Alles dat je moet weten over digitale televisie

Ziggo digitale tv header

Wat is digitale televisie?

Digitale televisie, ook wel DVB (Digital Video Broadcast) genoemd, is een digitale manier om televisie zenders te ontvangen op je tv. Vroeger werden tv zenders analoog, via de kabel, doorgestuurd naar de huiskamer. Tegenwoordig zenden kabelmaatschappijen ook digitale signalen uit. Het voordeel van digitale televisie is dat de kans op ruis veel kleiner is dan met analoge televisie. Dit zorgt voor een vele betere beeldkwaliteit. Naast de beeldkwaliteit biedt digitale televisie ook een betere geluidskwaliteit en niet alleen stereo geluid kan doorgestuurd worden, maar ook Dolby Digital surround geluid kan bij bepaalde programma’s of films meegestuurd worden.

HDTV (Digitale televisie)

Naast het ‘gewone’ digitale beeld kunnen we tegenwoordig ook High Definition digitale televisie ontvangen. Deze vorm van digitale televisie is qua beeld nog scherper en biedt meer interactieve mogelijkheden. Meer informatie: High Definition
Om van HDTV te kunnen genieten moet je bij je kabelmaatschappij wel een apart abonnement afsluiten, waar soms meerkosten aan verbonden zijn.

Soorten digitale televisie

Er zijn verschillende manieren om digitale televisie in de huiskamer te ontvangen;

 • Via de kabel (DVB-C): Dit is de meest gebruikte vorm. Digitale signalen komen via de kabel binnen in huis en worden door een decoder (set-top-box) omgezet naar beeld op je TV. (bijv. Ziggo & UPC)
 • Via de ether (DVB-T): Digitale signalen worden door een antenne uit de lucht gehaald en door een decoder omgezet naar beeld op je TV (KPN Digitenne)
 • Via de satelliet (DVB-S): Digitale signalen worden door een satellietschotel ontvangen en door een decoder omgezet naar beeld op je TV (Canal Digitaal)
 • Via het internet (IP-TV): Mocht je een snelle internetverbinding hebben kun je ook via het internet TV zenders digitaal ontvangen en vervolgens doorsturen naar je TV. (Tele2, KPN)

Wat kun je met digitale televisie?

Met digitale televisie kun je de zelfde zenders ontvangen als met de analoge variant die we al jaren kennen. Het grote voordeel is dat digitale televisie een betere beeld- en geluidskwaliteit heeft. Deze voordelen zijn vooral zichtbaar wanneer je in het bezit bent van een lcd (led) of plasma tv. In combinatie met een home cinema systeem kun je dan de best mogelijke tv kwaliteit ontvangen.

Naast een betere beeld- en geluidskwaliteit biedt digitale televisie nog andere voordelen; Zo kun je veel meer zenders ontvangen dan in het standaard analoge pakket, zoals muziek, reizen, erotiek enz. Simpel gezegd is er gewoon meer ruimte op de digitale snelweg om zenders te plaatsen dus wordt dit volledig benut. Voor sommige extra zenders moet je wel extra geld betalen. Wanneer je digitale televisie in huis haalt beschik je ook over een EPG (Electronic Programming Guide), een elektronische TV gids. Met je afstandsbediening kun je een speciaal menu selecteren waarop je een gids ziet van alle beschikbare zenders. Hiervoor heb je dus geen papieren gids meer nodig! Naast de EPG biedt digitale televisie je de mogelijkheid om programma’s, welke je aan het kijken bent, ieder moment op pauze te zetten en later verder te kijken. Als laatste voordeel maken sommige kabelmaatschappijen ook gebruik van VOD (Video on Demand). Via deze functie op je decoder/set-top-box kun je betaald of gratis programma’s en films bekijken op elk gewenst tijdstip.

Wat heb je voor digitale televisie nodig?

Voor digitale televisie zijn er een aantal belangrijke dingen die je nodig hebt;

 • Een tv; vanzelfsprekend natuurlijk.
 • Een decoder, ook wel set-top-box genoemd; Deze zet het digitale signaal om in beeld dat op je tv verschijnt.
 • Een abonnement; Je sluit een abonnement met je kabelmaatschappij af voor een bepaald zenderpakket.
 • Een smartcard; Dit kaartje krijg je van je kabelmaatschappij na het afsluiten van een abonnement. Na het ontvangen van de kaart moet je hem in de decoder stoppen zodat je het door jou gekozen zenderpakket kunt bekijken.
 • Een satellietschotel/antenne/internetverbinding; Voor de andere vormen (anders dan via de kabel) van digitale televisie.

Extra informatie

 • Een decoder kun je verbinden met slechts één tv. Wil je ook digitale televisie op je slaapkamer, dan zul je een extra decoder aan moeten vragen.
 • De meest recente decoders beschikken over een ingebouwde harde schijf. Hiermee kun je een x-aantal uur aan programma’s opnemen en later terugkijken.
 • Er zijn al tv’s op de markt met een ingebouwde decoder/set-top-box. Wanneer de kabelmaatschappij deze tv’s ‘certificeert’ heb je bij aankoop van een dergelijke tv geen decoder meer nodig. De smartcard kun je dan, door middel van een CI+ module, invoeren in de tv.

Meer informatie

Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema systemen, lcd tv’s, plasma tv’s, receivers, luidsprekers, Smart tv’s, oled tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide Homecinema Informatiegids.