LCD of Plasma TV: Welke moet je kopen?

16 oktober 2010 8 Minuten 0 Reacties
20090718-lcd_vs_plasma_sm

De strijd tussen de plasma en LCD technologie gaat maar door, en als je op zoek bent naar een grote TV moet je goed nagaan welke techniek voor jou het beste is, LCD of plasma. LCD mag dan de markt domineren en ook de meeste fabrikanten kiezen voor deze techniek, maar plasma is verre van dood. Panasonic maakt en verkoopt nog steeds miljoenen plasma TV's, terwijl Samsung en LG weigeren om plasma helemaal op te geven.

De reden hiervoor is beeldkwaliteit; veel van de features waar LCD TV fabrikanten enthousiast over zijn – zoals 200Hz techniek en LED achtergrondverlichting – zijn ontworpen om bepaalde problemen die LCD panels hebben met video op te lossen. De grootste problemen zijn de neiging van LCD om onscherpe beelden te tonen met video materiaal en een gebrek aan contrast. Dit zijn problemen maar plasma panels over het algemeen geen last van hebben.

Dit houdt natuurlijk niet in dat LCD geen voordelen heeft tegenover plasma. Kijk bijvoorbeeld naar de lagere prijzen en vaak een veel slanker en mooier design. De waarheid is dat er eigenlijk geen winnaar is in de strijd tussen plasma en LCD. Welke techniek bij jou past hangt niet alleen af van je benodigdheden, maar ook je voorkeuren. Om je te helpen bij je keuze hebben we hieronder de belangrijkste verschillen tussen plasma en LCD onder elkaar gezet.

LCD vs plasma: prijs en populariteit

Cijfers van het onderzoeksbureau GfK laten zien dat er in het jaar dat eindigde in juli 2010 822.000 plasma TV’s verkocht werden – de rest van de 9.994.000 waren normale LCD TV’s of LED TV’s. Hiervan zul je zeggen dat ongeveer 1 op de 11 TV’s een plasma TV is. Maar de waarde statistieken laten meer zien.

De gemiddelde prijs van een plasma TV in die periode was 816,00 euro – vergeleken met maar 369,00 euro voor een LCD TV. Dit komt vooral door het feit dat de plasma technologie gebruikt wordt in TV formaten van 42 inch of groter, wat vanzelfsprekend een hogere prijs betekent. De introductie van LED TV’s – wat door GfK en fabrikanten als een aparte categorie gezien wordt – zorgt voor een ander plaatje. Nadat er in de 12 maanden voorafgaand aan juli 2009 maar 41.000 LED TV’s verkocht werden, waren dit er in de 12 maanden hierna 3.550.000. De belangrijkste reden voor deze stijging in populariteit van LCD TV’s met LED achtergrondverlichting is de scherpe prijsdaling. In één jaar was de gemiddelde prijs voor een LED TV met 500 euro gedaald.

LCD vs plasma: scherm grootte

Afgezien van de veel te grote schermen komt plasma over het algemeen in 42 inch, 46 inch, 50 inch en 60 inch formaten (er zijn enkele 37 inch modellen). LCD heeft aan de andere kant pas recent de 32 inch barrière verbroken en kan nu ook in alle formaten en vormen gekocht worden. Dit is een belangrijk element waardoor LCD de markt domineert – een groot gedeelte van de TV verkopen is onder de 42 inch, waar plasma helemaal niet aan meedoet.

LCD vs plasma: slank design

We kunnen niet ontkennen dat we in een tijd leven waar slanke, dunne en goed gevormde gadgets vaak de grotere en robuustere modellen verslaan – zelfs wanneer de laatste genoemde modellen efficiënter of zelfs beter zijn. En dit is ook het punt waarop LCD zijn slag slaat. De LED achtergrondverlichting techniek heeft ervoor gezorgd dat LCD fabrikanten centimeters van de diepte van TV’s hebben kunnen afhalen, waardoor TV’s van merken als Samsung en LG een diepte hebben van ongeveer 8mm. Wel moeten we hierbij zeggen dat de prijs dan ook flink omhoog gaat.

Plasma, aan de andere kant, is wat robuuster en dikker. Panasonic, de grootste fabrikant van plasma TV’s, heeft haar NeoPDP plasma techniek ontwikkeld zeer dunnen plasma schermen te produceren met een diepte van ongeveer 8cm. Maakt dit uit? Als je een flatscreen aanschaft voor in de hoek van je kamer hoef je er niet naar te kijken. Maar, als je de TV aan de muur wilt hangen kan het belangrijk zijn.

LCD vs plasma: helderheid

Er is geen twijfel over mogelijk; LCD TV’s zijn helderder dan plasma TV’s. Dit is een facet dat zeker meegeholpen heeft met de verkoop van LCD TV’s in zwaar verlichte winkels waar plasma TV’s minder dynamisch overkomen. Natuurlijk is dat niet realistisch. Neem een plasma TV mee naar huis en hij zit er perfect uit in een huiskamer, wellicht zelfs met meer cinematografische beelden.

