Verslag: Op bezoek bij Hans Audio – Krell is terug

19 juli 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Hans Audio
FWD award

Deze keer brengt Music Emotion een bedrijfsbezoek aan Hans Audio in Hoorn. Precies op de dag van het tienjarige bestaan. De reden voor het bezoek is dat Hans Audio de enige Nederlandse dealer is geworden van Krell. Na het vertrek van Dan d’Agostino nam de kwaliteit van de Krell-producten af, met als dieptepunt de klasse-AB series. Maar, het bedrijf is weer op orde en het is dus tijd om met de nieuwe apparatuur kennis te maken.

Hans Audio is te vinden in Hoorn, op een steenworp afstand van het station. Een fraaie winkel en niet met een muur van luidsprekers en eindeloze stellingen met consumentenproducten. Naast Hans, worden de klanten verzorgd door Niels, René en Joram. De winkel is gezellig ingericht en het assorti-ment is zeer bewust gekozen. Er staat apparatuur van onder andere Mark Levinson, Accuphase, Monitor Audio, Audio Analogue, Aurender, PrimaLuna, Franco Serblin en Simaudio Moon.

Tweedehands

Voor de tweedehands-apparatuur is er een aparte ruimte en ook daar staat kwaliteit. Tijdens het bezoek onder meer units van Levinson en van Jadis. Achterin de zaak is een ruimte met een prima akoestiek, waar de klant in alle rust kan luisteren naar een set. Hier dus geen ‘wall of terror’ met een schakelkastje. Opvallend is het topmodel van Monitor Audio’s Platinum-series bij binnenkomst in de winkel. Er moet natuurlijk iets te beleven zijn in een goede audiowinkel. Je gaat ook naar een autoshow voor de Ferrari’s en Aston Martin’s en niet voor je Toyota Aygo. De PL500II is niet alleen een attractie. Deze luidspreker is vooral ook een zeer goede weergever, zeker voor het geld, die ook uitmuntend presteert in kleinere woonkamers.

Amsterdamse invalshoek

Hans had al van jongs af aan een enorme belangstelling voor muziek en apparatuur. Herinneringen werden gedeeld aan Theo Pruijs, Hobo, Art Fidelity, de Firato, Naho (Lenco) en nog wat hoofdstedelijke uitbaters die Hans als Amsterdammer goed kende maar waarvan de meesten inmiddels zijn verdwenen.

Hans, hoe is jouw bedrijf ontstaan?

Alles is begonnen uit liefhebberij en hobby. Mijn vader was musicus, dus daar komt mijn belangstelling voor muziek vandaan. Daarnaast heb ik gewerkt bij de elektronicafabrikanten Sony, Philips en Grundig. Als hobby was ik in eerste instantie bezig met tweedehands spul en overal in geïnteresseerd. Misschien zelfs wat hebberig. In de huiskamer had ik mij een stuk toegeëigend, maar dat werd uiteindelijk te gek. Er stond gewoon teveel in huis. Op een gegeven moment suggereerde mijn vrouw om toch eens wat op te gaan ruimen. Vervolgens kon ik gebruik maken van een ruimte van een vriend. Vanaf dat moment groeide het, dankzij mijn passie voor audioapparatuur, heel snel en moest ik opnieuw verhuizen. Eerst ging ik naar een pand op een industrieterrein, maar uiteindelijk kozen we voor het huidige winkelpand, vlakbij het Hoornse station. We zitten hier nu alweer zo’n acht jaar. Mijn publiek is meegegroeid, maar we hebben inmiddels ook vier man personeel.

Zo te zien ben je selectief in het productaanbod?

