Review: Harman Kardon Citation 100, 300 en 500 – Stijlvolle Sonos-uitdagers

20 januari 2019 + 10 minuten 30 Reacties
Harman Kardon Citation review

Het succes van Sonos evenaren, hoe doe je dat? Door in te zetten op een trendy design met hippe stoffen, een aardig geluid, Chromecast én Google Assistant, aldus de Citation-lijn van Harman Kardon. We bekijken drie draadloze speakers uit deze nieuwe multiroom-speakerfamilie: de Citation 100, 300 en 500.

Introductie Harman Kardon Citation-serie

Met de lancering van de Chromecast-compatibele Citation-familie heeft Harman Kardon eindelijk het multiroom-segment weer wakker geschud. Wie voorheen een draadloze speaker zocht met multiroom-functies, ging bijna gegarandeerd met een Sonos-speaker naar huis. Uitzonderlijk misschien een Bose of een HEOS. Maar ondanks vele moedige pogingen van merken als HEOS, LG en Samsung, leek het wel alsof Sonos niet van zijn troon te stoten viel. Gaat Harman Kardon hier verandering in brengen? Dat is misschien te hoog gegrepen, maar de nieuwe Citation-lijn heeft veel kwaliteiten die het een wel stevige uitdager maken voor de multiroom-grootmacht.

De Citation-lijn werd plechtig voorgesteld op IFA 2018 in september, en bereikt stilaan de winkels. Dat het wat langer duurde, daar is een reden voor: de toestellen werken met Google Assistant. Voor het Nederlandstalige taalgebied werd dus even gewacht met de presentatie van de Citation-producten, totdat de Assistant onze taal sprak.

Bij FWD Magazine maakten we iets vroeger kennis met de Citation-speakers, omdat Harman Kardon reeds in mei 2018 onder embargo de toestellen voorstelde aan de leden van EISA. Wij mochten bovendien met vroege samples aan de slag. Die ervaring overtuigde wel, want de Citation 500-speaker (die we ook hier opnieuw testen) ontving een EISA Award voor beste slimme speaker. De Citation-familie is echter veel meer dan die ene draadloze luidspreker. In het totaal legt Harman Kardon acht producten in de winkels: vier draadloze speakers (de Citation One, 100, 300 en 500), een subwoofer (Citation Sub), een soundbar (de Citation Bar) en een set opmerkelijke vloerstaanders van 2.500 euro/paar (Citation Tower). In dit artikel bekijken we de Citation 100, 300 en 500, met prijzen van 299 tot 649 euro. De Citation Bar testen we op een latere datum, omdat de software om samen te werken met de optionele draadloze rear-speakers nog niet klaar is. De Bar werkt dus zoals het hoort als standalone soundbar, maar kan voorlopig niet uitgebreid worden naar een echte 5.1-opstelling. Zodra dat kan, zie je hier een volledige test verschijnen.

Chromecast en Google Assistant

Wat maakt de Citation-speakers nu bijzonder? Verschillende zaken, maar laten we het eerst hebben over de Google Assistant-integratie. In het verleden heeft Harman Kardon een eigen multiroom-platform ontwikkeld, te bedienen met een eigen app. Dat Omni-platform was echter geen succes, onder meer omdat de softwareontwikkeling minder vlot verliep dan verwacht. Uiteindelijk besloot Harman (inmiddels deel van Samsung) om op het Chromecast-platform van Google over te stappen. Dat betekent dat de Citation-toestellen geen eigen app hebben, maar bediend worden vanuit Google Home en vanuit apps met de casting-functie ingebouwd. Dat zijn er heel wat: Spotify, Deezer, Tidal, Qobuz, Plex, TuneIn, Google Play, en nog veel meer. Je hoort het, qua muziekdienstondersteuning schiet er weinig tekort.

Bovendien heeft elke Citation-toestel een microfoon ingebouwd. Hierdoor kun je de Google Assistant aanspreken. Dat is een pluspunt vergeleken met speakers die wel Chromecast-compatibel zijn, maar waarbij je een extra Google Home mini nodig hebt om ze via de stem te bedienen. Bij de Citations kun je meteen aan de slag en tegen de speaker praten. Harman Kardon pakt terecht graag uit met de stemsturing, het is echt een highlight van de toestellen.

Wie Chromecast niet wil gebruiken, bijvoorbeeld in een vakantiehuis zonder WiFi, kan ook via Bluetooth muziek naar de speakers sturen. Het is niet bedoeld als de voornaamste manier om muziek te streamen naar de Harmans, maar wel leuk in bepaalde situaties.

Eigentijds design

Niet enkel onder de motorkap heeft Harman een radicale keuze gemaakt, dat is ook het geval voor het design van de Citations. Alle Citation-producten delen een heel eigentijds design, met afgeronde hoeken en een afwerking in een hip stofje. Het ontwerp doet wat denken aan de draadloze speakers van Bang & Olufsen, misschien ook wel omdat het gekozen textiel afkomstig is van de Deense stoffenmaker Kvadrat. En dat bedrijf werkt ook samen met B&O.

