Dit weten we al over de Samsung Q60T QLED tv-serie

30 januari 2020 3 Minuten 4 Reacties
Samsung Q60T QLED tv

Dat Samsung dit jaar met een gloednieuwe QLED tv line-up komt is bekend, maar wat we precies kunnen verwachten nog niet. Alleen het topmodel, de Q950TS met Infinity Design, hebben we reeds uitgebreid voorbij zien komen. Inmiddels is er echter ook meer bekend over het instapmodel QLED tv, de Q60T.

Samsung Q60T-serie QLED tv

De Samsung Q60T komt met twee belangrijke kenmerken. Ten eerste beschikt deze serie over de bekende quantum dots voor de uitgebreide kleurweergave en de hoge helderheid, en aan de andere kant maakt Samsung gebruik van een ‘dual led-principe’ waarbij leds met twee verschillende kleurtemperaturen ingezet worden voor een beter contrast. De serie komt in formaten van 43-inch tot 85-inch, allen voorzien van de 4K-resolutie.

Samsung zet over de gehele QLED-serie in op een slank en strak design. De Q950TS beschikt over het meest indrukwekkende Infinity Design waarbij de randen nauwelijks zichtbaar zijn, maar de Q60T-serie komt met een New Edge Design waarbij zeer dunne schermranden zichtbaar zijn. De tv rust op twee subtiele voetjes en Samsung kiest voor een titaniumgrijze afwerking.

Dankzij het quantum dot-filter moet de Q60T-serie een 100% kleurvolume bieden, ondanks dat we hier te maken hebben met een edge lit led-scherm. Om dit mogelijk te maken beschikken de modellen ook over de ‘dual led-technologie’, waarbij gele en blauwe leds gecombineerd worden om zo een hoger contrast, een hogere helderheid en diepere zwartwaarden te verwezenlijken. Onder de motorkap zien we de UHD Processor terug, waar de instap QLED-modellen van vorig jaar nog over de 4K Quantum-processor beschikten. Of dit ten kosten gaat van de beeldverwerking is vooralsnog onduidelijk.

Verder komen de Q60T-modellen met het Tizen OS smart tv-platform, Apple AirPlay 2, Amazon Alexa, de Bixby spraakassistent, de Apple TV-app, Disney+, Netflix en Amazon Prime. Ook is ondersteuning voor HDR aanwezig, in de vorm van HDR10, HDR10+ en HLG. Het 2.1-kanaals audiosysteem lijkt niet veranderd ten opzichte van vorig jaar en ook de Ambient Mode waarmee de tv de kleur van de muur kan aannemen is weer aanwezig. De tijdens CES aangekondigde Adaptive Picture-modus waarmee het beeld aangepast wordt aan het omgevingslicht lijkt op deze modellen niet aanwezig.

Tot slot zijn de Q60T-modellen uitgerust met aansluitingen aan de achterzijde, waaronder drie HDMI 2.0-poorten, twee USB-ingangen en een optische-aansluiting. Draadloze communicatie vindt plaats via WiFi en bluetooth 4.2. De Q60T-modellen wordt bediend met de meegeleverde Smart Remote.

Samsung zal over enkele weken de volledige tv line-up voor 2020 bekendmaken. Zodra we alle modellen, specificaties en prijzen hebben publiceren we een compleet overzicht. Dit overzicht is dan terug te vinden in het 2020 homecinema overzicht. Hier vind je de audio en tv line-ups van alle fabrikanten voor 2020 terug.

Reacties (4)