Nederlandse tak HbbTV Forum kiest voor HbbTV 1.5

29 maart 2013 1 Minuut 0 Reacties
hbbtv

Hoewel in landen om ons heen al veel gebruikt wordt gemaakt van HbbTV staat de nieuwe vorm van 'teletekst' nog in de kinderschoenen in Nederland. Toch moet daar binnen niet al te lange tijd verandering in komen. HbbTV Forum Nederland, een samenwerking waarin onder meer omroepen, fabrikanten en distributeurs te vinden zijn, heeft besloten de 1.5-versie van de internationale HbbTV-standaard te gebruiken.

De keuze voor de 1.5-versie van de internationale HbbTV-standaard sluit aan bij de keuzes die elders in Europa gemaakt zijn, bijvoorbeeld in Frankrijk en Spanje. Dat zorgt ervoor dat geschikte televisietoestellen sneller op de Nederlandse markt kunnen komen. Daarbij maakt deze versie extra features mogelijk, waaronder ondersteuning voor ‘dynamic adaptive streaming’ van video. Hiermee kan de bitrate van een video afgestemd worden op de mogelijkheden van het toestel waarop de video afgespeeld wordt.

Wat is HbbTV?

HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) wordt door velen gezien als teletekst 2.0 waarbij omroepen en andere content providers hun diensten kunnen aanvullen door interactiviteit aan het televisiekanaal te koppelen. Zo kan achtergrondinformatie over een programma getoond worden, kunnen gerelateerde programma’s getoond worden en kunnen diensten voor uitgesteld TV kijken direct gebruikt worden. Het televisietoestel dat over HbbTV ondersteuning beschikt moet hiervoor wel met het internet verbonden zijn. In Nederland is HbbTV al beperkt beschikbaar, onder meer via DVB-T, satelliet en een aantal kabelproviders.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)