Een 5.1- of 7.1-kanaals home cinema receiver: Wat is de beste keuze?

30 januari 2013 7 Minuten 5 Reacties
home-cinema-opstelling

Home cinema systemen kunnen op verschillende manieren ingericht worden. Als je voor een flexibel systeem met losse hoogwaardige componenten gaat dan moet je een beslissing nemen over de opstelling van je home cinema systeem. Ga je voor een 5.1-kanaals receiver, een 7.1-kanaals receiver of zelfs een nog groter systeem?

Introductie

Voor diegenen die nog niet bekend zijn met de verschillende opstellingsmogelijkheden van een home cinema systeem even een korte introductie: Als je voor een losse componenten systeem kiest is de kans groot dat je een receiver gaat aanschaffen. Dit is simpel gezegd het middelpunt van je systeem waar alle apparaten en de speakers op aangesloten worden. Bij receivers heb je tegenwoordig de keuze uit 5.1-, 7.1-, 9.1-kanaals modellen en nog wat modellen met afwijkende aansluitingen. In principe houdt dit in dat je op een 7.1-kanaals receiver zeven speakers en één subwoofer kwijt kunt. Op een 5.1-kanaals receiver kun je vijf speakers en één subwoofer kwijt.

Lees meer over de opstellingsmogelijkheden binnen een home cinema systeem.
Lees meer over de rol van een AV receiver.

5.1-kanaals en 7.1-kanaals receivers/systemen worden het meest gebruikt en zijn waarschijnlijk ook het meest geschikt voor de kamer waarin jij je home cinema systeem wilt plaatsen. Maar, wat is nu de beste keuze?

Een 5.1-kanaals receiver/systeem

Een 5.1-kanaals home cinema systeem met een 5.1-kanaals receiver is de meest voorkomende home cinema opstelling. In deze opstelling heb je twee speakers aan de voorzijde (links en rechts) die het grootste deel van een soundtrack bij een film weergeven of stereo muziek weergeven. Ook heb je een center speaker in het midden aan de voorzijde die voor de weergave van dialoog zorgt. Achter de luister/kijkpositie bevinden zich links en rechts speakers die de surround effecten tijdens een film weergeven. Natuurlijk kan ook de subwoofer voor de weergave van lage tonen niet ontbreken.

Een 7.1-kanaals receiver/systeem

Een 7.1-kanaals home cinema systeem met een 7.1-kanaals receiver beschikt over de dezelfde speakers (en posities) aan de voorzijde, alleen de speakers aan de achterzijde wijzigen. Er worden namelijk vier in plaats van twee speakers gebruikt om de surround effecten weer te geven. Twee speakers worden als linker en rechter surround kanalen ingezet en bevinden zich schuin achter of naast de kijk/luisterpositie, en twee speakers worden als ‘back’ kanalen achter de kijk/luisterpositie geplaatst. Vooral de surround ervaring zou hierdoor moeten verbeteren.

Hoewel 5.1-kanaals audio op Blu-ray en DVD’s nagenoeg altijd aanwezig is, is een 7.1-kanaals audiotrack in opkomst. Steeds meer (nieuwe) films beschikken over een native 7.1-kanaals audiotrack in PCM, Dolby TrueHD of DTS-HD Master Audio formaat. Als je een 7.1-kanaals receiver met 7.1-kanaals opstelling hebt kun je dus je voordeel doen met deze daarvoor geoptimaliseerde audiotracks. Daarnaast beschikken veel 7.1-kanaals receivers over een surround modus waarmee 7.1-kanaals geluid uit een 2.0 of 5.1-kanaals audiotrack gehaald kan worden.

Meer mogelijkheden met een 7.1-kanaals receiver

Er is echter nog een andere opstellingsmogelijkheid wanneer je een 7.1-kanaals receiver hebt. Je kunt in plaats van de twee speakers aan de achterzijde twee speakers aan de voorzijde toevoegen, ook wel height of wide speakers genoemd. Dolby Pro Logic IIz en Audyssey DSX zijn twee formaten/instellingen die deze opstelling mogelijk maken. Deze instellingen, terug te vinden op receivers en niet op bronnen zoals DVD’s en Blu-Ray discs, zorgen dat de receiver extra surround informatie stuurt naar de twee luidsprekers die geplaatst zijn boven de twee front luidsprekers De weergave van het geluid komt zo nog dichter bij de realiteit.