Hoe dan ook, we vinden het uiterlijk van de Citation zeer geslaagd. Ze passen veel beter in een interieur dan de meeste rivalen, die vaak meer moderne, strakke en ‘technische’ designs kiezen. De Citation-speakers ogen natuurlijker, onder meer omdat het gebruikte textiel kostbaar oogt. Stijlvol ook, met een grovere structuur die zorgt voor subtiele kleurschakeringen. Op IFA toonde Harman Kardon Citation-speakers in veel verschillende kleuren, maar bij ons wordt voorlopig enkel een lichtgrijze en een donkere, bijna-zwarte versie uitgebracht. Echt pikzwart of vlak grijs zijn ze niet, er lopen lichtere en donkere draadjes doorheen de stof. Als we daarna kijken naar de Sonos- en HEOS-speakers in onze woning, denken we spontaan: “Ouderwets!”.

Instellen met Google

Zoals gezegd is er geen eigen Citation-app. Alles doe je via de Google Home-app, incluis het instellen van de speaker en het updaten van de software. De instelprocedure is vrij simpel: de app detecteert automatisch dat er een nieuwe speaker in huis is, waarna je via een aantal stappen het toestel verbindt met je WiFi-netwerk en een naam geeft. Gaat betrekkelijk vlot, al vinden we de Google Home-app toch wat langdradig. Waar je een Sonos-speaker in een kleine minuut werkend krijgt, zit je bij Google Home langer te wachten en disclaimers in te vullen. We moeten wel eerlijk zijn en toegeven dat dit komt omdat je meteen ook de stemsturing in orde brengt. Daar komt, als je dat wenst, ook het trainen van de Assistant met je stem bij. Gelukkig moet je die training niet bij elke speaker opnieuw doen, maar kun je de resultaten van voorheen overdragen naar een nieuw toestel.

Tijdens het instellen kijkt de Google Home-app naar de taal van je smartphone om de taalherkenning in te stellen. In Nederland geen probleem, in België krijg je de melding dat de taalondersteuning ontbreekt. Geen nood, je kunt gewoon Nederlands (Nederland) kiezen en dan werkt het ook. Als de smartphone waarop Google Home draait in het Engels staat, dan komen er trouwens opties bij. Zo kun je Routines definiëren, zodat je met één stemcommando (“Ik ben wakker”) bijvoorbeeld het licht in de slaapkamer kunt inschakelen en een internetradiostation laten afspelen.

Op het einde van de rit wijs je een speaker aan een kamer toe. Dat is vooral interessant als je in je woning nog slimme producten hebt, zoals Hue-lampen. De Home-app kan zo heel veel bedienen. Wij hebben bijvoorbeeld een SmartThings-hub van Samsung, gekoppeld aan allerlei toestellen, incluis Z-Wave inbouwschakelaars en thermostatische radiatorkranen, die meteen samenwerkt met Home. Het is natuurlijk handig dat al die zaken in de Home-app zichtbaar en te bedienen zijn, maar zodra je huis veel toestellen bevat wordt het snel omslachtig om bijvoorbeeld iets aan je speaker te veranderen. Een toegewijde app voor je muzieksysteem is op dat vlak wel handiger. En dat is een opmerking die we ook al eerder maakten bij Chromecast-soundbars, zoals de Enchant 1300 van Harman Kardon.

Bedienen

Onze indruk is dat Google de Home-app niet echt ziet als de app waarmee je een muzieksysteem zou bedienen. Het kan wel, want per speaker kun je het volume regelen. Maar je kunt geen muziek selecteren, dat doe je in een muziekapp. Het is ook in de Home-app dat je Citation-luidsprekers bundelt. Dat doe je anders dan bij Sonos, MusicCast of HEOS. Bij hen is er altijd een overzicht van aangesloten toestellen, die je dan naar elkaar sleept of op een andere manier samenvoegt als je wil dat ze hetzelfde liedje spelen. Bij Chromecast-speakers creëer je vooraf een groep met bepaalde speaker, bijvoorbeeld “Beneden” met alle speakers in de woonkamer, eetkamer en keuken. Die groep verschijnt vanaf dan als een aparte keuze als je in apps op het cast-icoon drukt, naast de losse speakers. Heb je twee Chromecast-luidsprekers in huis en creëer je een groep met beiden, dan zie je bij het cast-icoon in een muziekapp drie opties: speaker 1, speaker 2 en speaker 1+2. Het handige hieraan is dat je maar één keer een groep moet maken. In een huis met veel zones wordt het wel snel druk in je cast-overzicht. De groep wordt overigens ook door Google Assistant herkend, zodat je met een commando als “Speel David Bowie op Beneden” de hele groep speakers aanstuurt. Nog een pluspunt is dat een groep speakers van meerdere merken kan bevatten, zolang ze maar de cast-functie aan boord hebben. Tip: bij het geven van namen aan je speakers (en andere toestellen) is het slim om rekening te houden met stemcommando’s. Een naam als ‘Speaker achteraan in de eetkamer’ is wel heel lang om telkens uit te spreken. Maar alles ‘keuken’ noemen is ook niet praktisch.

