Panasonic presenteert HZW2004-serie oled tv met Dolby Vision IQ

07 januari 2020 4 Minuten 1 Reacties
Panasonic HZW2004 1

Panasonic heeft tijdens CES 2020 een nieuwe high-end televisie aangekondigd. De Japanse fabrikant komt met de HZW2004-serie (in België de HZ2000-serie) die bestaat uit 55-inch en 65-inch oled tv's.

Beide modellen zijn voorzien van de nieuwste features en functies, waaronder Dolby Vision IQ.

Panasonic HZW2004-serie oled tv

De Panasonic HZW2004-serie is vooralsnog de enige nieuwe serie die Panasonic voor 2020 aankondigt, al is de kans groot dat de later dit jaar meer nieuwe modellen gaan zien. Het is meteen ook de vlaggenschipserie, uitgerust met alle nieuwste technieken functies. Panasonic zelf noemt de schermen van deze tv’s Master HDR OLED Professional Edition schermen. Simpel gezegd betekent dit dat de Japanse fabrikant samengewerkt heeft met experts in Hollywood om de best mogelijke beeldkwaliteit en meest natuurgetrouwe weergave mogelijk te maken. Er komen twee varianten naar de Benelux: de 65HZW2004 en 55HZW2004. In België zijn dit de 65HZ2000 en 55HZ2000.

Dolby Vision iQ en nieuwe beeldmodi

De oled tv’s in de HZW2004-serie zijn uitgerust met een oled-paneel dat de 4k Ultra HD-resolutie biedt. Daarnaast is er ondersteuning voor alle belangrijke HDR-formaten: Dolby Vision, HDR10, HDR10+ en HLG. Dit jaar wordt hier ook Dolby Vision IQ aan toegevoegd. Dolby Vision IQ laat de voordelen van Dolby Vision verder reiken dan HDR. De standard optimaliseert de beeldkwaliteit aan de hand van het omgevingslicht en het type content. Dit gebeurt volledig automatisch.

Ook nieuw zijn de Filmmaker Mode en Intelligent Sensing. De eerstgenoemde is een modus waarmee de weergave zo aangepast wordt (of eigenlijk zo min mogelijk aangepast wordt) zodat content weergegeven wordt zoals de makers het bedoeld hebben. Als de Filmmaker Mode is geactiveerd worden de framesnelheid, de beeldverhouding, de kleuren en het contrast van de content aangehouden en worden de ruisvermindering en verscherping uitgeschakeld. Intelligent Sensing past het beeld automatisch aan op basis van de hoeveelheid omgevingslicht. Deze functie werd afgesteld in samenwerking met studio’s in Hollywood om de kleuren en het beeld overeen te laten komen met de oorspronkelijke creatieve visie.

Voor echte filmliefhebbers heeft Panasonic ook de kalibratiemogelijkheden uitgebreid met twee extra kalibratiepunten bij een luminantie van 0,5% en 1,3%. Hierdoor kun je de transitie vanuit zwart nog nauwkeuriger regelen. Je kunt nu ook voor het eerst op een TV van Panasonic Dolby Vision-content kalibreren. Daarnaast kunnen professionele gebruikers met de HZW2004-serie voor het eerst de tone-mapping uitschakelen. Dit maakt ‘hard clipping’ mogelijk. Tot slot ondersteunt de HZW2004 serie CalMAN PatternGen-testpatronen uit de CalMAN-software van Portrait Displays en AutoCal- functionaliteit. Ook de kalibratie-instellingen van de Imaging Science Foundation (isf) worden ondersteund.

HCX Pro en Dolby Atmos

De HZW2004-modellen beschikken over de nieuwste HCX Pro-processor van Panasonic. Deze processor analyseert de kleuren, het contrast en de helderheid van 4K-videocontent, optimaliseert ze en biedt meer controle over het volledig nieuwe, door Panasonic op maat gemaakte oled-scherm. De HZW2004 serie is uitgerust met een Dynamic LUT en is de meest geavanceerde TV ooit van Panasonic als het gaat om het selecteren en weergeven van de juiste kleur voor elk afzonderlijk helderheidsniveau.

Qua audio zien we een systeem terug dat we ook vorig jaar op de topmodellen zagen. De HZW2004-serie heeft namelijk ingebouwde, omhoog gerichte luidsprekers die een Dolby Atmos-ervaring kunnen leveren. Deze speakers bevinden zich achterop de behuizing van de televisie. Het volledige audiosysteem is ook afgestemd door technici van Technics. Vanzelfsprekend wordt Dolby Atmos ondersteund.

Smart tv, maar geen HDMI 2.1

Tot slot beschikken de HZW2004-modellen over My Home Screen 5.0, de nieuwste versie van Panasonics smart tv-platform. De gebruiksvriendelijkheid van de nieuwe versie is volgens de Japanse fabrikant aanzienlijk verbeterd. Als er bijvoorbeeld bepaalde VOD-pictogrammen zijn gehighlight, worden er daarboven automatisch miniaturen van uitgelichte titels van die provider weergegeven. Dit vergemakkelijkt de toegang en werkt onder andere voor Netflix en YouTube. Daarnaast is er integratie van spraakbediening middels Google Assistent en Amazon Alexa.

De oplettende lezer zal het al gezien hebben: HDMI 2.1 is niet aanwezig op dit model. Toch zijn er wel twee functies uit die standaard toegevoegd aan de tv. Je kunt namelijk gebruikmaken van HDMI eARC en ALLM wordt ondersteund.

Prijs en beschikbaarheid

De Panasonic 65HZW2004 en 55HZW2004 moeten voor de zomer in de Nederlandse en Belgische winkels staan. De prijzen worden op een later moment bekendgemaakt.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Frans

Frans
08 januari 2020 om 14:34

je kan zo om de maand een nieuwe installatie kopen?

Inloggen