12-bit Deep Colour: Groter kleurbereik voor Blu-ray discs en tv’s

27 januari 2014 1 Minuut 0 Reacties
Samsung-tv-2014

We hebben het de laatste tijd met name over hogere resoluties, waaronder 4K Ultra HD. Maar, er zijn ook bedrijven die werken aan het verbeteren van de beeldkwaliteit zonder de resolutie te verhogen. Zo toonde Dolby onlangs de Dolby Vision-techniek voor een hogere helderheid en presenteerde Folded Space een 12-bit Deep Colour-standaard voor bestaande Blu-ray discs en tv's.

Volgens Folded Space is het kleurbereik wat we op tv zien inmiddels achterhaald en kunnen we relatief eenvoudig meer uit de kleurweergave van de huidige en nieuwe modellen halen. Huidige Blu-ray discs zijn gecodeerd met 8-bits per kleurkanaal, wat neerkomt op 16 miljoen kleuren. Dat klinkt als veel maar er is voldoende ruimte voor verbetering, zelfs met technieken die al gebruikt worden. Veel tv’s en projectors beschikken namelijk over Deep Colour encoding waarmee 12-bits per kanaal weergegeven kan worden. Echter wordt hier door fysieke media nog geen gebruik van gemaakt.

Folded Space heeft een manier gevonden om 12-bits per kleurkanaal in een 8-bit Blu-ray disc te verwerken waardoor het kleurbereik verhoogd wordt en de Blu-ray discs ook op bestaande apparatuur weergegeven en afgespeeld kunnen worden. Om het optimale uit de kleurweergave te halen is Deep Colour-decoding dan wel vereist. Volgens het bedrijf is er verder niet veel extra bandbreedte of rekenkracht nodig om het materiaal met groter kleurbereik weer te geven.

Nu de mogelijkheid er is voor betere en meer kleuren op een Blu-ray disc, en veel hardware al compatibel is met de Deep Colour-standaard is het wachten op de eerste filmstudio’s die Blu-ray discs voorzien van 12-bit kleuren. Ook moeten fabrikanten van Blu-ray spelers en tv’s middels een software-update zorgen voor de juiste algoritmes waarmee het materiaal gedecodeerd kan worden. Voor dit alles vraagt Folded Space “een kleine vergoeding”.

Reacties (0)