Om muziek te selecteren open je een cast-compatibele app. Dat zijn de meeste mobiele en desktop-apps van muziekdiensten wel, incluis Spotify. De enige grote naam zonder Chromecast-ondersteuning is niet toevallig Apple Music. In Spotify bijvoorbeeld, kies je gewoon de gewenste playlist, track of album, en druk je op het cast-icoontje. Daarna zie je de Citation-speakers (maar ook eventuele andere luidsprekers en audiosystemen) verschijnen. Tikken en even later begint de muziek te spelen. Alle muziek die je daarna kiest zal automatisch verder spelen op de gekozen speaker, totdat de speaker wordt uitgeschakeld.

Of zo gaat de theorie, want we merken wel dat sommige apps op sommige toestellen veel minder vlot werken dan anderen. Spotify bijvoorbeeld, werkt bijna altijd vlot en snel. Tidal daarentegen, heeft net als Qobuz het af en toe heel moeilijk om de verbinding te maken met de speaker. Als je cast naar een groep, hebben bovendien niet alle apps hier volle ondersteuning voor. Het volume van individuele leden van de groep regelen is dan niet mogelijk en moet je toch weer naar de Home-app. Daar moet je toch een aantal keer tikken vooraleer je bij de aparte volumeregelingen komt. Dat is toch wel omslachtig. Ook de volumeregeling werkt bij sommige apps minder goed.

We denken eerlijk gezegd niet dat dit de fout is van de Citation-speakers, want gelijkaardige problemen noteren we ook bij het testen van andere Chromecast-compatibele producten. Het lijkt ons dat Google nog wat moet werken aan het multiroom-gedeelte van Chromecast, al functioneert het meestal wel feilloos. Het zit hem eerder bij een minder goede gebruikservaring. De dingen die we aanhalen zijn eerder kleine irritaties en volgens ons geen redenen om de Citation-speakers of andere Chromecast-producten links te laten liggen.

Boven op de Citation 300 en 500 (maar niet de Citation 100) zijn kleine aanraakschermen aangebracht. Hiermee kun je op dit moment niet zoveel. Je ziet er informatie over de gespeelde track over en door te swipen kun je het volume regelen. Maar in de toekomst zou dit scherm ook preset-knoppen tonen die gelinkt zijn aan favoriete internetradio’s, albums en playlists, vangen we in de wandelgangen op.

Stem werkt prima

Wat verrassend goed werkt is de stemsturing via Google Assistant. Zodra je de juiste formulering onder de knie hebt, tenminste, maar dat is geen uitdaging. Vergeleken met Alexa op de Sonos One (in het Engels) is muziek aanvragen via de Google Assistant veel trefzekerder. De Assistant maakt zelden fouten of stelt je ook niet teleur door te zeggen dat hij je niet verstaat. Zelfs lastigere vragen, zoals “Speel het laatste album van Adele”, worden verstaan. Er zijn ook veel minder valse activeringen (waarbij tijdens een gesprek tussen mensen in de kamer plots vanuit de speaker weerklinkt: “Ik versta je niet”) dan bij Alexa. Zo moet het. Je kunt wel enkel muziek afspelen vanaf Google Play of Spotify. Een abonnement op één van deze twee is dus vereist. Dat is wel sneu, gegeven dat je vanuit de apps van andere diensten wel muziek kunt casten. Wel kun je bij het casten vanuit pakweg de Qobuz-app naar een volgende track verspringen met een stemcommando, muziek pauzeren of het volume regelen.

Ook spijtig is dat je niet je eigen muziekcollectie vanaf een NAS kunt laten afspelen. Als je vraagt om Muse af te spelen, dan komt het van Spotify – zelfs al heb je alle albums van de groep in je bezit en staan ze klaar op een DLNA-share. Google zal uiteraard niet van deze kritiek wakker liggen, want het merendeel van het grote publiek verkiest naar streamingdiensten.

Wie beducht is voor privacyschendingen, hoeft de Google Assistant niet in te schakelen. Dat kun je in de Home-app kiezen. Elke Citation-speaker komt bovendien met een knop om de microfoon tijdelijk uit te schakelen. De ledjes die onder het stofje vooraan verstopt zitten en wit oplichten als je de Assistant aanspreekt, kleuren dan continu rood. Zo zie je meteen of de microfoon meeluistert of niet.

