Digimeter 2020: Gebruik streamingdiensten en live tv kijken neemt toe

20 april 2021 2 Minuten 0 Reacties
Netflix

De Digimeter 2020 is uitgebracht. Sinds 2009 brengt imec.digimeter de trends van media en technologie in kaart in Vlaanderen. Het onderzoek is uitgevoerd onder 2.981 Vlamingen. Welke streamingdienst is in Vlaanderen het populairst? En hoe zit het met tv kijken en gaming?

Meer live tv kijken en het populaire Netflix

Het afgelopen jaar was natuurlijk een beetje een vreemd jaar, waarin we veelal thuis moesten blijven. Of dit de exacte oorzaak is weten we niet, maar het dagelijks live TV kijken is met 9 procent gestegen onder alle leeftijdsgroepen, behalve bij jongeren tussen de 16 en 24 jaar. Daar was juist een daling te zien van 2 procent. Ook de streamingdiensten nemen nog altijd in populariteit toe. Netflix is verreweg het populairst (45 procent), gevolgd door Streamz (8 procent) en Disney+ (8 procent). Het kijken naar streamingdiensten neemt onder alle leeftijden toe met 7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Zo heeft 46 procent iedere maand naar een streamingdienst gekeken. Opvallend is dat het gebruik van streamingdiensten in de leeftijdscategorie 25 tot 34 jaar juist met 3 procent is afgenomen.

Spotify is heer en meester in Vlaanderen

Dezelfde trend zien we ook bij de muziekstreamingdiensten in de Digimeter 2020. Zo gebruikt 41 procent iedere maand Spotify. Dit is een stijging van 4 procent. Hiervan is 60 procent een betalende gebruiker. Apple Music heeft 81 procent betalende gebruikers, maar daalde van 5 naar 3 procent qua maandelijks gebruik. Opvallend is ook een sterke stijging onder het luisteren naar podcasts. Zo luistert 18 procent maandelijks naar podcasts, waarbij met name volwassenen tussen de 25 en 34 jaar de podcasts ontdekt hebben. Ook voor het luisteren naar podcasts blijkt Spotify de beste keuze voor Vlamingen.

Gamen het populairst op mobiele apparaten

Gaming heeft ook een sterke stijging gekend. Het afgelopen jaar heeft 54 procent van de Vlamingen een game gespeeld. Een toename van 12 procent. Hierbij is de smartphone of tablet het populairst. 41 procent heeft de afgelopen maand hierop een game gespeeld. Spelcomputers en de pc kenden ook een stijging van 4 procent naar 32 procent, maar moeten het afleggen tegen de mobiele apparaten.

Advertentie

Wil je zelf ook eens kijken naar de trends van het jaar 2020 op het gebied van media en technologie? Neem dan eens een kijkje bij de Digimeter 2020. Bekijk het rapport hier.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)