de toestellen er een heel ander design op nahouden. Natuurlijk is ook deze C8 superslank, het scherm is zelfs slanker dan dat van de E8. Waar bij die laatste het OLED-paneel op een glasplaat gemonteerd was, is er voor de C8 gebruik gemaakt van een flinterdunne metalen rug. Die is wel nog voldoende stevig, daarover hoef je je geen zorgen te maken.

Maar waar bij de E8 die glasplaat doorliep tot in de voet en voor een opmerkelijke constructie zorgde, is er bij de C8 voor een meer conventionele aanpak gekozen. De voet ondersteunt het toestel wel over de hele breedte, maar grijpt gewoon met twee pinnen in het chassis zoals bij vele andere televisies.

De montage is goed, maar de plastiek, licht concave voet geeft een beduiden minder premium gevoel. Sterker nog, hij oogt zelfs wat goedkoop, en omdat hij zo in het oog springt valt dat des te meer op. Als er dan toch bespaart moest worden was een minder opvallende voet een betere keuze geweest.

Aansluitingen

Bij de uitrustingen lever je niets in ten opzichte van het hogere model, zelfs de layout is identiek. Je krijgt vier HDMI-aansluitingen, allemaal klaar voor Ultra HD HDR. Drie staan aan de zijkant en een aan de achterkant. Ze zijn. Aan de zijkant vinden we verder een USB-aansluiting, en achteraan twee extra USB-aansluitingen, de hoofdtelefoonuitgang, optisch digitale uitgang, netwerkaansluiting en antenne-aansluitingen. Opgelet, de aansluitingen achteraan wijzen naar de achterwand, daar moet je rekening mee houden als je voor wandmontage kiest.

De hoofdtelefoonaansluiting staat vrij diep achter het toestel en is dus lastig te bereiken. Je kunt eventueel een verloopkabel aansluiten en die binnen handbereik leggen, of je kunt een Bluetooth hoofdtelefoon gebruiken.

LG OLED55C8PLA – gebruiksgemak

WebOS hebben we steeds erg gebruiksvriendelijk gevonden, en dat is op de C8 niet anders. Installatie is eenvoudig en snel in orde gebracht. Een druk op de knop voor instellingen brengt je naar het Quick Menu waar je onder andere snel de beeld- en geluidsmode kunt aanpassen. Vandaar ga je naar de algemene instellingen, of je gaat er rechtstreeks naar toe door de toets voor instellingen lang ingedrukt te houden.

Afstandsbediening

De Magic Remote is een belangrijk onderdeel van het gebruiksgemak van WebOS. Je richt hem gewoon op het scherm, en beweegt de cursor door de remote te bewegen. Je wijst als het ware zaken aan op het scherm. In tegenstelling tot de smart remote van Samsung die enkel over een minimum aan toetsen beschikt, vind je op deze remote wel nog heel wat toetsen terug. Zo functioneert hij ook prima als je de aanwijsfunctie minder wilt gebruiken.

Er zijn twee specifieke toetsen voor Netflix en Amazon Video. Via de ingebouwde microfoon kan je niet alleen zoekopdrachten inspreken voor YouTube of het hele web, maar kan je ook allerlei tv-functies activeren.

LG OLED55C8PLA – features

Smart tv-platform

WebOS, het smart tv-systeem van LG is ondertussen aan versie 3.5 toe. De speelse maar erg handige interface blijft een van onze favorieten. In dagelijks gebruik vind je alles op het Home -scherm terug, dat de vorm neemt van een lint onderaan het scherm met iconen voor alle bronnen op het toestel, van live tv, tot externe ingangen en internet toepassingen.

Voor een uitgebreide toer langs alle functies lees je best ons overzichtsartikel over WebOS3.5.

Smart functies

De C8 is net als de E8 voorzien van een volledige set tv-tuners, en de mogelijkheid om op te nemen naar USB harde schijf. De mediaspeler speelt alle bekende muziekformaten, inclusief ALAC en FLAC. Ook voor video is hij bijzonder veelzijdig, hij speelt al onze testformaten, zowel in SDR als HDR en met alle ondertitels. Daarmee levert hij een van de beste mediaspelers op de markt.

Ook dit toestel is uitgerust met ThinQ AI. Maar voor vlot en slim gebruik van stemcommando’s blijft het wachten op ondersteuning voor Nederlands. Je kunt ook een Google Home of Amazon Echo koppelen aan de LG tv zodat je zelfs spraakcommando’s kan ingeven zonder de remote. Ook die koppeling is momenteel nog niet beschikbaar in België en Nederland.

Voor een overzicht van de toekomstige spraakopties, kan je in dit artikel terecht of het overzichtsartikel van WebOS3.5.

