Review: KAD K7-EVO – Actieve muziekweergever met autoriteit

09 mei 2023 + 10 minuten 0 Reacties
KAD K7-EVO_Top Left
FWD award

Het in Apeldoorn gevestigde Kaempfer Audio Design ofwel ‘KAD’ is een jong en innovatief bedrijf dat spettert van ambitie. Oprichter en eigenaar Ernest Kaempfer heeft recentelijk de laatste hand gelegd aan zijn nieuwe actieve topmodel, de KAD K7-EVO. De redactie van Music Emotion is uitgenodigd om hier eens op het gemak naar te komen luisteren.

Een paar jaar geleden heeft Kaempfer uw auteur, destijds in een andere rol, benaderd om een professionele mening te geven over het allereerste prototype van KAD. Dat na de eerste luistersessies nieuwe inzichten zijn opgedaan zal u niet verbazen. De stap richting ons, al in het eerste ontwikkelingsstadium, getuigt volgens ons niet enkel van een ongeëvenaarde ambitie, maar vooral van heel veel lef. Hierna blijft het gedurende de Covid-periode een tijdje stil rondom KAD. Met goede redenen.

Medio december 2022 worden we wederom door KAD benaderd met de uitnodiging eens te komen luisteren naar de K7-EVO. Dit is het nieuwe topmodel van de fabrikant en onderdeel van een compleet actief luidsprekerprogramma. Er is in de afgelopen periode dus niet enkel gewerkt aan het perfectioneren van het gedroomde luidsprekersysteem, er zijn zelfs afgeleide modellen ontwikkeld. Dit is voor ons een goed moment om eens gezellig op de koffie te gaan in Apeldoorn, bij te praten en bovenal heel kritisch te luisteren naar deze nieuwe telg in de KAD-line-up.

Kaempfer Audio Design

Waar vele ambitieuze ondernemers op jonge(re) leeftijd een bedrijf starten, besluit Kaempfer dit pas op latere leeftijd te doen ná het afsluiten van een lange carrière als ingenieur bij het Amerikaanse Intel. Op het moment dat hij feitelijk vervroegd met pensioen zou kunnen gaan past het denkbeeldige plaatje van een gespreid hangmatje onder de zon met een cocktail in de hand hem niet zo goed en richt hij zich liever op het realiseren van zijn jarenlange droom; de bouw van dé perfecte actieve muziekweergever.

Wanneer we tijdens de koffie vragen waarom hij de stap heeft genomen een luidsprekersysteem te ontwikkelen in een uiterst competitieve markt, laat hij ons weten dat KAD is gestart vanuit een persoonlijke passie voor muziek en een rotsvast vertrouwen in eigen kunnen. Kaempfer komt namelijk uit een muzikale familie en is opgegroeid met musici om zich heen. Waar zijn familie bedreven is in het bespelen van muzikale instrumentaria op topniveau, bleek Ernest ondanks een vergeefse poging over andere kwaliteiten te beschikken. Met dit gegeven besluit hij zich liever als muziekliefhebber te richten op de best mogelijke weergave van reeds opgenomen muziek. Hiermee is de cirkel rond.

Het nieuwe ontwerp

Na de koffie wordt het eerste album opgezet en worden we al bij de eerste klanken aangenaam verrast door deze nieuwe K7-EVO. Dit topmodel klinkt totaal anders dan zijn voorganger. Op alle vlakken heeft Kaempfer grote sprongen gemaakt. Het nieuwe topmodel is volgens Kaempfer met behoud van de basis opnieuw ontwikkeld. Wat is gebleven is de driewegconfiguratie waarbij er is gekozen voor een symmetrische d’Appolito-opbouw. Deze configuratie, in combinatie met speciaal hiervoor ontwikkelde digitale filtertechniek, zorgt voor een coherente afstraling en een naadloze integratie van het laag met de mid-hoog-mid sectie. De K7-EVO is voorzien van een nieuw contrasterend ‘schild’ waarin de drivers resonantiedempend zijn gemonteerd. Deze feature levert niet enkel een statige optiek, maar bovenal een perfect op de drivers afgestemd afstraalpatroon. Ook de stijfheid van de nieuwe klankkast is toegenomen. Hiermee wordt kastkleuring tot een minimum teruggedrongen.

Intern maakt KAD in dit EVO-model gebruik van high-end bekabeling van Lehr Audio Solutions uit Wiesbaden. Kaempfer heeft de hoog- en laagdrivers uit het prototypestadium bovendien verruild voor premium drivers met een significant hoger prestatieniveau. Ook de oorspronkelijke midrange drivers zijn vervangen door een versie met graphene-coated nano-materiaal. Aan de achterzijde zijn eveneens twee drivers geplaatst. Dit zijn geen passieve radiators die in het lagere geluidsspectrum een boost in een bepaald frequentiebereik toevoegen, maar actieve laagdrivers waarmee heel inventief een hartvormig afstraalpatroon wordt gecreëerd. Hiermee zijn deze relatief grote luidsprekers uitstekend in kleinere ruimtes en dichter tegen de wanden te plaatsen zonder dat hierdoor een hinderlijke concentratie van lage tonen ontstaat.