Als je een goed product met een uitstekende service aan de klant wilt leveren moet je selectief zijn. Met de liefde voor kwaliteit, de kennis en de ervaring van de mensen van Hans Audio en de vraag van te-rugkerende klanten was er altijd al aandacht voor audio uit het hogere segment en dat groeide alleen maar met de tijd. Momenteel hebben we een breed assortiment aan spullen waar we zelf enthousiast over zijn. Voor elke klant is er wel iets te vinden. Uiteindelijk staan we in dienst van de klant. Het la-gere segment en de meer mainstream consumentenelektronica bouwen we langzamerhand af. Daar hebben we inmiddels ook geen ruimte meer voor. Desalniettemin blijf ik natuurlijk altijd nieuwsgierig naar nieuwe en overtuigende producten.

 Hans, welke kernwaarden hebben jullie?

Die persoonlijke nieuwsgierigheid zorgt er voor dat we onderscheidend zijn. We kiezen niet simpelweg voor super high-end of audiofiel maar gewoon voor producten die erg goed zijn. Daar communiceren we helder en duidelijk over. Dat merken klanten en dus is ons bereik veel groter dan de regio Hoorn. Onze klandizie komt uit het hele land, België en Duitsland. We leveren daar ook af, installeren en tunen ook bij de klant als dat op prijs wordt gesteld. De kernwaarden van deze winkel zijn dus een eerlijke en transparante benadering van de klanten, de focus op de betere apparatuur, de inspanning om goed samengestelde sets te laten horen en het besef dat de tweedehandsmarkt voor een brede doelgroep ook interessant is.

Inruil

Hans Audio ruilt tweedehands apparatuur in en dat wordt dan weer doorverkocht. Maar, niet voor een tig-keer hogere prijs. Dat zou degene die zo’n product heeft ingeruild niet begrijpen en waarderen. Maar, er moet uiteraard wel iets bij. Hans Audio geeft namelijk garantie op tweedehands apparatuur en er wordt tijd en ruimte geïnvesteerd om deze apparatuur in een goede staat te brengen, te showen en te verkopen. Hans gaf aan dat er een enorme ervaring is opgedaan door het werken met tweedehands apparatuur. Daarom kunnen ze voortreffelijke keuzes maken voor nieuwe apparatuur in de collectie en de klant ook goed adviseren. Dat neemt vaak veel onrust en onzekerheid weg bij klanten die op zoek zijn naar iets nieuws.

Cd, vinyl en streaming

Met iemand die al lang in de audio zit is het natuurlijk interessant om te converseren. Diverse onderwerpen kwamen dan ook langs. We werden het erover eens dat cd’s en het luisteren naar downloadbestanden vanaf een music-server doorgaans beter klinkt dan wat streamingsites presenteren. Maar, voor de prijs van twee cd’s heb je nou eenmaal een maand lang toegang bij een streamingsite. Het blijft Nederland nietwaar? Hans is natuurlijk uit de tijd van het vinyl en daar lift de zaak in mee. Hans kent duidelijk de meerwaarde en kwaliteit van vinyl. Het klinkt organischer en tastbaarder.

Krell

Mark Levinson (opgericht in 1972) en Krell (1980) stonden aan de wieg van een ontwikkeling in de audio die ‘high-end’ zou gaan heten. Kostbare, grote, zware en buitengewoon krachtige versterkers met een fenomenale geluidskwaliteit die een schokgolf in de audiowereld veroorzaakte. Voor de toenmalige begrippen was de Krell KSA-100 shocking. Een high power en high current full fling klasse-A versterker met enorme dynamics, een ongekend gewicht en bovengemiddelde afmetingen. Niet alleen de klasse-A versterkers kregen een reputatie, maar de voorversterkers en cd-spelers uit die tijd waren (en zijn nog steeds) minstens zo goed. Nadat oprichter Dan d’ Agostino en veel medewerkers het bedrijf verlieten, nam de kwaliteit van de producten af. De tijden waren ook veranderd. Sommige topmerken uit die tijd vielen in handen van investeerders en de concurrentie op de markt nam enorm toe. Bij Krell vielen ze van hun geloof door uiteindelijk klasse-AB versterkers te gaan bouwen. Ondergetekende, die met vrijwel alle Krell-producten heeft gewerkt, werd daar niet heel vrolijk van. Maar, als het aan Hans ligt is Krell weer terug en verdient wederom een plaats in de markt. Hij is momenteel de enige dealer in Nederland. Bij Krell is 80% van het vroegere werknemersbestand weer terug en Hans gaf aan dat ook Dan d’Agostino op de achtergrond weer bemoeienis heeft met de producten. De kwaliteit van de nieuwe producten is weer terug op het oude niveau. De nieuwe Krell 300i integrated levert 150 Watt per kanaal in 8 Ohm en verdubbeld dat, zoals vanouds, in 4 Ohm. Het is een pure integrated klasse-A versterker en de bekende plateau bias heet tegenwoordig iBias. Er is een ingebouwde streamer (network streaming audio renderer) die kan werken als Roon endpoint. Te bedienen met de eigen Krell apps of met Roon. Naast deze 300i heb je dus alleen nog een set luidsprekers nodig.

