Wat is de refresh rate?
Het aantal Hertz (Hz) dat in de specificaties van een tv staat geeft aan hoe vaak per seconde het beeld op je tv vernieuwd wordt. Een tv met 100Hz geeft dus 100 beelden per seconde weer. De toegevoegde waarde van een hoger aantal beelden per seconde is dat het beeld vloeiender ogend loopt en dus voor sommige kijkers (het is een kwestie van smaak) comfortabeler te bekijken is. Daarbij zorgt een hogere refresh rate er vaak voor dat motion-blur (het uitsmeren van beelden en details bij bewegingen) gedeeltelijk opgevangen wordt. Toch is het tegenwoordig meer een marketingstunt dan een belangrijke specificatie.
Gebruik van Hertz en refresh rates
Het verschil tussen een 50Hz en een 100Hz lcd-tv is redelijk goed te zien bij sportwedstrijden of bij programma’s waarbij veel vormgeving in beeld te zien is. Dit was een belangrijk aspect bij de eerste generaties lcd-tv’s. Tegenwoordig zijn bijna alle middenklasse en high-end modellen voorzien van een refresh rate van minimaal 100Hz. Dit is voldoende om een beeld vloeiend weer te geven. Toch geven fabrikanten tegenwoordig refresh rates aan variërend van 100Hz tot 1.200Hz. Is het verschil te zien en is de ene tv dan ook 12 keer beter dan de andere tv? Het antwoord hierop is in principe nee.
Ten eerste is het signaal dat binnenkomt op je tv in 90 procent van de gevallen 50fps (frames per seconde). Wanneer de tv zelf een hogere refresh rate heeft worden er dus extra beelden bij verzonnen om aan de bijvoorbeeld 100 beelden per seconde te komen. Tussen elke twee beelden maakt de tv dan een beeld aan dat een combinatie van de twee beelden is. Deze extra beelden zorgen dan voor een vloeiender beeld. Bij 100Hz is dit zeker te merken maar hoe hoger we gaan hoe kleiner het verschil is. Refreshrates van 200 Hz en hoger betekenen echter niet dat de tv nog meer beelden verzint. Fabrikanten gebruiken dan het aantal Hertz op een andere manier dan de simpele refresh rate. Tegenwoordig kan namelijk ook het backlight van een lcd-tv gebruikt worden om de waargenomen refresh rate te beïnvloeden. En verschillende signaalverwerkingstechnieken verbeteren het eindresultaat nog verder. Maar de daadwerkelijke refresh rate van het display wordt hierdoor niet beïnvloed. De getallen die vervolgens in de specs of op de doos verschijnen hebben dus vaak niet eens meer iets te maken met de daadwerkelijke refresh rates.
Een hogere refresh rate kan ook nadelen hebben. Door het toevoegen van de extra beelden ziet een film (die oorspronkelijk 24fps gebruikt) er soms uit als video (die 50 of 60 fps gebruikt). We spreken dan van het soap opera effect. Dat is voor veel mensen een afknapper, met name voor de echte filmfans. Gelukkig kan je in dit meeste gevallen wel uitschakelen.
Links laten liggen
Alles bij elkaar genomen is het aantal Hertz van een tv een aspect dat je tegenwoordig beter links kunt laten liggen. Het is nagenoeg onmogelijk om twee verschillende tv’s met elkaar te vergelijken wat betreft de refresh rate aangezien de totstandkoming ervan voor 90 procent onduidelijk is. Fabrikanten proberen de aantallen zo ver mogelijk op te schroeven zodat jij als consument voor dat model met die hoge refresh rate gaat. Trap hier dus niet zomaar in. Ben je wel fan van hogere refresh rates (door diverse technieken die fabrikanten gebruiken) wat soap opera-effect kan veroorzaken maar wat wel motion-blur wegneemt, dan kun je kijken naar deze specificatie maar vergelijk is zeer lastig.
Overigens geldt bovenstaand verhaal alleen voor lcd/led en niet voor plasma. De plasma-techniek werkt namelijk anders, wat weer zorgt voor een andere meting en andere aantallen. Op veel plasma tv’s zie je 600 Hz Sub-Frames staan wat wel degelijk kan kloppen. Alleen kan je het onmogelijk vergelijken met een lcd-tv.
Meer informatie
Wil je meer weten over het kopen van een tv of over de nieuwste trends, technieken en standaarden? Neem dan onze home cinema informatiegids met alle tips en adviezen door.
Reacties (32)