Het voordeel van Google Assistant is dat het vele dingen kan bedienen. Je kunt aan een Citation-speaker vragen om een video op YouTube naar een Chromecast-stick of Android TV-televisie te sturen, bijvoorbeeld. Of je lichten dimmen in de woonkamer. Zo overstijgen de Citation-speakers ook wel het audio- en multiroomgegeven, en zijn ze een toegangspoort naar een slimmer huis. De vraag welke smart home-toestellen je met elk platform kunt aansturen overstijgt dit artikel, maar het is wel een vraag die je moet stellen als je momenteel kiest tussen Sonos en Harman Kardon én je inderdaad slimme toestellen wil aansturen. Strikt genomen ondersteunt Alexa meer smart home-producten, maar het gebrek aan Nederlandse taalondersteuning is toch een grote tekortkoming. Google lijkt ook terrein te winnen qua smart home-integratie. We moeten wel opmerken dat Sonos wellicht heel binnenkort Google Assistant-ondersteuning gaat introduceren, waardoor de keuze niet langer neerkomt op Sonos/Alexa versus Harman Kardon/Google Assistant.

Mooi en volwassen geluid

Je hebt het wellicht gemerkt: de bediening is een groot deel van het Citation-verhaal. Maar het blijven natuurlijk speakers die vooral goed moeten klinken. Hoe zit het daarmee? De Citation 100, 300 en 500 die we hier bekijken volgen niet helemaal de small-medium-large-aanpak van de meeste andere multiroom-merken. De Citation 100 is om te beginnen niet de kleinste luidspreker in de Harman Kardon-familie, dat is de Citation One. De One en de 100 zijn compacte, kleine zuilvormige speakers die sterk op elkaar lijken. De Citation 100 is wel wat hoger en krachtiger. De anders uitziende Citation 300 en 500 delen ook hetzelfde design. Het zijn eerder tafelmodellen, zoals de Sonos PLAY:5 of de Yamaha MusicCast 50.

Als het gaat om geluidskwaliteit is de Citation 500 niet onverwacht de primus van de drie geteste Citation-speakers. Hij produceert een heel krachtig geluid, met betrekkelijk diepe en gedetailleerde bassen, en straalt muziek ook breed de kamer in. Je kunt gerust luisteren naar een prachtig jazzstuk als ‘Solea’ van Miles Davis’ Sketches of Spain zonder dat je het gevoel hebt iets te missen. Draai je het volume heel ver open dan zijn die piekende trompetstoten van Davis op de rand van te scherp, maar dat staat niet zo ver van de realiteit. Miles zocht die hoge, schelle pieken graag op. Dezelfde track op de Citation 100 is al wat minder indrukwekkend. Het klinkt niet zoveel dunner, maar de kleinere speaker kan niet zo diep. Het is ook opvallend stiller, ook als je de volumeknop helemaal opendraait. De Citation 300 zit niet ergens tussenin. Het staat dichter bij de Citation 500 dan je zou verwachten, wat wel positief is. Je kunt ook stereoparen maken met het Google Chromecast-platform, en we denken stilletjes dat een paar Citation 300’s dan een interessante keuze zou zijn die maximale kwaliteit biedt voor een redelijke prijs. Helaas hebben we deze opstelling nog niet kunnen testen.

Vergelijkingen met Sonos zijn een beetje onvermijdelijk. De Citation 500 en de PLAY:5 zitten niet ver van elkaar qua vermogen en kwaliteit, merken we als we de twee naast elkaar opstellen. Ze behoren alle twee duidelijk tot de top in dit prijssegment. De Citation 100 vinden we dan weer wat minder straf dan de Sonos ONE, vooral als het gaat om aanwezigheid in het laag en bassen. Qua detailweergave en ruimtelijkheid is de Harman Kardon dan weer beter. Een voordeel heeft de Sonos-speaker wel op vlak van audioweergave. De Sonos-toestellen komen met Trueplay, een functie die in sommige ruimtes een groot verschil kan maken in de weergavekwaliteit.

Conclusie

De Citation-speakers zijn geslaagde draadloze speakers met multiroom-mogelijkheden en een heel elegant, modern design. Je haalt ze met plezier binnen om in de woonkamer te plaatsen. Dat ze geen eigen app hebben, deert meestal niet. Dankzij Chromecast kun je de meeste streamingdiensten gebruiken. Google Home is niet optimaal om een audioapparaat te bedienen, maar de goed werkende stembediening via Google Assistent maakt veel goed. De Citation 500 is de sterkste van de drie geteste Citation-speakers, met dank aan een grotere behuizing en betere drivers, maar de Citation 300 is niet veel zwakker. De combinatie met de andere Citation-apparaten maakt deze nieuwe speakerfamilie van Harman Kardon een geduchte uitdager voor Sonos.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Bloedmooi afgewerkt
  • Stembediening functioneert goed
  • Uitstekende klank (Citation 300 en 500)
  • Multiroom via Chromecast
  • Vele streamingdiensten

Minpunten
  • Stembediening niet voor elke streamingbron

  • Home-app is niet enorm gebruiksvriendelijk
  • Soms lag op inschakelen casting
  • Geen geavanceerde Assistant-opties in het Nederlands


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (19)