Vanguard & Duo 300XD

De nieuwe Duo 300XD is weer een voorbeeld van de klassieke Krell eindversterkers. Het is de grootste stereo versterker, levert 540 Watt/kanaal in 4 Ohm, is volledig klasse-A via iBias en heeft weer het rugpijn veroorzakende gewicht van de vroegere Krells. Door iBias is het energieverbruik aanzienlijk minder. Het energiebedrijf dat de vroegere luisterruimte van uw recensent van stroom voorzag, bestaat nog steeds dankzij de enorme klasse-A versterkers die toen in dienst waren. Wat die vroegere beesten niet hadden is een ingebouwde webpage, waarmee de status van de versterker kan worden gecontroleerd. De Vanguard Dac/streamer werkt als converter, heeft een ingebouwde streamer (eveneens Roon endpoint) en kan als voorversterker de eindversterkers aansturen.

Luisterimpressie

Het betreft hier een bedrijfsbezoek, dus het is geen formele review van de nieuwe Krell-producten, waar gewerkt kan worden onder strikt gecontroleerde omstandigheden. Er is dus kort geluisterd naar de 300i, aangesloten op de Accordo-luidsprekers van Franco Serblin. Franco richtte Sonus faber in 1983 op. Het bedrijf is nu eigendom van de Fine Sounds Group. De zoon van Franco bouwt nu ook weer luidsprekers die dichter in de buurt staan van de originele Sonus faber modellen. Franco Serblin (als merknaam) is dan ook een bedrijf dat los staat van Sonus faber. In ieder geval presteerde deze set uitmuntend. Met een licht warm accent, maar zonder verlies aan dynamiek, focussering en detaillering. Het is lastig om te verklaren waar dat streepje warmte vandaan komt. Het klasse-A ontwerp van de nieuwe Krell, de luidsprekers of beide? Maar, het was duidelijk dat de drive in het laag echt kwam van deze nieuwe Krell 300i. De grote set draaide met de nieuwe Krell Duo 300XD eindversterker, samen met de Vanguard DAC/streamer. De Krell-set met de Serblin Ktèma laat de tonale verzadiging, lichte warmte, dynamics en bass power horen waar Krell om bekend is. De Vanguard is de eerste losse dac sinds jaren. De vorige dateert van pakweg twintig jaar terug. Het apparaat biedt talloze mogelijkheden en is, naast de Roon app, ook met eigen apps te bedienen. De Ktèma is een fraaie luidspreker, maar heel lastig om goed op te stellen en te tunen. Maar, bij Hans Audio kun je deze set in volle glorie beluisteren.

Epiloog

Krell is terug van weggeweest en de producten presteren weer zoals vroeger. Hans Audio heeft het voortouw genomen om als eerste in Nederland dit merk te gaan verkopen. Dus een reden om hier eens te gaan luisteren.

Met dank aan Joram en Hans met betrekking tot de additionele input voor dit verslag.

Hans Audio
Stationsweg 6-7
1621 HZ Hoorn
tel: 0229-756950
www.hansaudio.nl

Reacties (0)