Review: REKKORD Audio M600 – Grüße aus dem Schwarzwald

28 november 2023 8 Minuten 0 Reacties
Rekkord_M600_lifestyle
FWD award

Een REKKORD M600-platenspeler, meer moet dat niet zijn als souvenir uit het Zwarte Woud. Tenzij u een koekoeksklok of een gerookte ham verkiest natuurlijk. Die zijn ook niet te versmaden, maar er zit weinig of geen muziek in. Wat beslist niet gezegd kan worden van de REKKORD M600-platenspeler.

Nee, het is geen schrijffout. We hebben het wel degelijk over REKKORD Audio, een Duits audiomerk. Kort door de bocht kun je stellen dat REKKORD het kind is van Audio Tuning, het Duitse moederbedrijf boven Pro-Ject van Heinz Lichtenegger, en het eveneens Duitse bedrijf Alfred Fehrenbach dat vroeger de originele Dual-platenspelers bouwde, tot ze bij Dual beslisten om de productie in het Verre Oosten voort te zetten. Aangezien Pro-Ject tot op heden uitsluitend manuele platenspelers bouwt en Dual een roemrijk verleden heeft inzake volautomatische platenspelers, zagen Lichtenegger en Fehrenbach een opportuniteit. In de voormalige fabriek van Dual in Sankt Georgen im Schwarzwald, lopen nu gloednieuwe REKKORD-platenspelers van de band.

REKKORD of Dual?

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de REKKORD M600 bijna een exacte kopie is van de Dual CS 600. Wat op zich nauwelijks een bezwaar kan zijn. Vooral omdat de Dual CS 600 een meer dan behoorlijke platenspeler is. Uiteraard heeft Fehrenbach een aantal verbeteringen aangebracht om de REKKORD M600 een bestaansreden te bieden. REKKORD wil zich ook ontpoppen tot de referentie in de categorie van volautomatische platenspelers. Een categorie waar de meeste fabrikanten van platenspelers niet thuis geven.

Hoe dan ook, elke REKKORD-platenspeler wordt met de hand gemaakt. Alle onderdelen zijn voor 99% afkomstig van toeleveranciers uit de regio en worden met veel zorg geassembleerd en afgesteld.

Het assortiment

Het assortiment van REKKORD bestaat uit vier automatische platenspelers en twee manueel te bedienen draaitafels. Ze worden gekenmerkt door een letter F (full automatic) of M (manual) voor hun typenummer zodat je meteen weet welk vlees je in de kuip hebt. Wij gingen aan de slag met het nieuwe topmodel, de volledig manueel bediende REKKORD M600.

De M600 is de tweede manueel bedienbare platenspeler in het gamma van REKKORD, het topmodel naast de M500 die een veel slanker design heeft. De REKKORD M600 oogt als een klassieke platenspeler uit de jaren 70. Met een mooi gedempt MDF-chassis dat verkrijgbaar is in satijn- en pianozwart en een bijgeleverde glanzende vaste stofkap die netjes openklapt. De M600 weegt ruim 9 kg. Dat heeft hij mede te danken aan het verrassend zware plateau. Links op de plint bevindt zich een draaiknop voor 33, 45 en zelfs 78 rpm en rechts de toonarm met armlift. Geen overbodige toeters en bellen maar een keurig afgewerkte en degelijk ogende platenspeler.

Dat zware aluminium plateau van de M600 is aan de binnenkant voorzien van een dempende gietmassa. Niet alleen om de massa te verhogen maar ook om resonanties te minimaliseren. Het plateau rust op een sub-plateau. De bijgeleverde platenmat is er eentje zoals we helaas ook bij andere platenspelers nog aantreffen: flinterdun en wollig.

Optioneel met MC-cartridge

De REKKORD M600 wordt aangedreven door een krachtige, in het chassis ingebouwde 12 volt DC-motor die met een riem in verbinding staat met het sub-plateau waarop het platenplateau steunt.

De M600 is uitgerust met een in hoogte verstelbare aluminium toonarm met vooringestelde tracking force en anti-skating. Opgehangen in een 4-voudig kogelcardanlager dat bestaat uit twee massieve aluminium blokken. In de carbon toonarmkop kan elk gewenst element ingebouwd worden.

Het toestel is optioneel leverbaar met een in de fabriek gemonteerd en afgeregeld Ortofon Quintet Red Moving Coil-element. Een ideaal instapcartridge als introductie in het ruime moving coil-assortiment van Ortofon. Met zijn elliptische diamanten stylus die geslepen en gepolijst is volgens de hoge standaarden van Ortofon, is het Quintet Red-element een perfecte allrounder met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. In de REKKORD M600 zorgt het voor een open en dynamische sound met een vleugje warmte. Je moet er wel rekening mee houden dat een MC-cartridge niet bij elke phono-ingang of -versterker past.

