Definitive Technology: relatieve laatkomer met direct herkenbaar design

30 september 2017 6 Minuten 0 Reacties
def-tech-1

Definitive Technology is geen vreemde op onze redactie. Het Amerikaanse merk is al wat langer op de Nederlandse markt te vinden. Zo spotten we de producten van ‘DT’ al jaren op shows en events, van de succesvolle audiocilinder op de ISE in Amsterdam tot de innovatieve A60 Elevation-luidsprekermodule voor Dolby Atmos, al in 2014 geïntroduceerd.

Ruim drie jaar terug werd de Benelux-distributie van Definitive Technology ondergebracht bij D+M, bij ons vooral bekend van de merken Denon en Marantz. Fast forward naar voorjaar 2017 en Sound United, de eigenaar van zowel DT als het eveneens Amerikaanse Polk Audio, neemt D+M in zijn volledigheid over. ‘’Door samen te gaan met Sound United verwachten we enorme waarde te kunnen leveren aan onze klanten door hun toegang te geven tot gerenommeerde luidsprekermerken van Sound United zoals Polk Audio en Definitive Technology,” zo sprak Jim Caudill van het voormalige D+M eerder dit jaar.

In bovenstaande video, eerder al op HiFi.nl verschenen, spraken we Michael Greco (Brand Director van Polk Audio) en Joel Sietsema (Vice-President Sound United) over de technische en designspecifieke eigenschappen van Polk en DT. Hoog tijd om die twee merken – grote spelers in hun thuisland – in een tweeluik eens wat nader te bekijken. Wist je bijvoorbeeld dat beide merken een mede-oprichter delen…?

Advertentie

Definitive Technology in het kort

Definitive Technology werd in het Californië van 1990 opgericht door audiolegende Sandy Gross, bekend van Polk Audio én later verantwoordelijk voor GoldenEars. De ervaren Gross besloot dat 1990 het jaar was om een nieuw merk high end-speakers voor de betere home cinema-beleving op de markt te gaan brengen.

1990 maakt het merk een relatieve laatkomer, maar de oorsprong in Californië heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. In het hart van technologische innovatie en parallel aan de digitale revolutie bleek er meer dan voldoende bodem om de potentie van het merk zo volledig mogelijk te benutten. Omdat Gross toen al bepaald geen onbekende meer was in de business, wist hij bovendien diverse gelijkgestemden aan zich te binden – waaronder audio engineers, ontwerpers en klassiek geschoolde muzikanten. Dankzij diverse gepatenteerde ontwerpen – onder meer ingebouwde actieve subwoofers – maakte het merk snel naam en groeide uit tot één van de grotere spelers op de thuismarkt. Op zich al een indrukwekkende prestatie als je bedenkt dat Polk Audio ook al in de top van de Amerikaanse markt te vinden is.

Audio als hobby

Sandy Gross heeft niet altijd in de audiowereld gewerkt. In zijn schooltijd sleutelde hij aan racewagens(!) waar hij zelf in racete, en werd hij zelfs ingehuurd om aan een professioneel team deel te nemen. Zijn audioliefde stemt al wel uit die tijd, omdat muziek en de apparatuur om het weer te geven al vroeg een hobby waren. Voor de liefhebbers: zijn Line Magnetic 219A SET buizenversterker behoort, samen met zijn Ferrari 599, tot zijn favoriete bezitten.

Na zijn afstuderen, aan de prestigieuze Johns Hopkins University, kwam racen op een tweede plek en werd audio de voornaamste focus. Aan het begin van de jaren 70 stond hij zijn vrienden Matthew Polk en George Klopfer bij in de beginjaren van Polk Audio.

Filosofie

Voor zijn werk in high end-audio hanteert Gross twee belangrijke uitgangspunten. Dat geldt voor Polk Audio, maar ook voor het bijna twee decennia later geïntroduceerde Definitive Technology én voor GoldenEar, dat pas in 2010 op de markt verscheen. Die filosofie? High-end betaalbaar maken, gecombineerd met een bepalende passie voor ‘sonic perfection’, ofwel de best mogelijke audioweergave.

Definitive Technology heeft zich vanuit dat gedachtegoed toegelegd op high end-oplossingen voor schappelijke prijzen. Inhoudelijk en ontwerptechnisch zijn daar nog enkele karakteristieken aan toe te voegen. Vanuit de Californische thuisbasis wordt er altijd gewerkt met de laatste technologieën en innovaties om het beste uit de materialen te halen. In de praktijk betekent dat onder meer dat alle luidsprekers van een actieve submodule zijn voorzien en dat je in DT-producten geavanceerde configuraties vindt voor een stevig geluidsbeeld, maar ook dat de modellen uit simpele maar elegente ontwerpen opgetrokken zijn. Een ‘minimal’ design met fraaie aluminium afwerking, direct herkenbaar als Definitive Technology.

Immersive Bipolar Array

De aanwezigheid van actieve subwoofers in meer dan een aantal luidsprekers van het merk werd al genoemd. Het idee is dat de speakers standaard voorzien worden van het grovere geschut voor die – zeker voor home cinema – noodzakelijke zware noten zonder dat je daar aparte subwoofers voor aan hoeft te schaffen. Maar er zijn meer DT-technieken die de line-up karakteriseren. Bijvoorbeeld ‘immersive bipolar array’, die de opbouw van de speakers omschrijft. ‘Bipolar’ wil hier zeggen aan beide kanten, want deze modellen zijn voorzien van geavanceerde front- en rear-firing weergevers voor een voller en breder geluid.

ARAD

Voor dergelijke technieken kan Definitive Technology terugvallen op de zogeheten ARAD of Advanced Research and Development-facility. Het hoofdkantoor mag dan aan de westkust zijn, het innovatieve audiolaboratorium is te vinden in Baltimore, Maryland – dezelfde stad waar Polk Audio zijn oorsprong vindt. Audio engineers uit het hele land weten ARAD te vinden voor het ontwikkelen en testen van nieuwe vondsten.

Patenten waar het onderzoekscentrum op kan bogen zijn naast bovengenoemde ontwikkelingen zoals bipolar ook tripolar (key drivers aan voor- en zijkanten van de speakers voor een breder podium naar drie kanten), gebalanceerde surroundsystemen voor gedetailleerdere weergave, en intelligent bass control. Laatstgenoemde is een digital signal processor (DSP) die je met de lage tonen laat spelen zonder de mid-range te verstoren.

Volledig aanbod

Anno nu is Definitive Technology dan ook heel wat meer dan een fabrikant van surround-oplossingen. Binnen de productlijnen van DT vind je behalve home cinema-systemen in allerlei soorten en maten, inclusief architectonische oplossingen en inbouw, ook soundbars, home audio opstellingen voor binnen en buiten en allerhande multiroom streaming-oplossingen. Een aanbod dat van Definitive Technology een bepalende speler in het thuisland gemaakt heeft en dat staat te trappelen om ook de Europese muziek- en filmliefhebber te overtuigen.

Advertentie

Wil je meer weten? Op definitivetechnology.com vind je wat extra achtergronden en diverse interessante video’s. Binnenkort publiceren we het vervolg in dit tweeluik, over de geschiedenis en producten van Polk Audio.

Reacties (0)