Is de contrast ratio van een TV belangrijk of misleidend?

19 februari 2013 4 Minuten 0 Reacties
Sharp-2013-lcd-tv-retina

We hebben het in veel artikelen met adviezen en tips vaak over het contrast ratio, en ook fabrikanten tonen maar al te graag indrukwekkende cijfers wanneer het op het contrast van een lcd of plasma tv aankomt. Maar, wat is de contrast ratio precies en heb je eigenlijk tegenwoordig nog wel iets aan alle cijfers die fabrikanten je voorschotelen?

Wat is de contrast ratio?

Simpel gezegd is de contrast ratio het verschil tussen de lichtste en de donkerste elementen van het scherm, of tussen wit en zwart. De hoeveelheid kleurtinten die zich tussen wit en zwart bevinden wordt gebruikt om de ratio aan te duiden. Zo betekent een contrast ratio van 1.000:1 dat er tussen het witste wit en het zwartste zwart 1.000 verschillende kleurtinten zitten. Hogere contrast ratio’s leveren witter wit en dieper zwart op en een grotere hoeveelheid grijstinten daar tussenin. Bij een donkere scene in een film zie je het verschil tussen een laag contrast en een hoog contrast door te kijken naar de details die zichtbaar zijn in een jas of op een muur. Hoe meer details in het donkere gedeelte, des te hoger het contrast.

Gebruik contrast ratio door fabrikanten

De contrast ratio is één van de meest gebruikte specificaties door fabrikanten om modellen van elkaar te onderscheiden. Tegenwoordig zien we de contrast ratio’s zelfs groeien tot indrukwekkende getallen als 10.000.000:1.  Daar zit hem ook gelijk het probleem van de contrast ratio. Er zijn namelijk verschillende manieren om deze te meten waardoor consumenten misleid kunnen worden en het vergelijken van contrast ratio’s nagenoeg onmogelijk wordt.

Statisch of dynamisch?

Een contrast ratio kan dynamisch of statisch gemeten worden en wat leidt tot scheve verhoudingen. Een tv met een verhouding van 2.000:1 kan statisch gemeten zijn terwijl een tv met een verhouding van 20.000:1 dynamisch gemeten kan zijn. Het is onmogelijk te zeggen welke tv nu een beter contrast ratio heeft aangezien de methoden die gebruikt zijn compleet anders zijn. Wat de precieze technische verschillen tussen een dynamisch en een statisch contrast zijn hoef je als gemiddelde consument niet te weten. Het enige dat je moet weten is of het contrast dat een fabrikant toont dynamisch of statisch is zodat je in ieder geval een (ietwat) eerlijkere vergelijking tussen twee producten kunt maken.

Toch kan het nog misleidend zijn

Zoals de titel hierboven al aangeeft ben je hiermee nog niet klaar en kan je alsnog eenvoudig misleid worden of een keuze maken die gebaseerd is op onjuistheden. De reden hiervoor is dat er niet één standaard binnen de tv industrie is om dit contrast ratio te meten. Zonder een standaard weten we dus niet precies hoe een fabrikant de contrast ratio van een tv meet en hoe dit proces afwijkt van hoe een andere fabrikant dit meet.

Advies voor gebruik contrast ratio

De vraag is nu natuurlijk; kun je nog rekening houden met een contrast ratio en kun je tv’s aan de hand daarvan vergelijken? Het antwoord hierop is ja, maar beperkt. De meeste experts zijn het er over eens dat een statische contrast ratio de meest betrouwbare resultaten oplevert aangezien de meetmethode die hiervoor gebruikt wordt uitgaat van een realistische situatie. Toch is het niet verstandig om een tv van fabrikant A met een statisch contrast ratio en een tv van fabrikant B met een statisch contrast ratio direct te vergelijken, precies om de bovengenoemde reden van het gebruik van verschillende meetmethoden. Wel kun je twee modellen van dezelfde fabrikant met elkaar vergelijken; dus een Panasonic met een Panasonic en een Sony met een Sony. Zorg hierbij wel dat je statisch met statisch vergelijkt en dynamisch met dynamisch.

Daarbij moet gezegd worden dat de contrast ratio maar één van de belangrijke elementen is van een tv waarop je keuze gebaseerd moet worden. En aangezien de metingen nog steeds niet betrouwbaar en gestandaardiseerd zijn zou de contrast ratio niet hoog op je lijstje van belangrijke features moeten staan.

Meer informatie

Gelukkig zijn er een hoop andere features en elementen waar je op kunt letten. Via onderstaande links vind je adviezen voor de aankoop van een tv. Voor meer informatie kun je terecht in onze home cinema informatiegids.

10 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voordat je een tv koopt
Wat is belangrijk wanneer je een HDtv koopt?
Valkuilen bij het kopen van een nieuwe tv
Een ‘LED tv’ bestaat niet (Alles over LED)
Betekent een ‘LED tv’ ook een betere beeldkwaliteit? Nee!

Reacties (0)