WiSA, de draadloze kracht

KAD heeft bij de ontwikkeling van zijn luidsprekermodellen de slimme keuze gemaakt om al in een vroeg stadium te kiezen voor draadloze WiSA-technologie. WiSA is een vrij nieuwe technologie waarmee muziek in highres (24-bit / 96 kHz) draadloos overgebracht wordt van bron naar luidspreker en is qua techniek superieur aan wifi of bluetooth. Merken als Bang & Olufsen, Primare, Davone en LG zijn de vroege promotors van deze technologie. Omdat WiSA-componenten direct met elk merk en type WiSA-luidspreker communiceert vinden we de keuze voor WiSA een hele slimme stap van KAD. Hiermee kan het bedrijf zich als nieuwkomer nog beter in de druk bevochten audiomarkt onderscheiden.

Bij de keuze voor WiSA heeft KAD niet voor de gemakkelijke weg gekozen door de WiSA-modules in te kopen, maar hebben zij zelf een WiSA-controller ontwikkeld. Deze is voorzien van een krachtige digitale signaalprocessor (DSP) en twee digitaal-analoogconverters (DAC) voor gescheiden laag en midden/hoog weergave, waardoor de hoogst mogelijke audioresolutie wordt bereikt. Met de DSP kan de audiocurve bovendien nauwkeurig op de drivers worden afgestemd. De versterking wordt verzorgd door vier gescheiden Hypex NCore klasse D-modules, twee voor het laag en twee voor het midden en hoog. Deze configuratie levert maar liefst anderhalve kilowatt per kanaal. Plenty power voor het leveren van serieuze crescendo’s dus.

Luistersessies

We beginnen de luistersessie met een stukje gestreamd Dvořák uitgevoerd door Anne-Sophie Mutter, een uiterst subtiel en vooral heerlijk neutraal vioolspel, op de achtergrond begeleid door een vleugel. Nergens bespeuren we een randje, hardheid of een opgeblazen klank. Het geheel ligt heel prettig in het gehoor. De streamingkwaliteiten van de zalige Grimm MU1 en de overige componenten in de audioketen hebben hier uiteraard een niet te verwaarlozen aandeel in.

Vervolgens streamen we de track The Same River van Riverside uit 2004. Het muzikale geweld wordt gefaseerd opgebouwd. Het laag brengt ambiance in de ruimte en de details worden netjes uit de achtergrond geprojecteerd. Terwijl de muzikale tensie wordt opgebouwd luisteren we vanaf een minuut of vier naar een complex muzikaal samenspel waarbij we de verschillende elementen van dit stukje progressieve metal ook in de meest chaotische situatie nog in ons hoofd kunnen ordenen.

 

Bij het album ‘When We All Fall Asleep, Where Do We Go?’ van Billie Eilish worden we getrakteerd op prachtige muziekstukken waarbij we het besef van plaats en tijd soms even vergeten. Wij zijn vooral geïnteresseerd naar de kwaliteit van de laagweergave. De brutale synthbass in enkele nummers laat menig hifi-systeem met een ontoereikend vermogen of onderbemeten stroomvoorziening bij hogere volumes soms flink in de stress schieten. De KAD K7 slaagt echter met vlag en wimpel. Het gemak waarmee dit luidsprekersysteem dit album bij hogere volumes weergeeft is subliem.

Wanneer we overschakelen naar de imposante Michell Orbe SE-draaitafel voorzien van een SME Series V magnesium toonarm en Ortofon Cadenza Black-element ontpopt de K7-EVO zich als een uiterst dynamische muziekfabriek. We beluisteren verschillende albums die we enkele minuten eerder hebben gestreamd en tjongejonge, wat produceert deze analoge combinatie een muzikaal feestmaal! De weergave in het sublaag en midbas krijgt een fractie meer aan gewicht. In vergelijking met de streamingvariant ervaren we dezelfde albums in analoge variant met een substantieel hogere belevingsfactor.

Draadloze zangvogel

Terwijl we tijdens de luistersessies het ene na het andere muziekalbum opzetten valt het ons telkens weer op dat de weergavekwaliteit van spraak en zang van hoge kwaliteit is. In het stemgebied ervaren we, ongeacht de muziekbron, vooral een flinke dosis aan gevoel en emotie. De autoriteit waarmee de K7-EVO stemmen in de ruimte neerzet is indrukwekkend. Volgens Kaempfer was dit ook het uitgangspunt in de ontwikkeling van de K7-EVO. Stemmen moesten in de eerste plaats goed worden weergegeven, gevolgd door instrumenten en vervolgens moest het muzikale geheel ondersteund worden door een kwalitatief goede laagweergave.

