Yamaha lanceert Aventage RX-A740 en RX-A840 receivers met WiFi

01 juli 2014 4 Minuten 1 Reacties
Yamaha-RX-A840

Na de introductie van onder meer de nieuwe YSP-2500 soundbar en de nieuwe RX-V677 en RX-V777 receivers komt Yamaha deze week met twee nieuwe receivers in de Aventage line-up. De eerste nieuwe modellen in deze serie zijn de RX-A740 en RX-A840, twee 7.2-kanaals receivers met ondersteuning voor 4K Ultra HD en ingebouwd WiFi voor verbinding met het internet en het thuisnetwerk.

Yamaha RX-A740 en RX-A840 netwerk AV-receivers

De Yamaha RX-A740 en RX-A840 zijn zogenaamde netwerk AV-receivers, wat inhoudt dat ze volgestopt zijn met technieken en features waarmee verbinding gemaakt kan worden met andere apparaten, het thuisnetwerk en het internet. De receivers moeten het middelpunt van je home cinema systeem en thuisnetwerk worden, mede dankzij WiFi, DLNA en AirPlay.

Door de geïntegreerde WiFi-module zijn beide receivers in een handomdraai verbonden met het thuisnetwerk om bijvoorbeeld muziek direct vanaf de computer of de NAS te streamen. Hiervoor is DLNA-ondersteuning aanwezig. Daarbij worden zowel hoge resolutie formaten zoals FLAC of WAV met 192kHz/24-bit en Apple Lossless ondersteund. Als gecomprimeerde formaten zoals MP3 worden afgespeeld, moet de Compressed Music Enhancer deze optimaliseren.

Ook de draadloze weergave via Apple AirPlay wordt ondersteund, evenals de overdracht via HTC Connect vanaf compatibele smartphones. Met Wireless Direct kan mobiele apparatuur bovendien zonder een omweg via het netwerk worden verbonden. De muziekstreamingdiensten Spotify en Napster bieden op de AV-receivers bovendien toegang tot miljoenen muziektitels. Via vTuner kan een groot aantal internetradiozenders worden ontvangen.

Advertentie

Audiokwaliteit

Beide receivers zijn uitgerust met 7-kanalen voor de speakers en twee kanalen voor subwoofers. de 7.2 surround-sound wordt bij de RX-A740 met 150 Watt per kanaal versterkt, de RX-A840 biedt 160 Watt per kanaal. De modellen zijn volgens de fabrikant voorzien van hoogwaardige componenten, waaronder de Burr-Brown DAC’s met 24bit/192 kHz voor alle kanalen. Ook is de vijfde staande voet voorzien van Anti-Resonance Technology (A.R.T. Wedge) en is het frontpaneel voorzien van een aluminium afwerking.

Yamaha’s Virtual CINEMA FRONT-technologie maakt inrichting zonder achterste luidsprekers mogelijk moet moet wel een (virtueel) surround geluid bieden. Net zo als bij Yamaha’s digitale soundprojectoren worden gerichte geluidsreflecties gebruikt om een ruimtelijk audiobeeld te realiseren. Zijn er alleen kleine luidsprekers, dan moet de Extra Bass-functie deze een vol en krachtig geluid geven. Als buren of gezinsleden niet mogen worden gestoord, zorgt YPAO Volume voor goed geluid bij laag volume. Als alternatief is er SILENT CINEMA voor een audioweergave via de hoofdtelefoon. De receiver en luidsprekers kunnen automatisch ingesteld worden aan de hand van de ruimte dankzij YPAO R.S.C.

De Yamaha CINEMA DSP 3D-technologie biedt 17 DSP-programma’s voor films, muziek en gaming. Technologieën zoals Virtual Presence Speaker, Adaptive DRC en Adaptive DSP Level moeten de audioweergave verder optimaliseren. Dialogue Lift en Dialogue Level Adjustment moeten zorgen voor een heldere, natuurlijke stemweergave. Yamaha’s Pure Direct Modus zorgt ervoor dat alle niet-benodigde schakelingen worden gedeactiveerd.

Beeldkwaliteit

Natuurlijk mogen ook de nieuwste technieken en features op het gebied van beeldweergave niet ontbreken. Beide nieuwe Aventage-receivers zijn niet alleen compatibel met video in de hoge resolutie 4K-standaard, maar via upscaling kan ook content met een lagere resolutie in Ultra-HD-kwaliteit opgewaardeerd worden. De AV-receivers gebruiken ook de nieuwste HDMI 2.0-poorten voor 6 ingangen en 1 uitgang (RX-A740), en respectievelijk 8 ingangen en 2 uitgangen (RX-A840). Ook ondersteuning voor 3D-materiaal is aanwezig. De Video Processing met Deinterlacing en de Deep Colour-ondersteuning moet de beeldkwaliteit verder optimaliseren.

Aansluitingen

De RX-A740 en RX-A840 beschikken naast de HDMI-aansluitingen ook over analoge in- en uitgangen, twee coaxiale ingangen, twee optische ingangen en een USB-poort aan de voorkant voor mobiele apparatuur en opslagmedia. De RX-A840 beschikt bovendien over een phono-ingang voor een platenspeler. Met de aan te wijzen versterker voor Bi-Amp-gebruik van de frontluidsprekers en de versterkertoewijzing voor Surround Back – Front Presence of Zone 2 – kunnen de Aventage-receivers verder afgestemd worden. Met Zone 2 kan naast het home cinema systeem ook een tweede ruimte worden voorzien van beeld en geluid. Met de RX-A840 is in de Party-Modus de weergave zonder vertraging van hetzelfde signaal in alle zones mogelijk.

Bediening

Alle functies van de RX-A740 en de RX-A840 kunnen via de meegeleverde systeemafstandsbediening worden bediend maar ook kun je kiezen voor de AV Controller App voor smartphones en tablets. De SCENE-functie maakt het mogelijk om met een druk op de knop alle instellingen voor de gewenste toepassing in te stellen, bijvoorbeeld voor televisie, radio of Blu-ray.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe Yamaha Aventage AV-receivers zijn vanaf augustus 2014 verkrijgbaar in Nederland. De adviesverkoopprijs bedraagt 749 euro voor de RX-A740 en 899 euro voor de RX-A840.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

wsuk

wsuk
27 januari 2020 om 22:37

ik krijg geen internet op mijn receiver rx a740
wat kan ik doen ,
heb net een nieuw receiver .
al vast bedankt .

Inloggen