Review: Yamaha SR-C30A soundbar – betaalbaar model voor kleinere kamers

06 mei 2023 8 Minuten 0 Reacties
Yamaha SR-C30A review

In deze review testen we de Yamaha SR-C30A, een compacte soundbar met een vriendelijke prijs en interessante specificaties.

Een half jaar geleden schreven we over de introductie van de Yamaha SR-C30A soundbar, een compact model met interessante specs voor de kleine budgetten. Hoewel we niet die fraaie rode variant hebben gekregen die toen aangekondigd werd, hebben we de afgelopen weken wel de beschikking gehad over de zwarte versie van deze soundbar. Lees verder voor onze ervaringen.

Wat is de Yamaha SR-C30A?

De Yamaha SR-C30A is een compact en flexibel systeem. Zo is de soundbar 60 centimeter breed en maar 6,4 centimeter hoog. De subwoofer is 36 centimeter hoog en kan zowel staand als liggend geplaatst worden. Volgens Yamaha kan de subwoofer vrijwel overal in de ruimte geplaatst worden, zonder negatief effect te hebben op de audioweergave.

In tegenstelling tot vele andere fabrikanten probeert Yamaha je niet te overtuigen van een surround- of Dolby Atmos-effect. De enige feature die het bedrijf noemt is ‘Yamaha Original 3D Sound Field Technology’ en daarmee moet puur een wat ruimtelijker en levendiger geluidsveld gecreëerd worden. In plaats van surround focust Yamaha zich met dit model op een overtuigende stereoweergave, met detail, helderheid en realisme.

De soundbar heeft een vermogen van tweemaal 20 watt, voortkomend uit 46mm drivers. De subwoofer is voorzien van een 13cm woofer. Daarnaast beschikt het systeem over HDMI ARC voor verbinding met de televisie, twee optische ingangen, een analoge ingang en bluetooth. Vier audiomodi zorgen voor een optimale weergave bij verschillende soorten content en middels de Sound Bar Controller-app is het systeem te bedienen.

De Yamaha SR-C30A heeft een prijs van 379 euro meegekregen.

Design

De Yamaha SR-C30A is een vrij simpel ogende soundbar, voorzien van een stoffen grille en afgeronde hoeken. Het belangrijkste aspect van het design is het formaat. Met een breedte van maar 60 centimeter en een hoogte van maar 64 millimeter kan deze speaker onder vrijwel elke televisie geplaatst of gehangen worden. De soundbar is grotendeels gewikkeld in een stoffen bekleding, met bovenop een controlepaneel voor onder meer de bron, het volume en de aan- en uitknop. Aan de voorzijde zien we een aantal leds terug waarmee diverse bronnen en functies getoond worden. De achterzijde van de soundbar is voorzien van een usb-poort (voor updates), twee optische aansluitingen, een 3.5mm-poort en hdmi-arc.

De soundbar komt met een draadloze subwoofer die over een baspoort aan de voorzijde beschikt en net als de soundbar een stoffen bekleding heeft meegekregen. De subwoofer kan zowel verticaal als horizontaal geplaatst worden. In de doos zitten rubberen voetjes waarmee de subwoofer stabiel op zijn plek gezet kan worden.

Installatie en features

De installatie van de Yamaha SR-C30A is een fluitje van een cent, want veel ingewikkelde features en settings zijn er simpelweg niet. Het is een kwestie van de soundbar via hdmi-arc aansluiten op je televisie, waarna je direct aan de slag kunt. Mocht jouw televisie geen hdmi-aansluitingen hebben dan kun je de soundbar ook middels een optische kabel aansluiten. Gebruik je hdmi-arc dan kun je het volume van de soundbar met de afstandsbediening van de televisie bedienen.

De Yamaha SR-C30A komt zonder features als streamingdiensten en WiFi, maar er is wel een app voor de soundbar beschikbaar. Met de Yamaha SB Remote-app kun je de soundbar bedienen en de instellingen inzien en aanpassen. Hier kun je eenvoudig zien wat de ingestelde audiomodus is, wat overigens via de leds van de soundbar zelf wat lastiger in te schatten is, en deze aanpassen. Natuurlijk kun je de soundbar ook bedienen met de eigen, meegeleverde afstandsbediening. Op deze remote vind je ook knoppen voor de subwoofer, die een eigen volumebediening heeft.

Er zijn vier geluidsmodi aanwezig; Stereo, Standaard, 3D-film en Game. De verschillen zijn niet heel groot, maar bij 3D-film lijkt het geluidsveld iets breder te worden. Echter, het blijft altijd stereo en geen surround. Yamaha heeft ook Bass Extension mode voor extra lage tonen en een Clear Voice-modus voor heldere dialogen ontwikkeld. Met name die laatste is een welkome toevoeging waarmee stemmen duidelijker naar voren komen.

Voor het luisteren van muziek via streamingdiensten kun je bluetooth gebruiken. Een andere optie is een fysieke koppeling met de 3.5mm-poort.

