Home cinema systemen en firmware-updates: Alles dat je moet weten

03 december 2013 4 Minuten 1 Reacties
Philips-Smart-tv-retina

Steeds meer home cinema apparaten beschikken over firmware die van een update voorzien kan worden waardoor problemen opgelost worden of nieuwe functies worden toegevoegd.

Maar, wat houdt een firmware-update precies in en hoe zorg je dat je apparatuur helemaal up-to-date is?

Wat is firmware?

Elk apparaat dat je tegenwoordig koopt, van een Blu-ray speler tot een tv, beschikt over software die in de hardware geprogrammeerd is en het apparaat aanstuurt. Deze software wordt ook wel de firmware genoemd. De prestaties en de mogelijkheden van het betreffende apparaat worden deels door de firmware bepaald en dus is het van belang dat deze up-to-date is. Ook gaat de technologische ontwikkeling inmiddels zo snel dat de software al na een paar maanden achterhaald is. Gelukkig bieden veel fabrikanten tegenwoordig de mogelijkheid om de firmware van een apparaat bij te werken, via een fysiek medium als een usb-stick of via het internet. Deze update kan problemen met de firmware oplossen en extra functies aan je home cinema apparaat toevoegen.

Waarom firmware updaten?

Er zijn veel consumenten die nooit checken of er een firmware-updates voor de verschillende apparaten in het home cinema systeem zijn, maar het is absoluut aan te raden dit eens in de zoveel tijd te doen. Fabrikanten hebben (als het goed is) in de handleiding uitgelegd hoe je kunt checken of je de meest recente firmware-versie hebt en waar je mogelijk nieuwe versies kunt vinden. Het grote voordeel van een firmware-update is dat je voorzien bent van de meest recente software. Deze software kan problemen die een fabrikant na de lancering van een product ontdekt heeft oplossen, kan extra functies als bijvoorbeeld streamingdiensten toevoegen, en kan de prestaties van je apparatuur verbeteren. Daarbij is het apparaat qua ondersteuning en mogelijkheden weer klaar voor de komende tijd, en hoef je dus niet direct naar de winkel voor een nieuw product.

Advertentie

Welke apparatuur kan ik updaten?

Zoals gezegd kan tegenwoordig veel apparatuur van een firmware-update voorzien worden maar het is de keuze van de fabrikant om dit wel of niet toe te staan of te doen. Het zijn vaak de bekendere A-merken die dit mogelijk maken en ook regelmatig updates uitrollen om de prestaties te verbeteren en functies toe te voegen. Het is in ieder geval aan te raden om je (Smart) tv, je Blu-ray speler, je home cinema systeem, je digitale tv decoder en je receiver eens in de zoveel tijd te checken voor de meest recente firmware-versie.

Hoe kun je apparatuur updaten?

Het antwoord op deze vraag is helaas afhankelijk van het betreffende product. Veel nieuwe Smart tv’s, receivers en Blu-ray spelers kunnen verbonden worden met het internet en via een instelling in het menu kan (automatisch) gezocht worden naar nieuwe updates. Deze apparaten kunnen je een melding tonen als er nieuwe software beschikbaar is, waarna de installatie vrijwel automatisch gaat. Er zijn echter ook tv’s, Blu-ray spelers en andere apparaten die niet met het internet verbonden kunnen worden en daarvoor kunnen usb-sticks of cd’s gebruikt worden. Lees de handleiding van het product goed door over hoe je kunt zien welke firmware-versie er nu gebruikt worden en waar je kunt checken of er updates zijn. Op de website van de fabrikant vind je dan vaak in simpele stappen aangegeven hoe de update uitgevoerd kan worden. Er zijn daarbij nog uitzonderingen want voor sommige high-end componenten moet de fabrikant zelf de update uitvoeren en moet het product dus naar de fabrikant opgestuurd worden. Bij de gemiddelde tv of Blu-ray speler is dit echter niet het geval.

Tip!

Mocht je problemen met een home cinema component, bijvoorbeeld een Blu-ray speler die geen discs afspeelt of een tv waarvan het Smart tv platform niet goed werkt, ervaren dan is het altijd verstandig om eerst te checken of er een firmware-update beschikbaar is. Er is namelijk altijd de kans dat jouw probleem met een nieuwe firmware-versie opgelost wordt.

Meer informatie

Meer informatie over het optimaal instellen van je apparatuur en uitgebreide aankoopadviezen vind je in onze Homecinema Informatiegids. Ook kun je direct verder lezen in één van onderstaande artikelen.

Blu-ray speler firmware updaten: Het hoe, waarom en de problemen
Home cinema systeem inrichten? Maak deze vijf fouten niet
Hoe kun je je home cinema systeem het beste aansluiten?
Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv

Reacties (1)