Het gezelschap

De REKKORD M600 wordt via de Gold Note PH-10 MM/MC-phono-amp en Gold Note PSU-10-voeding in de Lyngdorf-set geïntegreerd. De zuivere stroom komt van een IsoTek V5 Elektra-netwerkfilter, de bekabeling is van AudioQuest en Supra Cables.

Geen review zonder mijn favoriete plaat aller tijden: het album ‘Chet, The Lyrical Trumpet of Chet Baker’. Een album waarop Chet Baker samen met Herbie Mann, Pepper Adams, Bill Evans en Kenny Burrell ingetogen muziek maakt met slechts vijf instrumenten: een trompet, een fluit, een baritonsax, een piano en gitaar. Chet en kompanen krijgen de ruimte die ze nodig hebben op een breed podium. Die ruimtelijkheid blijkt een constante te zijn bij alle opnames die ik beluisterde.

‘Issues of Life, Features and Remixes’ van Gregory Porter is een heel gevarieerd album. In het gezelschap van onder anderen het David Murray Infinity Quartet, Paul Zauner’s Blue Brass en Zbonics toont Porter aan hoe belangrijk het is om de juiste mensen, in dit geval muzikanten, om je heen te hebben. De mix van ingetogen ballades, pure jazz en remixes met een forse beat zijn een uitdaging voor de M600 die met een forse dynamiek uitpakt, aangevuld met een uitstekende detaillering en een uitgesproken ruimtelijke ervaring.

Blue Note Trip

Die dynamiek is een constante die zich ook duidelijk openbaart op het album ‘Blue Note Trip – Saturday night’. Een compilatie van de fijnste jazz allertijden, samengesteld door DJ Maestro. Uitdagende muziekstukken zoals Serenade to a Savage van Candido, waar heel wat percussie aan te pas komt, vormen geen probleem. Net zoals Rose Rouge van St. Germain waarin de beats zich opstapelen, echter zonder dat de M600 de strakke controle verliest. De trompet van Donald Byrd in Black Byrd en Elijah komt heftig binnen, maar wie ooit live een trompet hoorde spelen, weet dat de M600 deze bijzonder natuurgetrouw weergeeft.

Wie heeft er niet het legendarische album ‘Thriller’ van Michael Jackson in de platenkast staan? Tijd voor een stukje nostalgie. De oude, originele versie van het album heeft nog niets van zijn frisheid verloren. Integendeel, de Ortofon Quintet Red gaat diep in de groeven zodat de M600 de songs met een grote natuurgetrouwheid weergeeft. Niet slecht voor een grijsgedraaid album uit 1982.

Na Michael Jackson zijn we hier thuis helemaal in de mood en duiken we de platenkast in om herinneringen op te halen met elpees waarop we ons vroeger lazarus dansten. De REKKORD M600 slaagt erin om die sfeer van vroeger weer te geven. Ongekunsteld, met toevoeging van een beetje warmte. Niet alle oude elpees zijn van even goede opnamekwaliteit en dat mag je gerust horen. Als ik dezelfde opnames via streaming audio vergelijk hoor ik het grote verschil. Zelfs al is bewezen dat streaming audio technisch beter kan zijn, toch beleven we meer plezier aan de REKKORD M600.

Detail

Valt er dan niets aan te merken op de M600? Dat de hendel van de armlift anders werkt dan bij andere platenspelers: de hendel naar beneden drukken laat de toonarm omhoog gaan, en omgekeerd. Bovendien neemt de armlift ruim de tijd om de stylus in de groef te laten zakken. Let ook op als je de arm terugplaatst in de houder, want er is niet veel bewegingsruimte om de arm op te tillen, wat in theorie ook niet hoeft.

Jammer dat REKKORD, net zoals talrijke andere fabrikanten, zo’n goedkope losse voeding met een flinterdun stroomkabeltje meelevert. Een solide 12 volt voeding kan wonderen doen. Net zoals een degelijke RCA-phonokabel. Wat perfect mogelijk is, omdat de M600 over fatsoenlijke vergulde uitgangen en een aardingsklem beschikt. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, een kleine investering op dit vlak zorgt voor een aanzienlijke upgrade van de platenspeler. De REKKORD M600 verdient het.

Conclusie

Kortom, de REKKORD M600 is een degelijke platenspeler zonder overbodige franjes. Hij klinkt bijzonder muzikaal, mede door het Ortofon-element dat duidelijk een geschikte partner is voor deze platenspeler. Als je in de markt bent voor een degelijke, goede platenspeler die gebouwd wordt door toegewijde vaklui met jarenlange ervaring en respect voor tradities, ben je met de M600 op het juiste adres. De M600 doet wat van hem verwacht wordt: heerlijk plaatjes draaien. Over het prijskaartje kun je discuteren, maar weet dat REKKORD met de M600 high end-ambities koestert.

Redacteur: Edouard Hendrix

Reacties (0)