LG presenteert op CES verbeterde ‘Real 8K’ televisies

20 december 2019 2 Minuten 0 Reacties
LG 88z9 8k tv

De nieuwe 8K-televisies die LG in januari tijdens CES 2020 zal presenteren voldoen volgens het bedrijf ruim aan de eisen die Consumer Technology Association (CTA) heeft vastgesteld voor 8K-televisies.

LG heeft onlangs zijn eerste 8K-televisies op de Nederlandse en Belgische markt gebracht, maar het Koreaanse bedrijf kijkt alweer verder naar 2020. In dat jaar moeten de nieuwe 8K-televisies flink verbeterd zijn en de vereisten van de 8K Ultra HD-standaard overtreffen.

Verbeterde 8K-tv’s tijdens CES 2020

De nieuwe 8K-televisies die LG in januari tijdens CES 2020 zal presenteren voldoen volgens het bedrijf ruim aan de eisen die de Consumer Technology Association (CTA) heeft vastgesteld voor 8K-televisies. Deze televisies moeten voldoen aan minstens een resolutie van 7680 pixels horizontaal bij 4320 pixels verticaal, in een 16:9-beeldverhouding. Ook moet de televisie 10-bit-kleur bij de rec.2100-kleurruimte kunnen weergeven. Eén of meer van de hdmi-poorten moet de resolutie met 10-bit kleuren kunnen weergeven op 60Hz. Tot slot moet een 8K-televisie SD-, HD- en 4K-materiaal kunnen upscalen naar 8K.

LG belooft dat de nieuwste 8K-televisies die tijdens CES 2020 gepresenteerd worden op nagenoeg alle vlakken verbeterd zijn, waaronder de HDR-weergave, upscaling, de resolutie, de inputs en de kleurdiepte. We verwachten onder meer 12-bits kleurdiepte en inputs die meer bieden dan de mogelijkheden van HDMI 2.1. De nieuwe tv’s dragen dus vanaf januari 2020 het 8K UHD-logo van de CTA.

Real 8K

LG gebruikt daarnaast zelf de term ‘Real 8K’ vaak. Hiermee wil het bedrijf aangeven dat de scherpte en de contrastmodulatie van zijn technologie beter is dan de ‘other 8K’ technologie, waarmee gedoeld wordt op de QLED-tv’s van Samsung. Samsung maakt bij zijn 8K-tv’s namelijk gebruik van een speciale manier van subpixelrendering om zo de kijkhoek te vergroten. Dit gaat echter in potentie ten koste van de beeldscherpte. De tv’s van Samsung zouden daardoor volgens LG eigenlijk niet echt 8K zijn, tegenover het ‘Real 8K’ van het bedrijf zelf.

Upgradebox

Overigens denkt LG ook mee met kopers van zijn huidige 8K-televisies, de 88Z9 oled tv en de 75SM9900 lcd led tv. Kopers van deze modellen die zich geregistreerd hebben bij LG ontvangen namelijk een gratis upgradebox. Deze box biedt extra ondersteuning voor codecs, waaronder de AV1-codec, en moet ook in de toekomst updates ontvangen waarmee codecs toegevoegd kunnen worden. LG wil hiermee zijn televisies ‘futureproof’ maken.

Reacties (0)