Opgepast: HDMI 2.0-apparaten zijn nu ineens HDMI 2.1-apparaten

15 december 2021 1 Minuut 4 Reacties
HDMI-header

Het verhaal rondom de HDMI-versies is er de afgelopen jaren al niet makkelijker op geworden, maar de organisatie achter de standaard maakt het nu wel heel bont. HDMI 2.0-apparaten mogen nu namelijk HDMI 2.1-apparaten zijn.

Als je de komende tijd op zoek gaat naar een nieuwe televisie, een monitor of een receiver dan is het zaak heel goed op te letten. De organisatie die de HDMI-licenties uitdeelt heeft namelijk een wijziging doorgevoerd waarmee apparaten die geen HDMI 2.1-functies ondersteunen wel mogen adverteren met HDMI 2.1-compatibiliteit.

Ik zie de vraagtekens boven je hoofd uitstijgen, en er is inderdaad ook geen logische verklaring voor te vinden. Een uitleg is er wel, want de ‘HDMI Licensing Administrator’ laat het volgende weten tegenover TFTCentral;

1. HDMI 2.0 no longer exists, and devices should not claim compliance to v2.0 as it is not referenced any more
2. The features of HDMI 2.0 are now a sub-set of 2.1
3. All the new capabilities and features associated with HDMI 2.1 are optional (this includes FRL, the higher bandwidths, VRR, ALLM and everything else)
4. If a device claims compliance to 2.1 then they need to also state which features the device supports so there is “no confusion”

Kortom, de benaming ‘HDMI 2.0’ wordt niet meer gebruikt en alles dat onder die benaming viel, valt nu onder HDMI 2.1. Helemaal opvallend is dat de functies die met HDMI 2.1 toegevoegd zijn (waaronder VRR en ALLM) optioneel zijn en dus geen onderdeel uitmaken van een verplichte invulling. Juist apparaten die wel echt over HDMI 2.1(-functies) beschikken moeten dat nu op de doos gaan vermelden om de aandacht te trekken en het (hopelijk) duidelijk te maken. Een apparaat dat geen enkele van deze functies heeft kan simpelweg “HDMI 2.1” op de doos zetten, waarmee de potentiële koper al snel overtuigd zal zijn.

Advertentie

Een bijzonder aparte gang van zaken natuurlijk, waarvan we nu al kunnen garanderen dat het alleen maar voor meer verwarring zal zorgen bij de consument.

Reacties (4)