Home cinema vraag: Wat is local dimming?

22 november 2010 1 Minuut 0 Reacties
local-dimming

Een van de dingen die het berichten over LCD TV's zo interessant maakt is dat de technologie altijd doorontwikkeld wordt, en een van de grootste innovaties in de LCD TV techniek tot nu toe is local dimming. Maar, je vraagt jezelf waarschijnlijk af wat dit dan precies is?

Het zit zo; In Full LED LCD TV’s (dus niet die met Edge Lit LED verlichting) bevindt zich een veld met LED lampjes achter de liquid crystal pixels. Local dimming vindt plaats wanneer bepaalde secties van dit LED veld uitgeschakeld of gedimd worden om diepere zwart waarden te creëren. Maar hoewel deze techniek zeer diepe zwart waarden en een fantastisch contrast kan creëren bevat het helaas ook een nadeel. Zo kan er een zogenaamd artifact ontstaan rondom lichte objecten, ook wel een halo effect genoemd.

Local dimming: LED LCD vs. Plasma

Bijvoorbeeld: De twee beelden hieronder komen uit de openingsscène van The Matrix. Je kunt duidelijk zien welke het plasma beeld is en welke het LED LCD beeld met local dimming. Natuurlijk kijken we niet elke avond films met zaklampen en sterren, dus hieronder hebben we twee beelden geplaatst van een normale donkere scene welke ook de artifact laat zien die door local dimming veroorzaakt wordt.

LED LCD met local dimming

Plasma

We willen geen LCD TV zonder local dimming meer kopen, maar er is dus nog een hoop progressie te boeken in de volgende generatie schermen wanneer het dimming gedeelte nog lokaler wordt en het artifact effect geminimaliseerd wordt. Tegelijkertijd moeten deze verbeteringen ook zorgen voor meer detail in de zwart waarden.

Advertentie

Bekijk meer informatie over local dimming, LED, LCD en plasma

Reacties (0)