Gerard

Gerard
24 januari 2019 om 22:23

Ik heb er een gehaald. Geluid is prachtig. Afwerking idem alleen hoe ik muziek vanuit m’n eigen pc stream is me nog noet duidelijk 🙁

Inloggen
Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
27 januari 2019 om 10:12

Hallo Gerard,

Je hebt verschillende opties. Oftewel draai je een mediaspeler-app op je computer die beschikt over een cast-functie oftewel heb je een mediaserver-app op je computer (die de muziekbestanden beschikbaar maakt over het netwerk) en een app op je mobiel toestel die de muziekbestanden over het netwerk vindt en kan doorsturen (casten) naar de Citation-speaker. Het klinkt ingewikkeld, maar het valt wel mee.

Een DLNA-mediaserver is ingebouwd in Windows. Even googlen en je vindt snel instructies van hoe het in te schakelen. Voor Windows en Mac heb je ook verschillende gratis downloadbare server-apps, zoals Universal Media Server of Serviio.

Met VLC kun je vanuit de VLC-media-app op een Android-toestel muziek casten naar de Citations. Dit is ook mogelijk met BubbleUPnP en nog vele andere apps. Zoek naar een mediaspeler met chromecast.

Gebruik je VLC op je Windows-machine, dan heb je geen DLNA-mediaserver nodig. Je opent gewoon het mediabestand en cast het dan via de optie Renderer onder Playback.

Inloggen
Juven

Juven
25 januari 2019 om 22:29

Hebben meer last dat je bijvoorbeeld muziek afspeelt via spotify en dan stop het uit het niets? En opeens gaat hij weer verder?

Ook als ik thuis komt staat hij opeens aan?
En als ik de bar uit/stand-by druk met de afstandsbediening blijven de surround speakers knipperen(zoeken naar de bar)

Inloggen
Leon

Leon
25 februari 2019 om 21:03

Klopt! Onze Citation 300 Valt ook regelmatig uit. Soms een paar seconden, soms een paar minuten en soms helemaal niet meer…. Moet je m weer opnieuw activeren. Ik moet zeggen dat de 300 ons verder prima bevalt maar het uitvallen is nu toch wel op een niveau die op zijn zachts bijzonder irritant te noemen is! Ook reageert ie soms niet op een stem commando.

Inloggen
Wim

Wim
15 oktober 2019 om 22:10

Ik heb ook sinds maanden het probleem dat de soundbar tijdens het afspelen van Spotify wegvalt: de muziek speelt door, maar de soundbar zendt geen geluid uit. Een commando ‘Google ga verder’ lost het wel weer op. Maar het is gewoon irritant. De helpdesk van HK geeft aan dat het aan het netwerk ligt. Alles gecheckt, maar het is nog steeds niet duidelijk waar het aan kan liggen. Heeft iemand hier ervaring mee?

Inloggen
Eric van Baal

Eric van Baal
27 januari 2019 om 09:15

Hebben deze speakers AirPlay?

Inloggen
Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
27 januari 2019 om 10:00

Hallo Eric, op dit moment niet. Maar er is bij de lancering gesteld dat AirPlay 2 er aan zou komen. De onderliggende streamingtechnologie kan dit aan, dus het is mogelijk. Voorlopig echter nog geen concrete bevestiging van wanneer die AirPlay-update zou opduiken.

Inloggen
Rudie

Rudie
27 januari 2019 om 20:26

Vandaag de nieuwste update binnen gehaald, maar de bar blijft in ‘starting’ modus. Een harde reset en ik kan weer opnieuw een taal kiezen. Helaas krijg ik daarna geen verbinding meer met de google home app. Meer mensen problemen met de update van 27 januari 2019?

Inloggen
wim

wim
01 februari 2019 om 12:10

Sinds December in bezit met toch wel wat op en aanmerkingen!

* Geluid van de TV ism de soundbar plus sub is goed, PRACHTIG GELUID! De sub geeft een prachtige diepe bas.

* Qua bediening is er best nog wel een uitdaging want een en ander werkt niet optimaal of helemaal niet!

* Wanneer men een film heeft gekeken op bijv Netflix en terug gaat naar de tv dan loopt het geluid niet meer synchroon, de soundbar dient dan opnieuw opgestart te worden.

* Wanneer de tv uitgaat en men muziek wil luisteren werkt de voice bediening niet. middels de afstandsbediening moet je dan het geheel weer aan de praat krijgen….Aux + google.

* Wanneer men de instelling van geluid wil veranderen van bijv. film naar muziek dient men naar de soundbar toe te lopen om er vervolgens boven te gaan hangen om te kunnen zien op welke instelling de soundbar staat om deze op de gewenste stand te zetten. Een display op de AB had afdoende geweest.

* Wanneer men wil weten op welke stand de sub staat dient men wederom naar de soundbar toe te lopen om vervolgens via het menu (na meerdere handelingen) in het juiste programma te komen. Een display op de AB had afdoende geweest.

