Streamingdiensten: de belangrijkste spelers op een rij

04 januari 2018 8 Minuten 4 Reacties
StreamingNetflixStrangerThings2

Streamingdiensten zijn aan een enorme opmars bezig. We zetten de belangrijkste spelers op een rij, met uiteraard de twee al vanuit Amerika overgewaaide VOD-diensten voorop.

Netflix

In 2017 waren vooral de controversiële tienerserie 13 Reasons Why en de terugkeer van de jaren 80-hommage Stranger Things het onderwerp van gesprek. Ook de Marvel-series doen het nog steeds goed; dit jaar kwamen Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist samen in The Defenders en maakte The Punisher zijn solo debuut.

Verder wisten duistere drama’s als Ozark en Mindhunter te scoren. Wel maakte Netflix een einde aan peperdure (en niet langer rendabele) series als The Get Down en Sense8. De VOD-dienst gaat overigens wel door met The Crown, de duurste serie uit hun eigen aanbod.

Afleveringen van bepaalde series op Amerikaanse zenders, zoals Star Trek: Discovery (CBS), Designated Survivor (ABC) en Dynasty (The CW), verschijnen bij ons zo goed als gelijktijdig op Netflix. Voor 2018 heeft Netflix originele series als Disenchantment van Matt Groening (The Simpsons), Maniac van Cary Fukunaga (True Detective) en The Ballad of Buster Scruggs van de broers Coen (Fargo) in aantocht.

Op filmgebied bracht Netflix dit jaar Bright uit, met een budget van 90 miljoen dollar hun duurste film tot nu toe. Onlangs staken ze echter liefst 125 miljoen dollar in The Irishman, een nieuwe misdaadfilm van regisseur Martin Scorsese die verschijnt in 2019.

Amazon

De VOD-dienst van Amazon is nog niet zo’n succes als Netflix, maar dat komt niet door een gebrek aan ambitie. Zo trok Amazon onlangs 250 miljoen dollar uit voor de rechten van een nieuwe tv-versie van The Lord of the Rings. De productie van de verfilming zelf zou straks nog eens oplopen tot tussen de 100 en de 150 miljoen dollar per seizoen. Amazon is namelijk hard op zoek naar een serie van het niveau Game of Thrones. Daarom werd ook groen licht gegeven aan Carnival Row, een fantasy-serie met Orlando Bloom en Cara Delevingne.

Een ander aankomend fantasy-project is de Neil Gaiman-verfilming Good Omens, met rollen voor David Tennant en Michael Sheen. Amazon heeft in Nederland tevens de uitzendrechten van de Starz-serie American Gods, dat eveneens gebaseerd is op een boek van Gaiman. Daarnaast wordt er gewerkt aan een verfilming van de beroemde Ringworld-boeken van Larry Niven, maar die serie is nog ver weg.

Dichterbij is de serie over Jack Ryan, die op het witte doek al werd gespeeld door acteurs als Alec Baldwin en Harrison Ford. In de nieuwe tv-incarnatie van Carlton Cuse (Lost) geeft John Krasinski (The Office) gestalte aan de CIA-analist uit de boeken van Tom Clancy.

Hulu

Hulu is een Amerikaanse streamingdienst die niet beschikbaar is in Nederland. De dienst zorgde dit jaar voor een enorme verrassing bij de Emmy’s. Bij gebrek aan Game of Thrones (dat dit jaar pas laat op HBO in première ging en daarom niet in aanmerking kwam) werd de The Handmaid’s Tale bekroond met het beeldje voor beste drama. De boekverfilming over een wereld waarin vrouwen geen rechten meer hebben werd vervolgens door Videoland naar Nederland gehaald.

Eerder was de Hulu-serie 11.22.63, een Stephen King-adaptatie over een tijdreis om de moord op JFK te voorkomen, al te zien op de Nederlandse televisie. Hulu heeft ook een door het werk van Stephen King geïnspireerde serie getiteld Castle Rock in aantocht, maar het is nog niet bekend of deze naar Nederland komt. Voor hun aankomende drama The Looming Tower werd al wel een Nederlandse release bevestigd, deze zal in 2018 te zien zijn bij Amazon. Jeff Daniels speelt de hoofdrol in de serie over de aanslagen op 11 september.