LG OLED55C8PLA – Beeldkwaliteit

De 2018 modellen van LG zijn uitgerust met een nieuw OLED-paneel, en al vermeldt LG geen wezenlijke verbeteringen, hebben andere fabrikanten ons toch laten weten dat deze panelen iets helderder zijn (10%). De C8 is het laatste toestel in de OLED lineup dat gebruik maakt van de nieuwe beeldprocessor Alpha9. Het laagste model, de B8 gebruikt de Alpha7 processor. Op vlak van beeldprestaties verwachten we dan ook weinig verschillen met de E8.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Algemeen Geavanceerde bediening Beeld Opties
Beeldmodus: Bioscoop
Instellind beeldverhouding: Origineel
Energiebesparing: Uit
OLED Lampje: 80
Helderheid: 50
Contrast: 85
Scherpte: 10
Kleur: 50
Tint: 0
Dynamisch Contrast: Uit
Dynamische tonemapping: Uit
Superresolutie: Laag
Kleurbereik: Auto
Kleurenfilter: Uit
Gamma: 2.2 / BT.1886
Witbalans: Warm2
Ruisonderdrukking: Laag*
MPEG ruisonderdrukking: Laag*
Zwartniveau: Automatisch
Echte Bioscoop: Aan
Motion Eye Care: Uit
TruMotion: Helder (of aangepast)

Uitleg belangrijkste instellingen;

  • De Bioscoop instelling levert de beste start. De ISF-presets zijn een alternatief voor wie dag en nacht-versies wenst.
  • Het effect van Superresolution is erg beperkt. Je kunt het veilig geactiveerd laten.
  • Ruisonderdrukking en MPEG ruisonderdrukking activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube). Vooral MPEG ruisonderdrukking laat je best op Laag laten staan omdat het ook kleurbanden wegwerkt.
  • TruMotion: Helder gaf de beste resultaten. Zet het niet uit, dan verlies je te veel detail. Wie een persoonlijke instelling kiest, kan deblur tussen 8 en 10 zetten, en dejudder tussen 7 en 9.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

Beeldverwerking is een belangrijk onderdeel van je beeldkwaliteit. De televisie moet immers een varia aan bronnen met verschillende karakteristieken zo goed mogelijk tonen op het scherm. Steeds krachtigere processoren met complexe algoritmes zijn vereist om dat te doen. Met de Alpha9 processor kan LG zich makkelijk naast de concurrenten plaatsen. Een volledige achtergrond van de processor vind je hier.

De resultaten van de Alpha9 zijn erg goed. De processor heeft geen moeite met deinterlacen en herkent prima de verschillende video- en filmframerates. Een van de verbeterde onderdelen is ruisonderdrukking. Die levert dankzij een nieuwe aanpak met vier stappen een erg krachtige ruisonderdrukking. Bovendien werkt de MPEG ruisonderdrukking nu ook kleurbanden weg. Het effect is duidelijk zichtbaar, tenzij de kleurbanden werkelijk heel zwaar zijn. Het beeld wordt er wel wat zachter door, dus het blijft afwegen wat je verkiest. Een goed compromis leek beide ruisonderdrukkingen in de laagste stand te zetten. Je kunt dit combineren met de scherpte iets naar boven te halen, bijvoorbeeld naar 15 om dat zachte effect wat weg te werken. De C8 levert uitstekende upscaling overigens.

OLED schermen hebben een goede bewegingsscherpte, tenminste als je TruMotion minstens in helder laat staan. De ‘Vloeiend’ stand levert duidelijk minder problemen dan op de modellen van vorig jaar, maar zal voor veel kijkers toch onaangenaam blijken. Toch blijft het de enige oplossing als je pan-beelden vloeiend wilt maken. LG heeft onder de naam ‘Motion Pro’ nu ook een Black Frame Insertion techniek beschikbaar gemaakt, maar het laat het beeld flikkeren en dat is erg onaangenaam.

LG levert het toestel af met een top kalibratie. De grijsschaal is mooi neutraal en de gammawaarde van 2,2 is ideaal voor de huiskamer. Het toestel toont netjes alle zwartdetail. Zoek je een meer filmische look, voor kijken bij verduistering dan kan je  in de instellingen BT.1886 selecteren als gammawaarde, die houdt het beeld iets donkerder. De kleurweergave en het kleurbereik zijn uitstekend en de huid tinten ogen erg natuurlijk.

