Hoe kom je tot de beste instellingen (kalibratie) voor jouw tv?

18 december 2012 2 Minuten 0 Reacties
Philips-32PFL7605

We krijgen nog steeds dagelijks vragen over hoe een specifieke tv het beste ingesteld kan worden voor de meest optimale beeldkwaliteit. Hoewel we iedereen graag willen helpen is dat helaas nagenoeg onmogelijk. Zo hebben we niet alle tv's getest, hebben we niet alle tv's helemaal gekalibreerd en is de kalibratie afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en de ruimte waarin de tv staat.

Hoewel het dus nagenoeg onmogelijk is om voor elke tv de beste instellingen aan te geven kan ik je wel een eind op weg helpen om het meeste uit de beeldkwaliteit van je tv te halen. Er zijn namelijk een aantal ‘regels’ voor het instellen en aansluiten van je tv, een aantal instellingen waar je om te beginnen doorheen kunt lopen en een aantal tips waar je rekening mee kunt houden.

Algemene kalibratie

Wanneer je bij het begin begint en de tv nog uit de doos moet halen dan zijn er een aantal tips en adviezen voor het instellen en aansluiten van je tv en de randapparatuur. Ook is het belangrijk te kijken naar onder meer de kijkafstand, de verlichting in de ruimte en de aansluitingsmogelijkheden. Als je alles eenmaal aangesloten en opgesteld hebt kun je naar de instellingen van de tv zelf gaan kijken. We hebben een vijftal tips uitschreven zodat je de beeldkwaliteit in een paar stappen al kunt verbeteren. Daarna kun je verder gaan met wat tips voor geavanceerdere functies en instellingen om de weergave naar eigen wens af te stellen en de beeldkwaliteit verder te optimaliseren.

Specifieke kalibratie

Wanneer je specifieke elementen van de tv wilt optimaliseren kun je terecht in onze artikelen over oogpijn tijdens het tv kijken, het voorkomen van reflecties op je hdtv, en het verbeteren van de weergave van stemgeluid.

Advertentie

Geavanceerde kalibratie

Natuurlijk zijn dit allemaal relatief eenvoudige aanpassingen die je zult kunt doen om de beeldkwaliteit van je tv te verbeteren. Hoewel je hier al een heel eind mee kunt komen zijn er ook geavanceerde kalibratiemogelijkheden. Hiervoor zijn er verschillende kalibratie discs in de markt zoals de DVE HD Basic disc die je tips en tools geeft om de beeldkwaliteit nog verder te verbeteren. Voor een nog beter resultaat kun je zelfs experts inhuren om je tv te kalibreren.

Meer informatie

Meer informatie over het optimaal instellen en aansluiten van alle componenten binnen je home cinema systeem vind je in onze uitgebreide home cinema informatiegids. Heb je vragen over het instellen van je tv aangezien je er zelf niet meer uitkomt? Stel deze vragen dan onze vraagbaak.

Reacties (0)