Disney

Disney onthulde dit jaar plannen voor de lancering van een eigen streamingdienst in 2019. Zo werd er een live action Star Wars-serie aangekondigd en dat is vrij uniek, want de live action Star Wars-avonturen werden tot nu toe vooral voorbehouden aan de bioscoopfilms. Daarnaast werden een Monsters Inc-serie, een High School Musical-serie en een nog onbekende Marvel-serie aangekondigd.

Dat Disney met een eigen Marvel-serie komt betekent overigens niet noodzakelijk dat de al bestaande Marvel-series van Netflix (Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage) gaan verdwijnen. Wel wil Disney als het eenmaal zover is alle Marvel-films en alle Star Wars-films vanuit Netflix naar hun eigen VOD-aanbod verhuizen.

Apple

Tot slot kondigde ook Apple zijn eerste stappen op het gebied van tv-series aan. Zo gaan zij binnenkort aan de slag met een doorstart van de Twilight Zone-achtige anthologie Amazing Stories, die dit keer wordt ontwikkeld door Bryan Fuller (American Gods, Hannibal). Verder bestelde Apple direct twee seizoenen van een nog titelloze dramaserie met Jennifer Aniston en Reese Witherspoon, afkomstig van House of Cards-producent Jay Carson.

Apple wil in 2018 ongeveer een miljard dollar gaan investeren in eigen tv-series. Netflix is echter baas boven baas, want zij trekken in 2018 zo’n acht miljard dollar uit voor originele content.

Netflix vs. Amazon: wat is de beste streamingdienst?

We zetten Netflix en Amazon tegen elkaar af, waarbij we speciaal letten op de unieke content, de prijs van het abonnement, de gebruiksvriendelijkheid en het talent achter de schermen.

Content

Naast successen als House of Cards en Orange is the New Black, voegt Netflix ook steeds meer buitenlandse Originals toe. In 2019 zal Undercover hun eerste Nederlands-Belgische coproductie worden. Het aanbod van Amazon is een stuk minder uitgebreid, maar biedt wel prijswinnende drama’s als Transparent (foto onder) en Mozart in the Jungle.

Andere goed ontvangen series van Amazon zijn The Man in the High Castle (naar het boek van Philip K. Dick) en Bosch (gebaseerd op de boeken van Michael Connelly). Verder werd ook het automagazine The Grand Tour (met de voormalige presentatoren van Top Gear) dit jaar zeer goed bekeken.

Prijs

Door het beperkte aanbod van Amazon is de dienst een stuk goedkoper dan Netflix, hoewel je helaas enkel met creditcard kunt betalen. De prijs van een abonnement bedraagt zes euro per maand en voor de eerste zes maanden betaal je maar achttien euro. Daarbij is er voor die lage prijs al aardig wat content te streamen in Ultra HD en met HDR.

Bij Netflix betaal je extra voor UHD en HDR; de prijs van het benodigde premium abonnement ging dit jaar omhoog naar veertien euro per maand. Het standaard abonnement kost inmiddels elf euro per maand.

Gebruik

Een nadeel bij Amazon is dat veel series geen Nederlandse ondertiteling hebben. Wel is er vaak Engelse ondertiteling aanwezig, maar bij Netflix is bijna het gehele aanbod voorzien van zowel Nederlandse als Engelse ondertitels. Ook is het terug en -vooruitspoelen tijdens het kijken naar content op Amazon niet ideaal. Het schakelen tussen kijken en spoelen is erg omslachtig en het verschil tussen de drie standen is vrij groot.

Netflix spoelt met een tik op je afstandsbediening telkens tien seconden vooruit en voert de snelheid gelijkmatig op wanneer je de knop langer indrukt, zonder dat je daarbij nog eens extra hoeft te schakelen.

Talent

Robert Kirkman en Amy Sherman-Palladino kwamen dit jaar in dienst bij Amazon. Kirkman is de bedenker van The Walking Dead en zal zich vooral bezig gaan houden met horrorseries. Palladino bracht onlangs haar Gilmore Girls-reboot onder bij Netflix, maar haar nieuwe serie The Marvelous Mrs. Maisel (foto onder) is exclusief te zien op Amazon.

Netflix haalde Shonda Rhimes aan boord, die werd weggekocht bij ABC, waar ze nog altijd succes heeft met onder meer Grey’s Anatomy en Scandal. Verder tekende ook Jenji Kohan een exclusief contract bij Netflix, waar ze momenteel al de series Orange is the New Black en GLOW heeft lopen.

Reacties (4)