HDR

Brede ondersteuning voor HDR blijft een troef op de LG OLED-tv’s. Net zoals vorig jaar is HDR10, HLG en Dolby Vision voorzien. LG ondersteunt ook Technicolor HDR maar vermits we van dat formaat nog over geen enkele content gehoord hebben, is dat voorlopig minder belangrijk. Over HDR10+ kon LG ons nog niets zeggen, maar vermits dat het geprefereerde formaat is van Samsung zou het ons niet verbazen als dat formaat blijft ontbreken.

Net zoals op de E8 beschikt de C8 voor HDR10 en HLG over een eigen vorm van dynamische tonemapping, waarmee hij het gebruik van dynamische metadata nabootst. Je kan dit activeren met behulp van ‘Dynamic Tone Mapping’. De resultaten variëren. In sommige beelden is er nauwelijks effect, in andere daalt de algemene helderheid, in sommige lijken de highlights iets helderder te worden. Vaak win je in heldere beelden een beetje witdetail.

Het scherm levert een piekluminantie van ongeveer 780 nits, die op korte tijd oploopt tot ongeveer 840 nits, en vervolgens over een lange periode afdaalt tot 130 nits. Op een volledig wit scherm licht het maximum omstreeks 147 nits. Kleurbereik klokte af op zeer bekende waardes: ongeveer 96% DCI-P3 en 70% Rec.2020. De kalibratie is erg goed, met een neutrale grijsschaal. Enkel het verloop van de helderheidscurve ligt een tikje boven de norm, om en bij de 10%. Dat stoort niet, het maakt de beelden wat helderder. Alle witdetail is steeds zichtbaar, ook bij verschillende metadata.

Reflecties en kijkhoeken

OLED-schermen hebben een uitstekende kijkhoek, zodat ook wie niet recht voor het beeld zit kan genieten van uitstekend contrast en kleuren. De LG weert reflecties goed, maar aandacht voor de juiste verlichting blijft vereist.

Gaming

In de bioscoop-mode meten we een lag van 108 ms, vrij hoog, zelfs voor een casual gamer. In de game-mode zakt de lag naar 21,5 ms wat een uitstekend resultaat is. Ook in HDR-mode zien we die twee resultaten. Het scherm is een degelijke keuze voor gamers.

LG OLED55C8PLA – Audiokwaliteit

Naast design is geluid eigenlijk het enige gebied waar je ten opzichte van de duurdere E8 wat terrein moet prijsgeven. Het systeem moet het stellen met 40 Watt en een 2.1 configuratie, en ook dit toestel ondersteunt Dolby Atmos. Maar toch blijft de klank overtuigend. Er zit voldoende volume in, en de basweergave is heel degelijk, al kan dat net zoals bij de E8 wel wat rommelig worden als je de volumeknop te ver open draait.

We vonden de standaard mode vaak het beste resultaat geven. De muziek mode is iets te agressief. Je kunt de klank licht optimaliseren met behulp van de One Touch Sound Tuning’ en de Magic remote, zeker het uitproberen waard.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

LG OLED55C8PLA – Conclusie

Deze C8-reeks levert ten opzichte van zijn duurdere broertje enkel in op vlak van design en geluidsweergave. Over design moet je zelf beslissen, maar zelfs de iets minder krachtige geluidsoplossing blijft behoorlijk presteren. Zolang Nederlands niet volledig ondersteund is, blijft ThinQ AI eerder een label dan wel een echte toegevoegde waarde, maar dat zou wel eens kunnen veranderen in 2019.

Beeldkwaliteit? Daar krijg je dezelfde knappe prestaties als de duurdere E8. Zowel in HDR als SDR is de kalibratie uitstekend. Het OLED-scherm levert perfect zwart, voldoende helderheid en mooie kleuren. Deze LG toont bovendien ook erg veel zwartdetail. De Alpha9 beeldprocessor levert puike resultaten en WebOS blijft een plezier om te gebruiken. Kortom, dit is een erg mooie televisie, met een prima prijskaartje, al heeft hij aan de Philips 55OLED803 en de Panasonic TX-55FZW804 een paar stevige concurrenten.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldverwerking
  • Kleurweergave
  • Contrast, zwartwaarde
  • Ruime HDR-ondersteuning

Minpunten
  • ThinQ AI nog niet bruikbaar in Nederlands

  • Prijs iets hoger dan naaste concurrenten

Dit artikel is beschikbaar op de website van onze channelpartner www.PlatteTV.nl. Bij PlatteTV weten ze alles over home cinema producten en de nieuwste ontwikkelingen hierin. Elke dag installeren hun eigen monteurs TV schermen van elk type en formaat. Hun specialisten geven je graag deskundig advies om de beste oplossing te vinden voor jouw wensen. Je kunt zelfs je oude televisie inruilen voor inruilkorting.

Reacties (11)