Audiokwaliteit

Yamaha heeft met de SR-C30A een soundbar ontwikkeld voor de kleinere budgetten, de kleinere ruimten en ook diegenen die niet veel waarde hechten aan echt surroundgeluid. Dat laatste is iets wat nogmaals benadrukt moet worden. Deze soundbar biedt geen Dolby Atmos of een virtuele vorm van surroundgeluid. Het maximale dat eruit komt is licht aangepast stereogeluid met wat meer breedte. En dat is geen probleem, maar wel iets dat je voor aankoop moet weten.

Zoals hierboven al aangegeven zijn we fan van de Clear Voice-modus, waarmee dialogen in films en series beter gescheiden worden van omgevingsgeluiden en soundtracks. Stemmen komen duidelijker en helderder naar voren, wat iets meer rust geeft tijdens het kijken van een film wanneer het volume wat lager staat. Bij praatprogramma’s zonder veel extra geluiden werkt het niet altijd geweldig, dus dan is de modus beter uit te schakelen.

Hoewel de SR-C30A dus geen surround sound biedt weet de soundbar met onder meer de 3D-Film-modus een fraai breed geluidsveld neer te zetten. De algoritmes van Yamaha zorgen ervoor dat het geluid niet uit één duidelijk punt aan de voorzijde van de ruimte komt maar juist wat breder en daardoor levendiger opgebouwd wordt. De weergave is voorzien van genoeg detail, dynamiek en karakter voor een zeer plezierige kijkervaring.

Ook de subwoofer doet goed mee, maar we raden wel aan de Bass Extension uit te schakelen. De lage tonen hebben ook dan voldoende punch om tijdens dynamische actiescènes indruk te maken en duidelijk – maar niet overduidelijk – aanwezig te zijn. Yamaha heeft een prima balans gevonden tussen de lage tonen van de subwoofer en de gedetailleerde en heldere weergave van de soundbar. De combinatie van de twee verzorgt zowel tijdens films als tv-programma’s een kijkervaring die niet snel gaat vervelen, maar je aan de andere kant ook niet onderdompelt in een film. Zelfs wanneer we het volume wat verder opendraaien weet de soundbar zich in eerste instantie goed te beheersen en te overtuigen, maar draaien we verder richting een niveau van 40 dan begint de subwoofer uit de toon te raken en is deze teveel aanwezig waardoor de rest ondergesneeuwd wordt. Het is ook niet heel verrassend dat een soundbar in dit segment een limiet heeft.

Ook met muziek weet de SR-C30A zich prima staande te houden, het maximale volume van 40 in acht genomen en met de keuze voor de Stereo-modus. Vocalen komen sterk en sprankelend naar voren, de plaatsing in de ruimte is relatief breed en de soundbar weet instrumenten goed te scheiden voor een comfortabele luisterervaring. Ook de subwoofer speelt prima mee, maar mist net wat precisie en snelheid om dat beetje extra spanning aan muziek toe te voegen.

Conclusie

De Yamaha SR-C30A is met een prijs van 379 euro niet de goedkoopste soundbar op de markt, maar wel een betaalbaar model dat met name voor kleinere kamers overwogen zal worden. Het grote voordeel van deze soundbar is dat hij onder vrijwel elke televisie past, snel aan te sluiten is en eenvoudig te bedienen is. De audioweergave is gezien het prijspunt meer dan prima, maar verwacht geen surroundgeluid, veel diepte en breedte, of een filmervaring waarin je echt ondergedompeld wordt. Ook een feestje op maximaal volume is niet echt aan te raden. Maar, alles daaronder doet de SR-C30A gewoon goed. Simpel gezegd is de SR-C30A een audiosysteem waarmee de audioweergave van je televisie drastisch verbeterd wordt en waarmee je comfortabel naar een film kunt kijken of naar muziek kunt luisteren.

7.5
Yamaha SR-C30A review 1

Beoordeling
Yamaha SR-C30A

Pluspunten
 • Eenvoudig in gebruik
 • Compact
 • Betaalbaar
 • Heldere dialogen
 • Goed gebalanceerde audioweergave
 • Verbetering van tv-geluid
Minpunten
 • Geen surround
 • Heeft een limiet qua volume
 • Geen streamingdiensten
 • Geen WiFi
 • Geen krachtpatser voor een feestje

Beoordeling Yamaha SR-C30A

De Yamaha SR-C30A is met een prijs van 379 euro niet de goedkoopste soundbar op de markt, maar wel een betaalbaar model dat met name voor kleinere kamers overwogen zal worden. Het grote voordeel van deze soundbar is dat hij onder vrijwel elke televisie past, snel aan te sluiten is en eenvoudig te bedienen is. De audioweergave is gezien het prijspunt meer dan prima, maar verwacht geen surroundgeluid, veel diepte en breedte of een filmervaring waarin je echt ondergedompeld wordt. Ook een feestje op maximaal volume is niet echt aan te raden. Maar, alles daaronder doet de SR-C30A gewoon goed. Simpel gezegd is de SR-C30A een audiosysteem waarmee de audioweergave van je televisie drastisch verbeterd wordt en waarmee je comfortabel naar een film kunt kijken of naar muziek kunt luisteren.

Prijsvergelijker Yamaha SR-C30A

Reacties (0)