Nadat we de nieuwe KAD K7-EVO uitvoerig hebben beluisterd, moeten we bekennen dat dit nieuwe actieve luidsprekersysteem op een significant hoger niveau speelt dan de eerste modellen waar we naar hebben geluisterd. De klank van dit topmodel is bovendien onvergelijkbaar met een bestaand systeem of merk in de markt. We prijzen het warme, dynamische en levendige muzikale landschap dat dit systeem kan neerzetten. ‘Kan’, want de keerzijde van dit snelle en precieze systeem is dat het slecht geproduceerde albums dan ook zonder pardon afspeelt als een echt slechte productie. Geen populaire sausjes dus.

De imaging-eigenschappen van de KAD K7-EVO zijn perfect op orde. Dit is knap, want niet zelden ervaren we bij draadloos aanstuurbare luidsprekersystemen een minder consistent geluidsbeeld door fase- of filterfouten en latency-problematiek. De K7-EVO is op dit vlak heel secuur ontworpen. We nemen gevoelsmatig plaats voor een wijds venster waarbij we met gesloten ogen naar een haarscherp muzikaal landschap kijken. Elk instrument, waar deze zich ook in het beeld of muzikale spectrum bevindt, wordt in hoge resolutie weergegeven. We horen een duidelijke gelaagdheid bij de meest complexe muziekalbums. Nergens klinkt de weergave diffuus of losjes. Nee, dit systeem stuurt de drivers zodanig strak aan dat elk geluid met een goede definitie wordt weergegeven.

Wat is onze indruk?

De KAD K7-EVO is een onderscheidend en met de hand gebouwd luidsprekersysteem waarbij maximaal gebruik is gemaakt van de modernste technologieën op het gebied van driverontwikkeling, bouwwijze en aansturing. Toegegeven, de retailprijs van de KAD K7-EVO is niet binnen ieders bereik. Wanneer we de geluidskwaliteit echter afzetten tegen de hoogte van de investering, dan vinden we het prijspunt van de K7-EVO beslist verdedigbaar. Indien we namelijk een vergelijkbaar presterend passief luidsprekersysteem zouden selecteren inclusief de elektronica en bekabeling, zitten we al snel ver boven het investeringsbedrag van de KAD K7-EVO.

Wij hebben dit luidsprekersysteem beluisterd met de exclusieve MU1-netwerkspeler van Grimm, een PRE35-voorversterker met ingebouwde WiSA-module van Primare en een R15 MM/MC-phonostage van hetzelfde merk. Hiermee wordt het totale investeringsbedrag natuurlijk wel wat serieuzer. Het is daarom goed om nog even te benadrukken dat dit luidsprekersysteem naadloos samenwerkt met elke verkrijgbare WiSA-bron. Een universele WiSA-transmitter waarop conventionele audiocomponenten aangesloten kunnen worden is hierbij het meest betaalbare alternatief. Met de juiste WiSA-transmitter behoort meerkanaals geluidsweergave ook tot de mogelijkheden. Wat u ook in gedachte hebt, met dit actieve WiSA-luidsprekersysteem van KAD kunt u er gecontroleerd naar toe groeien.

Conclusie

Of we het nu hebben over muzikanten, producenten, audiofabrikanten of eindgebruikers, ons nederige vaderlandje kent veel muziekliefhebbers. Wat ons land speciaal maakt is het aandeel van highend audiofabrikanten. Door de jaren hebben we meerdere, soms excentrieke producenten bezocht en kunnen dan ook wel zeggen dat elk van hen zich op een onderscheidende manier presenteert. Zo ook het Gelderse KAD. Hier houden we wel van.

Of u nu een verwoed streaminggebruiker of trotse eigenaar van een grote vinylcollectie bent, het KAD K7-EVO-muzieksysteem stelt u in staat om muziek te beleven zoals de muzikant het had bedoeld.

We hebben een hele goede indruk gekregen van de nieuwe KAD K7-EVO. Dankzij de premium uitstraling, het fijne afstraalgedrag en de toepassing van WiSA integreert dit onderscheidende systeem probleemloos in de meeste huiskamers. Bent u op zoek naar een uniek en hoogwaardig in Nederland geproduceerd luidsprekersysteem, dan adviseren we u om van de gelegenheid gebruik te maken de K7-EVO op uw gemak bij KAD in Apeldoorn te beluisteren.

KAD Audio, www.kadaudio.com

 

Reacties (0)