Hoe je een kamer inricht als thuisbioscoop: inrichting en meubels

09 juli 2016 9 Minuten 5 Reacties
feature-meubels

In dit artikel kijken we naar de meubels voor de thuisbioscoop; het zitgedeelte met comfortabele zit- en ligbank, een kast voor de dvd's en Blu-rays, en natuurlijk het tv-meubel voor de apparatuur.

We zijn inmiddels aardig op weg met de bouw van onze eigen thuisbioscoop. De ruimte is verbouwd en voorbereid, de akoestiek is ingemeten en de apparatuur is bepaald. Maar, we zijn er nog niet helemaal. Nu de akoestische panelen gefabriceerd worden geeft het ons de tijd om de inrichting af te ronden. In dit artikel kijken we naar de meubels voor de thuisbioscoop.

Een kamer als complete thuisbioscoop

Het kantoor van MCP Network gaat binnenkort verhuizen en dat zagen we als mooie kans om eens goed uit te pakken. We gaan één ruimte, de zolder, inrichten als thuisbioscoop, met alles erop en eraan. Gedurende het hele proces willen we je informeren en tegelijkertijd adviseren over de mogelijkheden wanneer je zelf met een dergelijk project aan de slag gaat. Waar moet je op letten? Welke apparatuur gebruik je dan? Hoe werkt het met de akoestiek? En nog veel meer vragen.

We hebben echter een bewuste keuze gemaakt om het niet high-end aan te pakken. Hoewel het inrichten van een kamer als thuisbioscoop aardig wat geld kost willen we het met een beperkt budget toch zo optimaal mogelijk doen. De belangrijkste reden is dat wij geen website zijn die zich richt op het high-end deel van de markt en met name de ‘gewone’ consument wil informeren en adviseren. Neem dan ook vooral datgene uit onze ‘gids’ wat jij van belang vindt en waar jij budget voor hebt.

De inrichting

Een zeer belangrijk onderdeel van de thuisbioscoop is natuurlijk de inrichting. Waar plaatsen we de meubels en hoe geven we deze vorm? Samen met onze akoestische partner, Mutrox, hebben we de algemene inrichting van de ruimte bepaald, waaronder het plaatsen van de wand, de positie van de speakers en de positie van het zitgedeelte. Nu de akoestische onderdelen voor de ruimte geproduceerd worden zijn we aan het werk gegaan om de inrichting af te ronden.

Het zitgedeelte

In een thuisbioscoop wil je natuurlijk comfortabel zitten, en tegelijkertijd optimaal van geluid en beeld genieten. Er is keus genoeg; een bank, stoelen, kussens, etc, maar wat is nu de beste keuze voor onze ruimte en wensen? Als eerste hebben we samen met Mutrox de positie van het zitgedeelte bepaald, door te kijken naar de positionering van de speakers en de afstand tot de tv. Aangezien de zolder niet heel groot is hadden we weinig keuze en één van onze wensen was een zitgedeelte voor meerdere mensen. Er is uiteindelijk gekozen voor een kijkafstand van ongeveer 2,5 meter en een breed zitgedeelte voor meerdere personen.

Voordat je begint denk je waarschijnlijk, net als wij, direct aan fraaie bioscoopstoelen maar dit bleek al snel geen optimale oplossing. Bioscoopstoelen moeten vaak vastgezet worden op de vloer, nemen relatief veel ruimte in en kunnen relatief weinig personen kwijt, en bovendien kosten ze aardig wat geld. Wij hadden als wens een breed zitgedeelte waar meerdere personen comfortabel op kunnen zitten maar ook deels op kunnen liggen. Daarbij mochten de rugleuningen niet te hoog zijn zodat de audioweergave van de surroundspeakers niet beïnvloedt wordt. Aangezien we de kosten laag wilden houden is er gekozen voor een doe-het-zelf-oplossing.

We hebben 10 europallets besteld en deze geschuurd en gelakt. De pallets hebben we zo gestapeld, geplaatst en gemonteerd dat ze een bank vormen. Vervolgens hebben we kussens op maat laten maken om er een comfortabele zit- en ligbank van te maken. Bovendien gaven de pallets ons een extra voordeel. Onze akoestische partner had namelijk een probleem met de lage tonen gespot en hiervoor was niet direct een oplossing beschikbaar aangezien de basstraps niet achter de wand geplaatst konden worden. De pallets gaven echter de ideale oplossing; in de pallets worden buizen geplaatst die dienst doen als basstraps en de weergave van lage tonen zullen optimaliseren.

Tv-meubel

Voor het tv-meubel zijn we een samenwerking aangegaan met Spectral uit Harderwijk. Spectral is, in Europa maar zeker ook in Nederland, hét bedrijf voor high-end meubels die geschikt zijn voor je audio- en videoinstallatie. Het assortiment van Spectral is enorm groot, met diverse series meubels die in tientallen configuraties en in honderden kleuren geleverd kunnen worden. Het bedrijf biedt een alles-in-één oplossing voor je av-wensen en denkt bovendien in elke stap mee. Daarbij worden de meubels gemaakt van hoogwaardige materialen en in Duitsland, door een persoon waarvan de naam op de onderdelen staat, gefabriceerd. Wij kregen een beetje de indruk dat Spectral de Apple van de av-meubels is, en dat is een compliment.

