Home cinema systeem inrichten? Maak deze vijf fouten niet

19 november 2013 9 Minuten 0 Reacties
home-cinema-retina

Dagelijks krijgen we vragen binnen over welke apparatuur het beste is voor een home cinema systeem en hoe je een home cinema systeem het beste in kunt richten. Om deze reden zetten we in dit artikel vijf fouten onder elkaar die je niet moet maken bij het inrichten en kopen van een home cinema systeem.

Update november 2016: we hebben een nieuw artikel met de fouten die je niet moet maken bij het kopen van een home cinema-systeem gepubliceerd.

Home cinema systeem inrichten

Eerder hebben we al gekeken naar een aantal specifieke productgroepen. Zo hebben we artikelen geschreven over vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv en vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van speakers. In dit artikel richten we ons met name op het inrichten van een home cinema systeem, in de meest brede zin. Als je deze vijf fouten niet maakt ben je weer een stap dichterbij het ultieme home cinema systeem en is de kans een stuk kleiner dat je problemen tegenkomt.

Voor meer algemene informatie over home cinema systemen en specifieke tips voor de aanschaf en het gebruik van apparatuur kun je terecht in onze Homecinema Informatiegids.

Kijk naar de ruimte en lichtinval

Vaak wordt er meteen overgegaan tot de aankoop van apparatuur voor een home cinema systeem, zonder te kijken naar de ruimte waarin de apparatuur geplaatst wordt. Eén van de fouten die daarbij gemaakt wordt is dat de tv recht tegenover een raam geplaatst wordt. Met name wanneer je overdag tv kijkt kun je dan snel last krijgen van reflecties, iets dat de beeldkwaliteit sterk kan beïnvloeden. Voor een optimale home cinema ervaring geldt de regel dat hoe donkerder de kamer, des te beter. Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk, afhankelijk van de indeling van je kamer en de momenten waarop je tv kijkt. Mocht je veel last hebben van ligt inval maar hier weinig aan kunnen veranderen dan is de hoop niet verloren. Lees meer over de beste tv’s voor ruimten met veel licht. Daarbij is het belangrijk dat je kijkt naar de mogelijkheden voor plaatsing van speakers. Je kunt wel een 5.1-kanaals opstelling willen maar waar laat je die speakers wanneer de bank tegen de muur staat? Lees meer over alle surround opstellingsmogelijkheden.

Advertentie

De grootte van een tv

De tv is één van de belangrijkste onderdelen van je home cinema systeem en vanzelfsprekend ga je voor een optimale beeldkwaliteit. Toch is het niet zo dat hoe groter de tv, des te beter de beeldkwaliteit of des te indrukwekkender de home cinema ervaring. Een te grote tv kan namelijk zorgen voor zichtbare beeldlijnen of pixels en een kleine tv kan het gevoel geven alsof je door een raampje kijkt, iets dat de kijkervaring niet ten goede komt. In de winkel vertekent de grootte van een tv al snel door het grote aantal tv’s dat je er omheen ziet dus het is verstandig de grootte te bepalen voordat je gaat kijken. Gelukkig kun je de ideale grootte eenvoudig bepalen door te kijken naar de afstand van de kijkpositie tot de tv. Kijk je veel naar HD-content dan deel je ruw gezegd de kijkafstand door 2 om tot de ideale grootte te komen. Op een afstand van 3 meter is dit ongeveer 150 centimeter en dus 55-inch. Daarbij is de grootte natuurlijk ook belangrijk voor de ruimte waarin de tv staat of hangt. Check van te voren goed dat de grootte waar je voor gaat wel past op de plek waar je de tv wenst te zetten of hangen. Lees meer over de optimale grootte en kijkafstand voor je tv.

Dure en goedkope kabels

De kabels zijn vaak datgene waar het meeste op bespaard wordt, en hoewel dit in sommige gevallen geen probleem is loont het wel om hier goed over na te denken. Voor HDMI-kabels geldt in principe dat een kabel van 5 of 10 euro dezelfde kwaliteit biedt als een kabel van 50 of 100 euro. Ons advies wat HDMI-kabels betreft is je dan ook niet te laten verleiden om meer dan 30-40 euro voor een kabel uit te geven. Wat betreft andere kabels is het soms wel beter om te investeren en dus iets meer te betalen. Denk bijvoorbeeld aan de kabels voor je luidsprekers. Deze moeten goed afgeschermd zijn en hoewel je kunt overdrijven met dikke kabels en dure merken is het verstandig om niet voor de goedkoopste variant te kiezen. Laat je hier door een hifi-winkel in adviseren aan de hand van de apparatuur die je hebt. Ook analoge kabels voor audio en video zijn gevoelig voor interferentie en je kunt dus profiteren van een goede afscherming. Een analoge audiokabel hoeft geen 200 euro te kosten maar ben je op zoek naar de beste audiokwaliteit dan wil je ook niet dat deze kabel de zwakste schakel vormt. Het is dus niet verkeerd om dan een paar tientjes extra aan een goede kabel uit te geven. Lees meer over of je goedkope of dure kabels moet kopen. Hier gaan we dieper in op elke soort kabel.