* Wanneer men muziek luistert valt het geluid gewoon stil…even maar ook minuten. dit probleem heeft het systeem sinds anderhalve week. Naar verluid is er een buffering uit gehaald (na update)

* Zelfs na korte commando’s is het afspelen in combi een drama….doet het niet of hij weet het niet.

* Het komt regelmatig voor dat wanneer je in de keuken voor de 300 staat en een voice commando geeft…de huiskamer een reactie geeft…en andersom.

* Het geluid van de 300 is eigenlijk (sorry voor het woord), voor een speaker van 400 euro gewoon bagger te noemen…..geen enkele instelling op mogelijk.

Mijn inziens heeft HK wellicht een vergissing gemaakt bij het kiezen van de juiste introductie datum….het dure systeem is op meerdere fronten gewoon niet af en zeker niet altijd gebruiksvriendelijk…niet slim genoeg.

Op de site van HK stonden ten tijde van onze aankoop reviews, deze zijn niet meer te lezen en er is tevens ook geen mogelijkheid meer om een review te plaatsen….eigenlijk spreekt dit voor zich….

Update na 27 januari

De Bar is nu optisch aangesloten op de TV. Wat opvalt is dat de bar niet meer automatisch aan en uit gaat wanneer de TV aan en uit gaat….er is, wat dat betreft, geen communicatie meer tussen bar en TV.

Wanneer je de TV uit zet blijft de bar aanstaan met de oranje lichtjes, voice command is niet mogelijk.
Na een paar x de bar aan en uit te hebben gezet en direct na inschakeling het voice command te hebben gegeven komt de Citation Bar gelukkig weer tot leven.

Inloggen
Bruno

Bruno
14 maart 2019 om 13:30

Heeft de luidspreker een integratie in SmartThings zelf net zoals Sonos? (niet in Google Home)
https://support.smartthings.com/hc/en-us/articles/200927220-How-to-connect-Sonos-devices
https://support.smartthings.com/hc/en-us/articles/212132866

Het zou logisch zijn gezien Harman Kardon deels van Samsung is volgens dit artikel

Je kan dan bv iets afspelen van uit Stringify naar de slimme luidspreker.
https://forums.stringify.com/t/sonos-walkthrough/78

Inloggen
Edward

Edward
19 maart 2019 om 10:57

Een goede revieuw. Ik ben alleen met stomheid geslagen dat de geluidskwaliteit gelijkwaardig van van de Play 5 en Citation 500 zou zijn, want het het geluid van de Citation 500 is zoveel beter dat dit simpelweg totaal niet ter discussie zou kunnen staan. Het is zelfs zo dat de Citation 300 die 100 euro goedkoper is dan de Play 5 beter klinkt. Ik heb ze zelf staan beluisteren naast elkaar vanaf de leveranciers presentatie bij de Media Markt en het verschil is echt bizar groot in het voordeel van Citation. De Citation klinkt met zijn geluid juist veel voller en heeft veel meer midden en laag toon. Als de we Play One met de Sonos One vergelijken (1 model lager dan de Citation 100) dan klinkt de Citation One die 30 euro goedkoper is veel beter dan de Sonos One, wederom levert de Harman Kardon speaker veel meer midden en laag toon.

Ik zou toch echt heel graag zien dat er nog eens heel goed gekeken wordt in deze review dat Sonos onterecht te hoog wordt gewaardeerd. Het is niet eerlijk tegenover de consument dat ze zo op het verkeerde been gezet worden. Want als je nog geen Sonos hebt staan, en er puur naar geluidskwaliteit gekeken wordt, dan is een gegeven en wel zo eerlijk advies dat de Citation line up op alle fronten beter is dan Sonos. Wat mij betreft is Sonos op gebied van Audio kwaliteit volledig op zijn retour. Als ze hier geen stappen in gaan zetten dan kan Sonos het namelijk wel vergeten want sinds de Google en Alexa straks de App leveren voor ook nog andere opkomende ECHTE audio merken, dan is het klaar met Sonos, want het enige wat Sonos ECHT goed deed, wat het maken van een goede stabiele en gebruiksvriendelijk App…… Maar goed geluid? Echt niet !!

Ik merk aan sommige reviews dat het misschien mogelijk zou kunnen zijn dat de laatste updates de geluidsinstellingen verbeterd heeft. Want een Citation 300 die bagger klinkt? en dus volgens deze review een Sonos One die beter klinkt dan een Citation 100? Ik begin nog net niet te huilen. Want het klopt echt niet met hetgeen wat ik net gehoord heb.

Inloggen
Bernie

Bernie
30 maart 2019 om 18:16

Ik heb vandaag de Harman-Kardon citatation 100 gekocht. Hij klinkt echt erg goed hoor. Maar als ik via google play vraag om van een bepaalde artiest muziek af te spelen krijg ik netjes antwoord ok ik speel nu …. af van spotify. Alleen gebeurt er dan niets. Ik moet dan altijd een vervolg opdracht geven, speel volgend nummer af ?? Hoe kan ik dit verhelpen want altijd twee opdrachten moeten geven is niet echt handig..