In Harderwijk hebben we de showroom van Spectral uitgebreid bekeken en vervolgens zijn we in gesprek gegaan over onze wensen en eisen. We hebben de ruimte laten zien, besproken welke apparatuur er op of in de meubels geplaatst moet worden en hoe we de uitstraling van de ruimte graag willen zien. Vervolgens zijn we zelf met de uitgebreide brochure en het advies van Spectral aan de slag gegaan om het ideale meubel voor onze ruimte te kiezen. Uiteindelijk zijn we gegaan voor de Cocoon-serie, een serie die geheel naar wens aangepast kan worden en daardoor een meubel dat exact aan onze maten voldeed voortbracht.

Het meubel dat in onze ruimte staat bestaat uit drie delen; de CO2 met klep, de CO4 met stof bespannen klep en de CO2 met klep. We hebben gekozen voor een matte ‘granite’ afwerking om weerspiegeling te voorkomen en het meubel bij de kleuren van de wanden en andere meubels te laten passen. Het middelste gedeelte, de CO4, is met stof bespannen aangezien we hier de center speaker in plaatsen. Deze is zo fraai uit het zicht gehaald, zonder dat het ten kosten gaat van de prestaties.

Bovenop de kast is een tv-beugel geplaatst waar we een tv van maximaal 40 kilogram aan kunnen bevestigen. We hebben voor deze bevestiging gekozen om twee redenen; een muurbeugel aan de wand biedt minder flexibiliteit en we willen nog heel wat tv’s testen die we zo eenvoudig aan de beugel op de kast kunnen bevestigen. Daarbij heeft Spectral ons voorzien van infraroodverlengers zodat we de apparatuur die in de kast komt te staan (receiver en spelers) kunnen bedienen zonder de kast hiervoor te openen.

We gaan binnenkort nog wat dieper in op de meubels en andere oplossingen van Spectral maar op dit moment kunnen we al zeggen dat Spectral meubels van extreem goede en hoge kwaliteit biedt. Het zijn geen goedkope meubels maar dat zie je dan ook af aan elk element van de meubels, van het gebruikte materiaal en de weggewerkte verbindingen tot het mechanisme van de klep en de persoonlijke installatie. Van begin tot eind is Spectral betrokken en dat levert uiteindelijk een meubel op dat perfect aan de wensen voldoet en ook perfect staat. Overigens is het wel grappig om te vermelden dat wij de eerste klant zijn die deze combinatie in deze kleur besteld heeft, een unicum dus. Maar, wie weet inspireert dit anderen!

Overige meubels

Hoewel de ruimte niet groot is moesten we nog een meubel zien te kopen of maken waar we onze dvd- en Blu-ray-collectie in kwijt konden. Uiteindelijk bleek de nis rechts naast de deur hier de beste plek voor. In deze nis konden we eenvoudig een aantal planken monteren om de collectie te plaatsen. Het voordeel van deze plek is dat de kast de akoestiek van de ruimte niet beïnvloedt en bovendien optimaal verlicht kan worden zonder de rest van de ruimte in de weg te zitten. We hebben elke plank voorzien van led-verlichting en deze led’s middels een schakeldoos met elkaar verbonden waardoor ze met één druk op te knop allemaal aan te zetten zijn. Het is echter een begin want de kast staat nu al bijna vol waardoor we over een aantal maanden waarschijnlijk naar een tweede oplossing moeten gaan kijken.

Een eerste indruk

Een aantal weken terug hebben we al wat schetsen van de ruimte met je gedeeld maar er is de afgelopen weken weer een hoop gebeurd. Mutrox heeft samen met ons de definitieve oplossing voor de akoestiek bedacht en daardoor kon de uiteindelijke render voor de ruimte gemaakt worden. Onderstaande afbeeldingen bliezen ons (tijdens onze vakantie) weg en we kunnen dan ook niet wachten op het eindresultaat.

De planning

De planning is niet gewijzigd. We hebben de volgende stappen nog te doorlopen voor onze eigen thuisbioscoop;

  • Juli: Accessoires, verlichting en (extra) bekabeling plaatsen
  • Juli: Definitief plaatsen speakers en apparatuur
  • Juli: Akoestische optimalisatie (tweede meting en installatie)
  • Augustus: Verlichting en afwerking
  • Augustus: Luisteren, kijken en genieten

Op naar de installatie van de akoestische panelen

Op dit moment wachten we op de levering van de akoestische panelen, welke we volgende week zullen monteren. Vervolgens plaatsen we de verlichting en apparatuur waarna we de ruimte kunnen gaan afwerken. In de volgende updates kun je lezen over de accessoires en verlichting, plus het plaatsen van de akoestische elementen.

Voor alle artikelen in deze gids kun je terecht in onze sectie over je kamer inrichten als thuisbioscoop. Meer tips en adviezen vind je in de home cinema informatiegids.

Reacties (5)