Kijken naar het merk of de prijs

Een fout die veel mensen maken is het focussen op alleen het merk of de prijs van nieuwe apparatuur. Veel mensen zijn fan van een bepaald merk en hebben dus wellicht een mediaspeler of een receiver van één merk. Wanneer er vervolgens een tv gekocht wordt, wordt al snel alleen maar gekeken naar tv’s van datzelfde merk. Dit is niet aan te raden want ook een tv van een ander merk werkt in de meeste gevallen perfect met je reeds bestaande apparatuur en biedt wellicht meer kwaliteit. Het is verstandig om zonder oogkleppen te gaan zoeken en vervolgens aan de hand van je wensen en eisen de selectie te verkleinen. Als dan een tv van dat ene merk overblijft is dat alleen maar mooi meegenomen. Hetzelfde verhaal geldt eigenlijk voor de prijs. In alle productgroepen zijn goedkope en dure apparaten te koop maar laat je niet verleiden om voor de goedkoopste opties te gaan. Informeer jezelf eerst goed over wat je zoekt en welke producten aan jouw eisen en wensen voldoen. Wanneer er vervolgens een kleine selectie overblijft mag de prijs natuurlijk wel een rol spelen. Overigens zeggen we hiermee niet dat vooraf een budget opstellen onverstandig is, mits je ook van te voren weet wat je hierdoor niet kunt krijgen. Negeer ook producten die een paar tientjes duurder zijn niet wanneer ze wel aan je wensen en eisen voldoen. Uiteindelijk kan goedkoop dan duurkoop zijn. Bekijk alle tips en adviezen voor het kopen van een tv en lees alle tips en adviezen voor de aankoop van andere apparaten.

Goedkope speakers

Ik gaf eerder aan dat de kabels en andere accessoires vaak de onderdelen zijn waarop bespaard wordt maar op de tweede plek vinden we de speakers. Wanneer je dagelijks met home cinema bezig bent en mensen spreekt die een home cinema systeem inrichten is het lastig te begrijpen dat de speakers de minste aandacht krijgen. De audio is namelijk datgene waar je continue naar luistert en wat dus al vrij snel in negatieve kan opvallen als het niet aan alle wensen voldoet. Zoals al vaker aangegeven bestaat een goed home cinema systeem uit apparaten die op hetzelfde niveau moeten presteren voor de optimale home cinema ervaring. Alle producten zijn dus even belangrijk en de zwakste schakel zal er direct voor zorgen dat de gehele ervaring minder wordt. De luidsprekers zijn dus ook een zeer belangrijk onderdeel van een home cinema systeem en verdienen voldoende aandacht. Als je tv 1.500 euro kost en je een receiver voor 600 euro gekocht hebt hoef je geen speakers voor 3.000 euro te kopen maar met een home cinema setje van 200 euro introduceer je mogelijk die zwakste schakel. Omdat iedereen eigen wensen en eisen heeft wat betreft het geluid is het enige echte advies om te gaan luisteren. Koop niet gewoon een speakersysteem of alles-in-één home cinema set omdat deze goedkoop is. De kans is groot dat je daar (wellicht op termijn) spijt van krijgt. Het loont om één keer een goede investering te doen waar je jaren mee vooruit kunt. Lees meer over waar je op moet letten bij het kopen van luidsprekers en de voor- en nadelen van een alles-in-één home cinema systeem.

Mocht alle adviezen die we hier en in andere artikelen beschreven hebben opgevolgd hebben en na het inrichten van je home cinema systeem nog niet het gevoel hebben dat het aan je wensen en eisen voldoet, dan is hulp inroepen geen schande. Er zijn diverse hifi-experts die de home cinema ervaring kunnen optimaliseren door te kijken naar de beste aansluitingsmogelijkheden en instellingsmogelijkheden. Mocht je meer advies willen of heb je een vraag? Laat het dan weten in onze Vraag & Antwoord sectie.

Meer informatie

Meer informatie over het optimaal instellen van je apparatuur en uitgebreide aankoopadviezen vind je in onze Homecinema Informatiegids. Ook kun je direct verder lezen in één van onderstaande artikelen.

De beste tv’s voor het spelen van games: Waar moet je op letten?
Hoe kun je zo goedkoop mogelijk een home cinema systeem inrichten?
Hoe kun je je home cinema systeem het beste aansluiten?
Audiokabels voor een optimaal geluid

Reacties (0)