Verslag: Sowell Hifi in Gorinchem – Primare Experience

28 augustus 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Sowell Hifi
FWD award

Music Emotion brengt in het voorjaar van 2023 een bezoek aan Sowell Hifi in Gorinchem. Het bezoek staat in het teken van twee hoogwaardig presterende merken; het Duitse Audio Physic en het Zweedse Primare. Sowell Hifi heeft twee mooie sets samengesteld die klanktechnisch ook nog eens goed bij elkaar passen. Uw auteur legt zijn oor te luisteren. Kunnen beide sets de muzikale emotie ongetemd overbrengen?

Primare- en Audio Physic-dealer Sowell is een traditionele hifi-winkel opgericht in 1978, gevestigd in een karakteristiek pand in het centrum van Gorinchem en is de laatste der Mohikanen. Wanneer ik de showroom binnenstap adem ik de sfeer van een échte hifi-winkel zoals we deze ook nog kennen uit de jaren ’80 van de vorige eeuw. Ondanks dat het interieur van Sowell Hifi met de jaren is meegegaan, blijft de sfeer uit lang vervlogen tijden behouden en maakt de gehele winkel een nette, verzorgde en vertrouwde indruk.

Ik betreed het type winkel waar wij destijds als tieners kwamen, op zoek naar een kwalitatief goede cassetterecorder en verlekkerd keken naar al die chique driekoppendecks met dubbele capstan en Dolby C-ruisonderdrukking. We droomden weg bij de ‘professionele’ spoelenrecorders, voorzien van dbx en bij de volautomatische, direct aangedreven draaitafels met elektronisch instelbare naalddruk. Het summum op hifi-gebied. We konden dit niet betalen, maar de aanwezigheid bij al dit moois was een belevenis op zich. Zoveel goede herinneringen. Veel van deze hifi-winkels hebben de deuren echter gesloten of zijn inmiddels overgegaan in grotere ketens, maar bij het gezellige Sowell Hifi kunt u dit nog onverkort ervaren.

Sowell heeft voor ons een kwalitatief goede instap-set samengesteld die geschikt is voor de kleiner behuisde muziekliefhebber. Eigenaar Arnold van Otterlo geeft aan dat hij het belangrijk vindt om met zo min mogelijk middelen een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Deze set is bovenal geschikt voor hen die het multiroom muzieksysteem zijn ontgroeid en met hetzelfde gemak de stap naar kwalitatief goed geluid willen maken. In de showroom staat bovendien een high-end set voor ons klaar die perfect is voor muziekliefhebbers die al een kwalitatief goede hifi-set hebben, maar technisch willen upgraden. De techniek heeft de laatste paar jaar immers niet stilgestaan. We hebben nu verfijnde en energiezuinige klasse D-versterking die inmiddels heel goed klinkt, vele geïntegreerde streamingmogelijkheden en ook de intuïtieve bediening is de laatste jaren sterk verbeterd.

Beluister muziek via een Prisma

Het Zweedse Primare heeft al vele jaren een leidende rol bij de integratie van innovatieve technologieën in zijn audiocomponenten. Of we het nu over de integratie van de draadloos aanstuurbare WiSA-technologie gaat waarbij muziek zonder verliezen naar WiSA-luidsprekers wordt gezonden, de toepassing van energie-efficiënte klasse D-versterking of het integreren van netwerkfunctionaliteit in zijn prachtig gestileerde audiocomponenten, Primare laat zijn oplossingen op het hoogtepunt van technologische stand der techniek meebewegen en bovenal op een geluidstechnisch hoog niveau. Eén van de meest belangrijke ontwikkelingen is de netwerkfunctionaliteit die in veel audiocomponenten van Primare is geïntegreerd. Deze audiocomponenten kunt u herkennen aan de ‘Prisma’-aanduiding in de modelnaam van de audiocomponent.

