Sonos kondigt Era 300 en Era 100 speakers officieel aan

07 maart 2023 3 Minuten 0 Reacties
Sonos Era 300 – Sonos App

Er gingen al diverse geruchten over en eigenlijk waren alle specificaties en features al bekend, maar vandaag heeft Sonos de nieuwe Era 300 en Era 100 luidsprekers zelf officieel aangekondigd. De draadloze speakers krijgen een prijs van respectievelijk 499 euro en 279 euro mee.

De Era-luidsprekers van Sonos zijn volgens het bedrijf zelf een revolutie op het gebied van design en audiokwaliteit. De Era 300 is een redelijk forse luidspreker die komt met meerdere drivers waarmee spatial audio (zoals Dolby Atmos) weergegeven kan worden, terwijl de Era 100 een verbeterde versie van de populaire Sonos One is. Beide modellen komen met TruePlay-tuning, ditmaal beschikbaar voor zowel Android- als iOS-gebruikers aangezien gebruikt wordt gemaakt van microfoons in de luidspreker zelf.

Sonos Era 300

De Sonos Era 300 is dus de meest geavanceerde luidspreker van de twee, en met een afmeting van 160 x 260 x 185 mm ook geen kleine jongen. In die behuizing zijn zes Klasse-D digitale versterkers verwerkt die zes drivers aansturen. Sonos rust de luidspreker uit met een naar voren wijzende mid-tweeter, twee naar de zijkanten wijzende mid-tweeters voor het wijde stereo-effect en een naar boven wijzende tweeters die audio via het plafond naar de gebruiker moet weerkaatsen. Samen maken deze drivers de weergave van spatial audio – zoals Dolby Atmos – mogelijk. Dit betekent dat de audio je als gebruiker omringt. En dat uit één luidspreker die er ook qua design helemaal op afgesteld is.

De Era 300 kan als stand-alone luidspreker gebruikt worden, kan gecombineerd worden met een tweede Era 300 voor de beste stereo-ervaring en kan als surroundluidspreker bij een opstelling met de Sonos Arc of Sonos Beam Gen2 soundbar gebruikt worden. In het laatste geval zorgt de Era 300 voor de Dolby Atmos surroundeffecten achter de luisterpositie.

Sonos Era 100

De Sonos Era 100 is de iets grotere opvolger van de bekende Sonos One, voorzien van compleet nieuwe hardware en software waarmee deze keer een serieus stereogeluid met diepe bas weergegeven moet kunnen worden. De in een hoek geplaatste tweeters moeten zorgen voor een rijke stereo-ervaring, terwijl de grotere midwoofer de diepere bas mogelijk maakt. Net als de Sonos One kan de Era 100 als stand-alone luidspreker gebruikt worden en kun je er twee koppelen voor een nog beter stereo-effect. Ook is de Era 100 te gebruiken als surroundluidspreker in een surroundopstelling, maar dan zonder Atmos-effecten.

Op het gebied van conectiviteit komen de luidsprekers met dezelfde opties: WiFi, bluetooth, AirPlay 2 en een usb-c-poort die met de Sonos Line-In Adapter ook als input gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld een draaitafel. Sonos biedt ook een optionele Sonos Combo Adapter waarmee de luidsprekers bedraad (ethernet) met het internet verbonden kunnen worden.

Ook spraakbediening is aanwezig met Sonos Voice Control en de fabrikant heeft een nieuwe interface voor de luidsprekers ontwikkeld waarmee de audioweergave snel op de luidspreker zelf bediend kan worden. Beide luidsprekers zijn met het milieu in gedachten ontworpen, aldus Sonos. Zo moeten ze eenvoudig te repareren zijn en wordt gebruik gemaakt van gerecycled plastic en papier.

De Sonos Era 300 en Era 100 zijn vanaf 28 maart te koop voor een prijs van respectievelijk 499 euro en 279 euro. Beide luidsprekers zijn in het zwart en het wit te koop.

Reacties (0)