Mocht je geen 7.1-kanaals opstelling willen maar een 5.1-kanaals systeem prefereren dan is er toch een reden om voor een 7.1-kanaals receiver te kiezen. Veel 7.1-kanaals modellen bieden namelijk de mogelijkheid de twee extra speakers (die je in een 5.1-kanaals opstelling niet gebruikt) te gebruiken voor audioweergave in een andere ruimte. Zo kun je in de woonkamer een film kijken en in de keuken een CD beluisteren. Meer informatie over deze mogelijkheid vind je in het artikel multi-zone en multi-room audio op een receiver.

Een laatste mogelijkheid is om je 7.1-kanaals receiver te gebruiken voor bi-amping. Dit is het apart doorsturen van lage en midden/hoge tonen richting een luidspreker die hiervoor ook aparte aansluitingen heeft. De receiver moet over de bi-amping functie beschikken en gebruikt dan de twee extra kanalen (die je in een 5.1-kanaals opstelling niet gebruikt) om lage en midden/hoge tonen naar je speakers te sturen. Lees meer over de bi-amp feature op receivers.

Een 9.1-kanaals (en meer) receiver/systeem

Hoewel 5.1-kanaals en 7.1-kanaals systemen het meest gebruikt worden blijven fabrikanten de grenzen van een home cinema systeem verleggen. Zo kun je al receivers kopen die de mogelijkheid voor een 9.1-, 9.2-, 11.1- of 11.2- kanaals opstelling bieden. Hiervoor zijn ook al speciale audioformaten in het leven groepen, waaronder DTS Neo:X. Daarbij kan een 9.1-kanaals of een 11.1-kanaals receiver net als een 7.1-kanaals receiver gebruikt worden voor het toevoegen van height of wide speakers, het bi-ampen van luidsprekers of het beluisteren van audio in andere ruimten. In de hoofdruimte kun je dan alsnog voor een 5.1-kanaals of een 7.1-kanaals opstelling kiezen.

Wat is het beste?

De ene receiver/opstelling is zoals je uit bovenstaande verhaal kunt halen niet beter dan de andere. De keuze voor een bepaalde opstelling en dus een bepaalde receiver is compleet afhankelijk van wat je met het home cinema systeem wilt bereiken, hoeveel ruimte je in de kamer waar het systeem komt te staan hebt, wat je budget voor het complete systeem is en of je andere dingen wilt doen met de extra aansluitingen die 7.1-, 9.1- en 11.1-kanaals receivers bieden. In de meeste gevallen is een 5.1-kanaals home cinema systeem met een 5.1-kanaals receiver meer dan voldoende voor een indrukwekkende home cinema ervaring. Je kunt echter wel de opstelling en receiver van elkaar scheiden, zoals hierboven besproken. Dit is het geval wanneer je wel kiest voor een 7.1-kanaals receiver maar het houdt bij een 5.1-kanaals opstelling en de overige twee kanalen gebruikt voor audioweergave in een andere ruimte. Mocht je investeren in een wat duurdere receiver dan kan het ook nooit kwaad een model te nemen dat geschikt is voor 7.1-kanaals of 9.1-kanaals systemen. Je bent dan immers klaar voor wanneer je verhuist naar een grotere ruimte of andere dingen wilt doen met de extra aansluitingen.

Meer informatie

Voor meer informatie over het inrichten van je home cinema systeem en aankoop adviezen kun je terecht in onze home cinema informatiegids. Ook kun je direct meer lezen via onderstaande links.

Een overzicht van alle soorten luidsprekers
Hoe kun je luidsprekers in je home cinema systeem het beste plaatsen?
Alle surround opstellingsmogelijkheden (2.1, 5.1, 7.1, etc.)
Draadloze luidsprekers in een home cinema systeem: Alles dat je moet weten

Reacties (5)