De beluisterde sets zijn beide voorzien van Prisma-streamingfunctionaliteit. Dankzij de Prisma-technologie hoeft u geen netwerkspeler meer aan te schaffen om muziek te streamen. Behalve de onzichtbare integratie en de vereenvoudigde bediening zorgt de implementatie in de versterker voor de kortst mogelijke signaalwegen, wat ten goede komt aan de geluidskwaliteit. De Prisma-module is voorzien van optische en coaxiale digitale ingangen, heeft een netwerkaansluiting, is voorzien van Wi-Fi, Bluetooth en heeft een ingebouwd bit-perfect streamingplatform met internetradio. Alle digitale data wordt met precisie geklokt alvorens het in de geheel vernieuwde digitaal-naar-analoog-sectie wordt gezonden, zodat elk aangeboden signaal in de hoogst mogelijke geluidskwaliteit wordt afgespeeld.

De Primare Prisma-technologie blinkt vooral uit door de stabiele en eenvoudig te doorgronden bediening. Dankzij zijn geheel vernieuwde Prisma-app voor Android en iOS maakt Primare hét verschil. Het maakt niet uit hoe u het liefst muziek streamt of waar vandaan, met de intuïtief werkende app zult u het overzicht niet snel kwijtraken. Streamt u muziek via internetradio, TIDAL, Qobuz, Spotify of vanaf uw NAS, dan doet u dit eenvoudig met de Prisma-app. Vanaf juni 2023 is de functionaliteit van TIDAL en Qobuz zelfs volledig in de Prisma-app geïntegreerd, zodat u niet telkens tussen de Prisma-app en de app van de streamingprovider hoeft te switchen. Hiermee houdt u een nog beter overzicht. Speelt u liever muziek af zoals u al jaren gewend bent te doen? Via AirPlay, Chromecast of bluetooth heeft u de stream in een paar klikken aan het spelen.

Klein beginnen, groots genieten

De luistersessie start in een ruimte met een vloeroppervlak van vijfentwintig vierkante meter, representatief voor het formaat van een gemiddelde woonkamer. De set is gebaseerd op de compacte Primare I15 Prisma-versterker. Een fraai uitziende geïntegreerde versterker die we al vaker hebben gereviewd en ons telkens weer in positieve zin weet te verrassen. Als netstroomkabel kiest Sowell voor Essential Audio Tools en wordt gevoed door een AudioQuest Niagara 1200 stroomfilter. Voor de luidsprekers is de keuze gevallen op Classic 3-boekenplankluidsprekers van Audio Physic. Hierbij kiest Sowell voor luidsprekerbekabeling van Atlas. Een goed georganiseerde set met een nieuwprijs van nog geen 5000 euro inclusief bekabeling én stroomfilter.

Ik ben vooral benieuwd naar de prestaties van deze minimalistisch ogende hifi-set en start de sessie met de track Perfect Darkness van Fink, live opgenomen in de Londense Union Chapel. Deze opname transformeert me direct naar Londen. Dankzij de duidelijk waarneembare ruimte-echo’s waan ik mij tussen het publiek. Ik prijs de uitstekende definitie en weergave van de zang. Dankzij het net hoorbare rauwe raspje in de zang is dit een hele fraaie live-beleving. Het laag wordt strak en met een mooie dynamiek in de ruimte gezet. Het koperwerk van de bekkens klinken warm en rond. De track wordt overtuigend neergezet en ik ervaar een overvloed aan detail.

Vervolgens wordt The Manitoba Man van Colter Wall gespeeld. Ik prijs het realisme, de snelheid en het ongedwongen karakter in de presentatie. De zang is droog en heeft body. Het gitaarspel is snel en levendig, waarbij rammelende snaren en fret buzz duidelijk waarneembaar zijn. Wat laat deze minimalistische set een maximale geluidsweergave horen. Tenslotte sluiten we de sessie af met een lekkere upbeat track van DJ en producer Parov Stelar. De kracht, souplesse en snelheid waarmee de set speekt is indrukwekkend. Ik ben onder de indruk van de ferme klappen in het laag waarbij de gemixte kraakjes en de details gecontroleerd de ruimte in springen. Welke muziek we hierna ook afspelen, deze set speelt op een veel hoger niveau dan men bij een dergelijk investeringsbedrag zou verwachten.

