3D TV vergelijking: Panasonic vs. Samsung

15 maart 2010 3 Minuten 39 Reacties
3D-glasses-bril

Consumer Reports heeft de laatste week zowel de nieuwe Panasonic 3D TV (50VT20) als twee modellen Samsung 3D TV's (46C7000 en 46C8000) aan reviews onderworpen. Voor de tests waren de bijbehorende 3D Blu-ray spelers van elk merk aan de TV gekoppeld, maar ook konden zowel de Samsung als Panasonic 3D Blu-ray speler zonder problemen aan de 3D TV van het andere merk gekoppeld worden. Monsters vs. Aliens 3D was de film die op beide spelers speelde, maar de 3D demo disc van Panasonic deed het dan ook alleen op de DMP-BDT300 3D Blu-ray speler van Panasonic.

Alhoewel de uitgebreide tests nog niet helemaal afgerond zijn kan Consumer Reports toch de prestatie verschillen tussen de modellen al zien, welke in 3D modus lijken op de verschillen tussen LCD en plasma TV’s in tests met HD content.

Dus hoe presteerden de TV’s? In 3D gaven alle drie de TV’s een indrukwekkend 3D effect in Full HD 1080p resolutie. Allemaal konden ze een redelijk helder beeld geven, wat een voordeel is wanneer je 3D shutter brillen gebruikt aangezien deze beelden donker (gedimd) kunnen laten lijken.

Over het algemeen genomen gaven de Samsung TV’s een uitstekende weergave van detail, dynamische kleuren en een hoog contrast. Maar zowel de 7000 serie – welke Edge Lit LED achtergrondverlichting gebruikt – als de 8000 serie – welke Edge Lit LED achtergrondverlichting met local dimming gebruikt – vertoonden een witte waas effect wat vooral afleidend kan zijn in donkere scenes. Daarnaast vertoonden de Samsung modellen ook een milde vorm van ‘Crosstalk’, ook wel spookbeelden genoemd. Dit geeft aan dat de beelden voor elk oog niet compleet apart gehouden worden. Het was niet altijd zichtbaar of afleidend in alle scenes, maar wanneer het zichtbaar was zorgde het voor een verminderd 3D effect. Ook viel het op dat wanneer je de bril iets schuin houdt, wanneer je bijvoorbeeld op de bank ligt en naar de TV kijkt, het beeld donkerder wordt.

Panasonic zegt dat haar VT20 serie 3D TV’s een aantal features bevatten die de prestaties moeten verhogen. Een daarvan is de “Infinite black” technologie, bedoelt om de black level (zwart waarden) prestaties te verbeteren. De zwart waarden van de 50VT20 waren dan ook uitstekend, beter dan welke TV dan ook sinds de Pioneer Kuro modellen. Ook de weergave van detail was boven verwachting. Ongewoon voor plasma TV’s is de toevoeging van blur reductie technieken, welke zeker hun toegevoegde waarden lieten zien. Gebaseerd op de eerste tests is de anti-blur prestatie van deze TV beter dan elke plasma TV die Consumer Reports ooit getest heeft.

De VT20 heeft in 3D modus totaal geen last van ‘crosstalk’ en geeft scherpe, nette randen van objecten weer. Ook de oneindige kijkhoek die Panasonic voor HD content had hield zichzelf goed staande tijdens het kijken van 3D content. Dus zelfs vanuit een verre hoek kun je een nagenoeg perfect 3D beeld verwachten. Daarnaast was er geen sprake van veranderingen in het beeld wanneer de 3D bril schuin gehouden werd, in tegenstelling tot de 3D LCD TV’s.

Wat kunnen we hieruit concluderen? Alle drie de modellen geven een indrukwekkend en realistisch 3D effect weer die de spanning die je krijgt in een bioscoop kan evenaren. Maar gebaseerd op de eerste tests moet Panasonic toch de hoogste score gegeven worden. Het ontbreken van ‘crosstalk’ en de fantastische zwart waarden in 3D modus maken de 3D beelden echt levend. Samen met de grote kijkhoek een perfect gedetailleerd beeld maakt dit de VT20 het beste model tot nu toe. Natuurlijk zijn de tests nog niet afgerond en hebben we nog niet genoeg 3D TV’s gezien om een goed oordeel te vellen of LCD of plasma de beter techniek voor 3D is. We zullen het snel zien en horen..

Bekijk hieronder de video van Consumer Reports

Bron: Consumer Reports Blog

Reacties (39)