3DTV FAQ: Zijn er 3D brillen op sterkte te koop?

01 juli 2012 2 Minuten 2 Reacties
3DTV-FAQ

Om de vele vragen die we krijgen over 3DTV's en 3D technieken een plaats te geven op de website en elkaar verder te helpen hebben we de 3DTV FAQ categorie in het leven geroepen. Hierin behandelen we regelmatig een belangrijke of veelgestelde vraag over de derde dimensie. Deze keer hebben we het over de vraag of er ook 3D brillen op sterkte te koop zijn voor brildragers.

Vorige week bespraken we al de verschillen tussen de actieve en passieve 3D brillen (lees verder) en of je 3D brillen van het ene merk op een TV van het andere merk kunt gebruiken (lees verder). Toch doet dit er niet echt toe wanneer je geen 3D bril op kunt zetten omdat je brildrager bent. Daarom even een uitleg over de 3D brillen voor brildragers en het kopen van 3D brillen op sterkte.

Als eerste is het belangrijk om te melden dat de meeste brildragers geen enkel probleem hoeven hebben met het dragen van een 3D bril over de bril die ze al hebben. Fabrikanten hebben de 3D brillen zo ontwikkeld dat een simpele bril onder de 3D bril gedragen kan worden. Het ligt een beetje aan de soort bril die je hebt maar voor de gemiddelde brildrager zou dit dus geen probleem moeten zijn. Maar, wanneer je vaak naar 3D content kijkt wil je waarschijnlijk liever een 3D bril op sterkte.

Een 3D bril op sterke is een lastig verhaal. Er zijn hier en daar fabrikanten die de mogelijkheid bieden maar in Nederland is er lastig aan te komen. De enige 3D brillen op sterkte die ik voorbij heb zien komen in Nederland zijn de brillen van Marchon3D. Deze brillen zijn alleen geschikt voor passieve 3D TV’s van bijvoorbeeld LG en Philips. Daarbij kun je de brillen ook in de bioscoop gebruiken. Ook LG heeft een oplossing gelanceerd in de vorm van zogenaamde clip-on brillen die je eenvoudig op je bril kunt plaatsen.

Een actieve 3D bril op sterkte is nog veel lastiger aangezien er een hoop techniek van de fabrikant zelf in de bril verwerkt moet worden. Het is dus eigenlijk alleen aan de fabrikant zelf om een 3D bril op sterkte te lanceren. Samsung heeft een tijdje terug een poging gedaan in Korea maar deze brillen hebben helaas nooit de oversteek naar Europa gemaakt. Wanneer je een actieve 3D TV hebt is de enige oplossing dus het dragen van de 3D bril over je eigen bril.

Meer informatie

Heb je vragen over 3DTV’s, andere 3D producten of technieken? Stel ze dan in het 3DTV Forum.

Meer informatie over alles dat met 3D te maken heeft vind je in de ‘3D TV Informatie Gids’ via het hoofdmenu.

Reacties (2)