Spelen met de grote jongens

In de showroom van Sowell staat vervolgens een high-end set opgesteld. De configuratie bestaat uit een Primare PRE35 Prisma-voorversterker en een A35.2 klasse D eindversterker. De gebalanceerd uitgevoerde interlinks zijn afkomstig van Atlas en de stroombekabeling is wederom van Essential Audio Tools. De netstroomfilter is een Audes ST-900. Een Silent Angel Bonn N8 audiofiele switch zorgt voor een optimale dataoverdracht en krijgt zijn stroom via een upgrade-voeding. Deze set is voorzien van vloerstaande Audio Physic Classic 8-luidsprekers. Tussen versterker en luidsprekers kiest Sowell voor Phantom Yellow-luidsprekerbekabeling. Een set met een totale prijs van zo’n 12000 euro. Niet gering, maar dat zijn de prestaties ook niet.

Nog voor we goed en wel zitten schalt Crystal Ball van Carolin No door de ruimte. De imagingkwaliteiten van deze set zijn indrukwekkend. Wat speelt deze set breed, diep en transparant. De stem wordt smal en centraal vanuit het midden weergegeven terwijl de gehele track juist groots en dynamisch in de ruimte wordt neergezet. Het laag wordt met een flinke kracht tot diep in het sublaag weergegeven. Piano klinkt realistisch. Zang is neutraal van klank en wordt niet aangedikt. Hierna draaien we Hanne Boel met haar fraaie vertolking van After Midnight. Keyboards vullen de ruimte van wand tot wand en slagwerk wordt met lucht omgeven weergegeven, terwijl de baslijnen gecontroleerd en met een uitstekende definitie de ruimte in rollen. Genieten.

Bij All Your Love van Sara K. ervaar ik een levendige muziekweergave. Akoestische gitaar wordt kamerbreed neergezet. De snelheid is opmerkelijk en ik hoor de vingers duidelijk over de snaren glijden. De muziek is rijk gedetailleerd en ook op een hoger volume ervaar ik nergens overdreven hardheid of scherpte. Het laag in deze track legt hierbij een mooi fundament in de ruimte. Tenslotte draaien we nog de track Slow Train van Hans Theessink. Dit nummer creëert een intieme sfeer. Dankzij de openheid waarmee de set speelt en laat deze de verschillende lagen in de muziek perfect horen. Gitaar wordt met een mooie attack weergegeven waarna het lang naklinkt. Het koor staat op een gepaste afstand van de leadzang over de hele breedte achter op het podium opgesteld. De toms in het slagwerk slaan met flinke kracht tegen de borst terwijl we de ingeblazen lucht uit de mondharmonica bijna kunnen voelen. Met deze grote set ervaar ik een nog intensere muziekbeleving.

Het oordeel over de Zweeds-Duitse combinatie

Muziekliefhebbers leven in mooie tijden. Vinyl maakt een re-entree, de compact disc lijkt deze trend voorzichtig te gaan volgen en de toegankelijkheid tot online muziekbibliotheken was niet eerder zo laagdrempelig. Hoe we deze content het liefst beleven is voor iedereen verschillend. Waar de jongste generatie in huis de permanent aan de smartphone gekoppelde in-ears met hun leven verdedigen, genieten anderen weer van muziek via een wifi-luidspreker in de werkkamer of een hifi-set in de woonkamer. Ondanks dat iedereen blij is met de manier waarop muziek wordt beleefd, begint de jongste generatie ondertussen met een scheve blik naar die mysterieuze platenspeler te kijken. Zelfs de collectie compact discs van obscure death-metalbandjes hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht en deze exoten kunnen vaak niet worden gevonden op Spotify om via de smartphone te worden beluisterd.

Als er al geluisterd kan worden. Want wie kent niet de apocalyptische frustratie als er weer eens een oordopje of hoofdtelefoonkabeltje door de hond, kat of cavia is aangevreten. Een kwalitatief goede stereoset is dus helemaal zo’n raar plan nog niet. Én platen draaien én cd’s afspelen én muziek streamen in een goede geluidskwaliteit. Hier ligt voor deze generatie een zekere toekomst in hifi. Hetzelfde geldt voor de groep die wil upgraden van een draadloos muzieksysteem waarbij de laagdrempelige bediening het zwaartepunt van de muziekbeleving levert. Goede geluidskwaliteit, een intuïtieve manier van bediening via de smartphone en een flexibel up te graden oplossing is doorslaggevend. Op dit vlak scoren de beide Primare/Audio Physic-combinaties al in de eerste minuut.