Inloggen
Mientje

Mientje
17 april 2019 om 07:52

Citation bar een paar dagen geleden aangeschaft. Installatie verliep vlot net als Google Home. Mijn vraag is of er meerdere personen Google Home kunnen installeren. Nu heeft mijn partner het geïnstalleerd op zijn mobiel maar kan ik het ook. Ik probeerde het ook maar dan slaat Google Home stappen over? Misschien doe ik iets niet goed.
Vooralsnog werkt de Citation bar goed en is het geluid prachtig. Google assistent reageert goed zonder problemen. Mooie lijn en past goed in ons interieur. De sub en de surround werken ook prima. Alsof je in de bioscoop zit.
We hebben Philips Hue geïnstalleerd op Google Home echter kan Google assistent de verlichting niet vinden? Zegt dat de lampen nog niet zijn ingesteld?? Vreemd… Als iemand hier ervaring mee heeft dan graag reactie.

Inloggen
Rob

Rob
30 april 2019 om 18:17

Hallo Mientje

Je kan de Google home ook op andere telefoons of tablets zetten en vandaar de citation bar bedienen. Als je het op een heb geïnstalleerd dan kun je bij de volgende overslaan.En je gaf aan het geluid mooi en ook de surround. Maar wat mij is opgevallen is dat als je de surround aanzet (via bar of afstandsbediening) dit zonder elektrische tik over de luidsprekers gaat maar als je de surround uitzet hoor je een elektrische tik. Bij hoger volume hard. Zie mij flimpje op YouTube.
Hoe is dit bij jou. Ik ben benieuwd
Grt Rob

Inloggen
Feiko

Feiko
07 juni 2019 om 15:29

Probeer eens: “hey Google, synchroniseer apparaten”.
Kans dat het dan wel werkt.

Inloggen
Rob

Rob
30 april 2019 om 18:19

Je mag via de email reageren op bovenstaande reactie van mij

Grt Rob

Inloggen
Peter

Peter
02 mei 2019 om 12:28

Ik heb de 500 en zo nu en dan hoor ik een elektrische tik als ik bijvoorbeeld naar de radio luister is dit normaal of moet ik met deze speaker terug naar de media markt
Kan iemand mij hier over vertellen
Ik hoor het graag

Inloggen
Marcel

Marcel
01 juni 2019 om 09:51

Peter, Ik heb exact hetzelfde maar dan bij de 300. Heel vreemd, de ene keer vaker dan de andere keer.

Inloggen
Rob

Rob
01 juni 2019 om 10:09

Ik heb met de helpdesk gebeld en men geeft dat dit bekend is maar kan geen kwaad, volume in elkgeval naar beneden zetten en dan overschakelen

Inloggen
Eric

Eric
01 juni 2019 om 17:27

Ik heb de Citation 300 gehad, maar snel weer verkocht. Wat een bagger geluid zit er in, niet veel meer dan een Sonos One bijvoorbeeld.

De hele laag-midden sectie is gewoon zo goed als afwezig, dus vanaf het hoog-midden is er een hele tijd niets, dan komt er nog wat laag bas van de radiator welke er in zit, maar ook die is niet erg precies te noemen. Het hoog is overigens wel mooi en helder. Maar daar heb je weinig aan als er geen kompleet, evenwichtig geluidsbeeld is.

Ik heb deze heel snel ingeruild voor de Sonos play 5, wat een verschil in geluid, bizar gewoon.
Voor mij geen citation meer hoor. Het enige dat daar goed aan is, is de werking van de Google assistant en de zeer mooie afwerking.

Inloggen
Eric

Eric
01 juni 2019 om 18:38

Nog een kleine aanvulling.
Er zit geen enkele aansluiting op de luidspreker, dus er is geen mogelijkheid om nog iets aan te sluiten.Om de zoveel weken loopt de speaker vast en moet ie terug naar de fabrieks instelling gezet worden.
Daarbij komt dat er geen enkele instelmogelijkheid qua Bass, Treble, enz mogelijk is. Zoals ie uit de doos komt, zo klinkt ie en blijft ie klinken.

Inloggen
Marcel

Marcel
05 juni 2019 om 18:28

Beste Eric, wat schrijf jij een belachelijke bericht, t.o.v. van de meeste andere berichten hier. Deze speaker klinkt primsa voor dit geld. De Sonos play 5 is een tikkie duurder, naja, een aardig tikkie… Ik zelf ben hardstikke tevreden met mijn bagger geluid van HK, en met mij heeeeeeeeeeeel veeeeeeeeel andere mensen. Ik heb echt best veel mensen al hier gehad die allemaal verbaasd waren over het goede geluid uit dat kleine speakertje! Iedereen die dit leest, ga gewoon luisteren in de winkel, ben je van mening dat de HK bagger geluid heeft, koop hem dan niet.

