Google Cast: wat is het en hoe werkt het?

16 april 2015 2 Minuten 2 Reacties
Google-Cast-Audio

Een van de nieuwste standaarden voor het streamen van muziek is Google Cast en in dit artikel leggen we je uit wat dit precies is en hoe het werkt.

Wat is Google Cast?

Google Cast (for Audio of for Video) is een nieuwe standaard waarmee audio (en wanneer ondersteund video) vanaf een mobiel apparaat direct en in hoge kwaliteit naar compatibele speakers of audiosystemen gestreamd kan worden. Google geeft aan dat veel populaire muziekdiensten al ondersteund worden, waaronder Rdio, Google Play Music, Deezer, Pandora en TuneIn. Spotify wordt nog niet ondersteund en de dienst zelf heeft laten weten hier voorlopig ook geen plannen voor te hebben.

Hoe werkt Google Cast?

Om Google Cast te gebruiken moet het toestel waarmee audio of video gestreamd wordt op hetzelfde netwerk aangesloten zijn als de speaker (of een ander apparaat) dat content middels Google Cast kan weergeven. Beide apparaten moeten zich dus in hetzelfde WiFi-netwerk bevinden. Vervolgens is het een kwestie van één druk op de knop om muziek of video richting de ontvanger te streamen. Deze knop vind je in applicaties die de standaard ondersteunen. Google Cast is te gebruiken op alle Android- en iOS-smartphones, Android- en iOS-tablets en computers met Chrome OS. Ook zijn andere computers compatibel, mits de Chrome-browser gebruikt wordt.

Advertentie

Waarop vind je Google Cast?

Onder meer Sony, LG en Denon hebben al aangegeven producten met ondersteuning voor Google Cast te lanceren. Interessant is dat zij ook AirPlay en andere streamingstandaarden blijven ondersteunen en gebruikers dus de keuze hebben tussen de techniek van Apple en die van Google Daarnaast laten chipfabrikanten Broadcom en Mediatek weten Cast-ondersteuning aan chips te te voegen en geeft Google aan dat de standaard ook naar televisies, consoles en settopboxen die op Android draaien komt.

Apparatuur met Google Cast

Inmiddels (april 2015) zijn er al aardig wat apparaten die ondersteuning voor Google Cast bieden. Zo heeft LG aangekondigd ondersteuning aan alle Music Flow-producten toe te voegen en heeft Sony onder meer receivers, soundbars en draadloze speakers met Google Cast aangekondigd. Zelfs de Bravia tv’s van het bedrijf, uitgerust met Android TV-software, bieden ondersteuning voor de standaard. Natuurlijk biedt ook de Chromecast HDMI-stick ondersteuning, net als de Nexus Player van Asus. Daarnaast wordt het Heos-systeem van Denon met Google Cast uitgerust.

Meer informatie

Meer informatie over streaming van audio in huis vind je in onze home cinema informatiegids. Hier vind je tips en adviezen voor het gebruik en de aanschaf van apparatuur. Ook kun je verder lezen via onderstaande links.

Muziek van je tablet of smartphone naar je home cinema streamen
Spotify muziek naar je home cinema-systeem streamen
Sonos en draadloze streaming: alles dat je moet weten


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (2)

leo van der kleij

leo van der kleij
13 februari 2018 om 15:06

word samsung smart tv ook ondersteund door Coogle Cast

Inloggen
Willem

Willem
11 augustus 2018 om 17:33

Kan je meerdere google cast in huis maken bv boven en één beneden?

Inloggen