LCD vs plasma: contrast

De helderheid van LCD TV’s kan ze in winkels erg aantrekkelijk maken, maar er zit ook een nadeel aan. Een normale CCFL LCD TV (als het goedkoop is, is het CCFL) gebruikt altijd een achtergrond licht dat altijd aan staat en dat veel helderheid kan geven, maar geen complete donkerheid. Zwarte delen van beelden kunnen vaak grijs of mistig overkomen.

Panels met LED achtergrondverlichting, welke gebruik maken van duizenden LED lampjes die individueel aan of uit gezet kunnen worden, helpen dit probleem te overkomen. Maar, deze techniek (Full LED en niet Edge Lit LED) is nog erg duur en wordt constant verbeterd.

In tegenstelling tot een LCD TV kan een plasma TV elke cel (pixel) afzonderlijk afsluiten van stroom. Hierdoor kunnen plasma TV’s zeer diepe zwartwaarden weergeven en zijn ze een populaire keuze voor home cinema systemen.

LCD vs plasma: resolutie

Laat een stilstaand JPEG plaatje zien op een LCD en een plasma scherm en je zult zien dat het op de eerstgenoemde helderder en iets gedetailleerder naar voren komt. Maar, TV’s zijn er niet voor om constant JPEG afbeelden weer te geven en het is de plasma techniek die bewegende beelden in meer detail kan weergeven, wat toch de belangrijkste taak van een TV is. Terwijl de ultieme Full HD resolutie dus vaker indrukwekkender is op een LCD TV heeft de techniek meer problemen met motion blur (zie omgaan met bewegende beelden hieronder).

Het gemis van scherpte in Full HD van plasma heeft nog een ander voordeel dan de betere omgang met bewegingen; veelzijdigheid. Blu-ray beelden lijken gedetailleerd genoeg, maar het echte voordeel is dat Digitale TV, DVD en andere SD bronnen beter behandeld worden. Het hangt natuurlijk af van de scherm grootte, maar diegenen die veel DivX files afspelen op hun TV zouden een plasma TV moeten overwegen – een lage kwaliteit DivX file op een 46 inch LCD TV kan vol zitten met ruis en overbelichte gebieden. Aan de andere kant, als je een PC aan je TV wilt aansluiten voor desktop functies is LCD een betere keuze, zeker aangezien plasma TV’s een klein probleem hebben met het na-ijlen van beelden.

LCD vs plasma: omgaan met bewegende objecten (refresh rate)

100Hz, 200Hz, en nu 400Hz – het is een must-have feature op een flatscreen TV, niet waar? Eigenlijk, is dit niet zo; dit is alleen belangrijk voor LCD TV’s. Snel bewegende beelden op een LCD TV komen vaak onscherp over, wat inhoudt dat alle extra details in een Full HD video verloren gaan. En films, ja die bewegen nogal. LCD fabrikanten verhogen de refresh rate (snelheid van beelden die elkaar opvolgen) dus veelal om de responstijd van een panel te verbeteren. Zoals vele andere LCD TV technieken (waaronder LED) is dit een “inhaal techniek” op plasma. Plasma TV’s hebben dit probleem niet in deze mate. Deze panels zijn veel sneller, wat ze een voordeel kan geven in de tijd van 3D TV.

LCD vs plasma: 3D TV

Komend op 3D wordt het verhaal doorgetrokken van de refresh rate. Alhoewel de 3D brillen van Panasonic’s 3D plasma TV’s veel licht doen verdwijnen en een wat gedimd beeld veroorzaken, is het wel ‘schoon’. Er is geen sprake van crosstalk (beelden voor het linker of rechter oog worden ook gedeeltelijk voor het andere oog weergegeven) zoals bij 3D LCD TV’s. Aangezien 3D TV nog maar net op de markt is kunnen we nog niet zeggen dat plasma hier aan het langste eind trekt.

Plasma TV’s: voordelen

  • Volwassen technologie
  • De keuze van de echte home cinema fan
  • Inbranden van beelden is grotendeels verholpen
  • domineert nog steeds een groot gedeelte van de 50 inch + markt
  • Een schoner 3D beeld dan LCD
  • Betere waarde per inch

LCD/LED TV’s: voordelen

  • Formaten van 15-65 inch en groter
  • Modellen met LED achtergrondverlichting zijn slanker dan plasma TV’s
  • Helderder en kleurrijker in daglicht
  • Scherpere (stilstaande) beelden met meer detail
  • 100Hz en 200Hz geven betere bewegingen
  • LED achtergrondverlichting zorgt voor betere contrast ratio’s
  • Extra detail voor PC gebruikers en fotograven

Reacties (0)