Een nadeel van de eerste TV’s die zonder het gebruik van een bril 3D materiaal kunnen weergeven is het feit dat de ervaring vaak vanuit maar een paar kijkhoeken perfect is. Zodra je afwijkt van deze zogenaamde ‘sweet spots’ verdwijnt het 3D effect of is het effect matig. Als we dit principe nu overzetten naar de bioscoop zou je al helemaal denken dat een 3D beeld weergeven voor honderden kijkposities onmogelijk is. Toch zijn een aantal onderzoekers uit Zuid Korea erin geslaagd om hiervoor een techniek te ontwikkelen.
Wat de onderzoekers precies ontwikkeld hebben is wellicht wat technisch maar het komt er op neer dat er polariseerders (filters) voor de lens van de projector geplaatst worden, vergelijkbaar met die in een bril, en daarbij wordt het projectiescherm voorzien van een speciale coating die de combinatie van twee beelden (nodig voor 3D weergave) naar veel verschillende hoeken kan sturen waardoor er vanuit meerdere (honderden) posities naar 3D gekeken kan worden.
Of de techniek snel door bioscopen opgepakt zal worden en wat de kosten er precies van zullen zijn is nog onduidelijk. Het grote voordeel is dat bioscopen in plaats van twee projectors met deze techniek maar één projector hoeven te gebruiken. Wel betekent het wederom een aanpassing qua opstelling in bioscopen waardoor er meer geld voor een kaartje gevraagd kan en zal worden worden. En dan hebben we het nog niet eens over de mogelijkheid dat bioscopen het als premium optie in kunnen gaan zetten waarvoor je nog wat meer betaalt.
Lees verder: Kun je al bril-vrije 3D TV’s kopen en 3D zonder bril kijken?
Bron: BBC
Reacties (0)