Inloggen
Feiko

Feiko
07 juni 2019 om 15:32

Probeer eens: “hey Google, synchroniseer apparaten”.
Kans dat het dan wel werkt.

Inloggen
Dave

Dave
28 juni 2019 om 16:04

Ik heb sinds kort de Citation bar en sub.
Na installatie begon deze meteen met een software update.

De installatie met de Google Home app verliep eenvoudig/soepel.

Echter het geluid van spotify en tunein (streaming diensten) vertoonde hoorbare haperingen.
Ik heb hierover contact gehad met HK en die hebben me prima geholpen.
Door de bar naar de fabrieksinstellingen te resetten en opnieuw met de Goole Home app in te stellen, was het geluid van de streaming diensten prima. Het lijkt er dus op de bar gereset had moeten worden na de software update.

Mijn TV is verbonden via een optische kabel met de bar. Soms ervaar ik dat als de TV de bar ‘wakker’ maakt het geluid in standje 1 al te hard is. Door dan op en neer te schakelen naar een andere bron wordt dit verholpen.

Het regelen van het volume hetzij door bijvoorbeeld de spotify / Google Home app zelf of via het schermpje op de bar, laat soms tikken horen. Zeker als je continue aan de volume knop zit dan is dit goed hoorbaar. Het lijkt er zelfs op de volume aanpassingen gebufferd worden want als je stopt met het continue aanpassen van het volume, dan is de bar nog een tijdje bezig het volume aan het aanpassen. Maar goed, normaal pas je het volume niet continue aan.

Verder heb ik ervaren dat als je smarthpone via bluetooth gepaired is met de bar en deze ook is gepaired met je horloge, de bar automatisch overschakelt naar bluetooth als er bijvoorbeeld een email notificatie wordt verstuurd naar je horloge. Nu weet ik niet of dit een bar probleem is of het probleem van mijn smarthpone (Pixel3A).

Verder vraag ik mij af of je vast zit aan de tunin radio dienst. Mocht deze ooit eens ophouden dan is er geen (?) alternatief….

Inloggen
Martine

Martine
16 augustus 2019 om 15:23

Ik wil een Citation aanschaffen maar ik kom er niet zo goed uit of ik muziek via Deezer kan afspelen. In het artikel staat in de ene alinea dat dat kan en in een andere alinea dat het alleen via Spotify kan. Ik wil graag weten of ik mijn afspeellijsten in Deezer via Citation kan beluisteren.

“Dat betekent dat de Citation-toestellen geen eigen app hebben, maar bediend worden vanuit Google Home en vanuit apps met de casting-functie ingebouwd. Dat zijn er heel wat: Spotify, Deezer, Tidal, Qobuz, Plex, TuneIn, Google Play, en nog veel meer.”

” Je kunt wel enkel muziek afspelen vanaf Google Play of Spotify. Een abonnement op één van deze twee is dus vereist. “

Inloggen
Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
16 augustus 2019 om 17:18

Hallo Martine,

Deezer afspelen kan zeker, vanuit de Deezer-app en dan op de cast-knop drukken als je muziek gekozen hebt. De latere alinea over Google Play en Spotify gaat over wat je kunt doen met stembediening. Dat kan enkel met een beperkt aantal muziekdiensten – twee, dus.

mvg,

Jamie

Inloggen
Matte

Matte
16 september 2019 om 19:53

Ik heb een citation bar en wil graag youtube video’s casten van mijn mobiel > naar de soundbar > via hdmi out naar m’n beamer. Het probleem: Hij streamt nu alleen het geluid, en niet het beeld.
Hij ziet de ingebouwde cast als een audio apparaat.

Hoort dit? Is er een manier om rechtstreeks vanaf je mobiel videos te casten naar de soundbar?
Binnen hetzelfde netwerk uiteraard.

Alvast bedankt voor het meedenken.

Inloggen
Wim

Wim
15 oktober 2019 om 22:11

Ik heb ook sinds maanden het probleem dat de soundbar tijdens het afspelen van Spotify wegvalt: de muziek speelt door, maar de soundbar zendt geen geluid uit. Een commando ‘Google ga verder’ lost het wel weer op. Maar het is gewoon irritant. De helpdesk van HK geeft aan dat het aan het netwerk ligt. Alles gecheckt, maar het is nog steeds niet duidelijk waar het aan kan liggen. Heeft iemand hier ervaring mee?

Inloggen
Mientje

Mientje
16 oktober 2019 om 08:14

Kennelijk is er update geweest waardoor Spotify zo nu en dan wegvalt. Idd héél vervelend! Hopelijk is het met een volgende update verholpen…?

Inloggen
Hans

Hans
13 december 2019 om 20:59

Even een “simpel” vraagje, als ik 2 citations 100 in één kamer koppel krijg ik dan stereo of 2 x mono?
Alvast bedankt voor het meedenken.

Inloggen