Full LED LCD TV’s blijven voorlopig nog duur

05 maart 2012 1 Minuut 2 Reacties
panasonic-dt35-LED

Er zijn twee soorten LCD TV's met LED achtergrondverlichting; Edge Lit LED en Full LED. De eerste variant is de meestgebruikte variant. 90 procent van de LCD TV's met LED achtergrondverlichting die je nu in de winkels ziet maken hiervan gebruik. Full LED, ook wel Direct Lit LED genaamd, kan zowel voor budget TV's en high-end TV's gebruikt worden maar heeft te maken met hoge licentiekosten.

Edge Lit LED modellen zijn voorzien van achtergrondverlichting aan de zijden van de TV. De LED’s bevinden zich aan de zijkant en genereren zo verlichting voor het paneel. Full LED modellen hebben een volledig LED paneel dat zich achter de TV bevindt en dus niet aan de zijkanten. Voordeel hiervan is dat kleuren rijker zijn, zwartwaarden dieper zijn en wit ook echt wit is. vooral in combinatie met local dimming. De reden dat we nog steeds niet veel Full LED modellen tegenkomen is dat de techniek erg duur is om te gebruiken door licentiekosten.

Daarbij moet ook nog gezegd worden dat Full LED ook als budget techniek gebruikt kan worden met een klein aantal LED’s achter het display. Deze methode geeft een mindere geeft een mindere beeldkwaliteit dan CCFL LCD TV’s of Edge Lit LED LCD TV’s. Dit zien we in Europa nauwelijks terug maar de komende maanden willen fabrikanten als Samsung en Vizio deze budget Full LED modellen wel in Europa gaan introduceren.

Het is een ingewikkeld verhaal met verschillende kanten maar het komt er op neer dat de Full LED techniek voor budget LCD TV’s de komende tijd nog duur blijft voor fabrikanten, en dus consumenten. Doordat er weinig LED’s gebruikt worden achter het paneel moet er een zogenaamde diffuser gebruikt worden om het licht egaal over het oppervlak te verspreiden. Het patent van deze diffuser is in handen van enkele Japanse bedrijven. De hoge licentiekosten zullen de prijzen voor deze Full LED TV’s opdrijven.

Advertentie

Een fabrikant die in Europa high-end Full LED TV’s met een groter aantal LED’s op de markt brengt is Sharp. Nadeel van deze modellen is weer dat ze niet beschikken over local dimming waardoor de zwartwaarden en het contrast vaak nog te wensen overlaten.

Bron: Tweakers


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Dave

Dave
08 maart 2012 om 16:46

Zo duur zijn ze niet meer hoor! Als je een beetje goed zoekt op het net vind je zeker een mooie led tv voor een mooie prijsje.

Inloggen


08 maart 2012 om 18:17

Heb je het dan niet over Edge Lit LED TV’s?

Inloggen