De eerste beluisterde set zal bij de jongere doelgroep punten scoren, mits ze muziek ook zonder hoofdtelefoon willen beluisteren. Er zit namelijk geen hoofdtelefoonaansluiting op. Zij die een upgrade zoeken voor het bestaande wireless muzieksysteem zullen het minimalistische design waarderen wanneer ze de geluidskwaliteit van de I15 Prisma in combinatie met de Audio Physic-bookshelves ontdekken en de aanwezigheid van luidsprekerkabels op de koop toenemen. Anders kan er altijd nog voor een Primare Prisma-voorversterker met WiSA worden gekozen. De audiofiele muziekliefhebber zal vooral blij worden van de tweede set. Ondanks dat het investeringsbedrag een flinke sprong maakt ten opzichte van de eerst beluisterde set, blijft de verhouding tussen prijs en prestaties goed en zal er naar verwachting een flinke toename in muziekbeleving worden ervaren ten opzichte van de bestaande hifi-set. Het mooiste is dat niet alles ineens hoeft te worden aangeschaft en hier ligt een belangrijke taak voor een kundige hifi-specialist als Sowell Hifi.

Toegevoegde waarde van de hifi-winkel

Bij de aanschaf van een geluidssysteem is het belangrijk dat er goed wordt geluisterd naar de klant en dat er een goede basis wordt neergezet die past bij de situatie en het budget van de klant. Hierbij maakt een hifi-winkel die decennialang hetzelfde gezicht heeft een verschil. Deze kent de markt, kent de merken en – het meest belangrijke – kent zijn klanten en kan als geen ander adviseren waar in dat specifieke geval winst in geluidskwaliteit te behalen valt. Zo zoekt Sowell na aankoop zelfs actief contact met de klant om te controleren of alles nog bevalt en of er gericht in de configuratie moet worden opgeschaald om het gewenste belevingsniveau te bereiken. Hier heb ik met de laatst beluisterde set een goede indruk van gekregen.

De eerst beluisterde set laat me erover verbazen dat met een relatief beperkte investering zo’n goede muziekbeleving ervaren kan worden. De tweede set speelt op een significant hoger niveau, maar heeft beslist overeenkomsten met de eerder beluisterde set. Beide combinaties hebben een eerlijke verhouding tussen prijs en prestatie. Alle belangrijke features zijn zodanig slim geïmplementeerd dat deze combinaties zelfs de meest kritische gebruikers aan zich bindt. De bediening is goed te doorgronden en weergavekwaliteiten van beide sets zijn subliem en leveren een flinke sprong in geluidsbeleving ten opzichte van een typische multiroom-set, voorzien van draadloos aanstuurbare luidsprekers. Welke configuratie u ook zult verkiezen, beide hebben alles in huis om een goede muzikale start te maken.

Conclusie

Ik heb bij Sowell Hifi een gezellige luistersessie ervaren met twee goed presterende hifi-sets waarbij een gedeelde hoofdrol is weggelegd voor Primare en Audio Physic. De Primare I15 Prisma met de Classic 3 van Audio Physic hebben mij laten verbazen over de grootse prestaties. De Primare PRE35 Prisma/A35.2-combinatie met de Audio Physic Classic 8 blijken eveneens een goed huwelijk en laten het einddoel in het groeipad zien indien men beide merken trouw zal blijven. Bent u zelf toe aan een muzikale nieuwe start? Beide merken hebben alles in huis om de muzikale emotie ongetemd over te brengen en zijn het beluisteren, in elke door u gewenste configuratie, meer dan waard.

Sowell Hifi, www.sowell.nl

Primare, www.primare.net

Audio Physic, www.audiophysic.com

Reacties (0)