Tips voor een ‘groen’ home cinema systeem met een ‘groene’ TV

23 juli 2011 6 Minuten 0 Reacties
Philips-Econova-feature

Een 'groene' TV of een 'groene' receiver willen we allemaal wel, maar wat is er nou juist en onjuist over 'groene' home cinema producten. Kort gezegd is het meeste wat je hoort gewoon een marketing hype, maar je kunt absoluut rekening houden met de energiezuinigheid van apparatuur om zo een 'groen' home cinema systeem neer te zetten.

Is plasma een grotere post op de energierekening dan LCD? Heeft het zin apparatuur met de afstandsbediening uit te zetten? Hieronder hebben we een lijst voor je samengesteld met waarheden en onwaarheden over ‘groene’ home cinema producten. Ook geven we je wat tips over energiezuinige producten en wanneer je overal een beetje rekening mee houdt kan dit absoluut een verschil maken op je energierekening.

Energiezuinige LED TV’s

Een LED TV (LCD TV met LED achtergrondverlichting) is zuinig, althans zuiniger dan een standaard LCD TV. Maar de keuze om te gaan voor een LED TV in plaats van een plasma TV om geld te besparen wordt vaak nogal onverdreven. Een gemiddelde 2013 plasma TV (Panasonic 50 inch in dit geval) kost je zo’n 55-60 euro per jaar aan energie. Een gemiddelde LED TV (Samsung 55 inch in dit geval) kost je zo’n 30-35 euro. Beiden natuurlijk afhankelijk van instellingen en gebruik. Kies je voor LED om energie te besparen dan bespaar je dus ongeveer 20 euro per jaar. Daarbij moet gezegd worden dat bij een formaat van 50-55 inch een plasma TV bij aanschaf in de meeste gevallen een paar honderd euro goedkoper is. Kortom, het zal even duren voordat je dat geld eruit hebt. Mijn advies is dus vaak; kies dus voor de beeldkwaliteit en een TV waar je echt van overtuigd bent in plaats van het energieverbruik.

Dit spreekt misschien onderstaande en het ‘alle kleine beetjes helpen’ principe wat tegen, maar naar mijn mening is de TV het belangrijkste product binnen je home cinema systeem en wanneer dit element niet compleet aan je verwachtingen voldoet wegen de nadelen zwaarden dan de energiezuinige voordelen. Overigens is dit alles natuurlijk afhankelijk van hoe intensief je de TV gebruikt en welke instellingen je aanpast voor een optimale beeldkwaliteit.

Energielabels

Ook TV’s worden steeds vaker voorzien van een energielabel en vanaf december 2011 is dit zelfs verplicht. Dit is mooi aangezien je dan kunt vergelijken tussen TV’s (al bespaart het je vaak een minimaal bedrag). Toch zit er een nadeel aan. Wanneer je de beeldinstellingen van je TV handmatig aan gaat passen kun je het label de prullenbak in gooien. Het label is gebaseerd op de standaard instellingen van een TV welke over het algemeen niet het maximale uit de TV halen. De meeste mensen sleutelen dus wat aan de instellingen om een maximale beeldkwaliteit te bereiken. Kortom, het is een matige beeldinstelling of een nietszeggend energielabel.

Achtergrondverlichting LCD/LED TV’s

Een tip om energie te besparen is om bij LED/LCD TV’s de achtergrondverlichting wat lager te zetten. In rijkelijk verlichte ruimten zal dit een negatief effect hebben op de beeldkwaliteit, maar wanneer je ’s avonds TV kijkt heeft dit een minimaal negatief effect. Gebruik vooral niet de ‘dynamische’ modus waar veel TV’s over beschikken. Hierbij staat de achtergrondverlichting vol open en verbruikt je TV teveel energie. En dan hebben we het nog niet eens over de slechte beeldkwaliteit. Deze modus is vooral bedoeld voor in de winkels.

Toshiba heeft recentelijk een TV geïntroduceerd waarbij je via de afstandsbediening de helderheid kunt aanpassen.

LCD vs plasma

LCD TV’s met LED achtergrondverlichting zijn de zuinigste en milieuvriendelijkste modellen. LCD TV’s zijn het minst milieuvriendelijk aangezien de CCFL achtergrondverlichting veel stroom verbruikt en vaak ook nog eens lood bevat wat niet goed is voor het milieu wanneer je de TV weg doet. LCD TV’s zijn dan ook minder ‘groen’ dan plasma TV’s. Ga je voor ‘groen’ dan ben je het beste uit met een LED TV of een plasma TV.

Blu-ray spelers

Blu-ray spelers worden steeds vaker uitgerust met een ‘snel start’ functie. Hiervoor moet je Blu-ray speler al in stand-by modus staan (wat we niet aanraden, zie hieronder) maar de functie zelf verbruikt ook nog eens onnodig veel stroom. Wanneer de functie ingeschakeld staat verbruikt het apparaat ook in stand-by modus meer energie dan normaal aangezien de speler continue klaarstaat om snel op te starten. De functie bespaart je misschien een paar seconden opstarttijd, maar is dit het waard?

Het is al eens onderzocht en met de functie ingeschakeld zouden spelers tot 50 keer meer energie verbruiken.

Zet apparatuur uit

Wanneer apparatuur uitstaat verbruikt het geen energie. Dit geldt voor alle apparatuur in je home cinema systeem. Ook je set-top-box en je receiver. Wil je wat opnemen wanneer je niet thuis bent? Zet dan een timer aan op het apparaat (wanneer deze erover beschikt) zodat het apparaat na de opname uitgeschakeld wordt.

Hoe zet je apparatuur uit?

Het uitzetten van apparatuur met de afstandsbediening is niet voldoende. In stand-by stand verbruikt apparatuur nog steeds stroom, al is het steeds minder. Maar waarom ook dat beetje energie vebruiken wanneer het niet nodig is? Zet je apparatuur bij de knop op het apparaat zelf uit.

Een ander advies is om je apparatuur op een stekkerblok met schakelaar aan te sluiten. Hiermee kun je na een avondje film kijken – waarbij je TV, receiver en Blu-ray speler aanstaan – alles in één keer uitschakelen. Ook s’ nachts hoeft er op deze manier niks aan te staan. Wel moeten we zeggen dat sommige (steeds minder) apparaten aan moeten blijven staan aangezien ze anders gewist worden (qua instellingen en direct geheugen). Sluit deze apparaten dan aan op een ander stekkerblok zodat ze niet uitgeschakeld worden.

Opladers

Opladers die aan de muur hangen terwijl er geen product opgeladen hoeft te worden gebruiken in 9 van de 10 gevallen nog steeds energie. Een tip om dit te checken; als de lader warm aanvoelt zonder dat er een apparaat aanhangt dan wordt er energie verbruikt. Kortom, haal deze laders uit het contact of gebruik het stekkerblok met schakelaar.

Zoals je ziet zijn er redelijk wat punten waar je op kunt letten wanneer het op een ‘groen’ home cinema systeem aankomt. Overigens kun je zelf ook een energiemeter tussen apparatuur en het stopcontact plaatsen om te zien wat er in jouw systeem nu het meeste verbruikt. Heb jij nog tips voor een ‘groen’ home cinema systeem? Laat het in een reactie onderaan dit bericht weten.

Reacties (0)