Review: deeBee Audio DB-Pulse – Noise-cancelling met een persoonlijke toets

25 december 2023 7 Minuten 0 Reacties
Deebee Audio DB-Pulse

Een hoofdtelefoon met noise-cancelling uit de topklasse kost al gauw 300 euro en meer. De DB-Pulse van deeBee is met een prijs van 279,90 euro net wat goedkoper. Door te focussen op de essentie én leuke personalisatie-opties te bieden doet de DB-Pulse het net weer anders.

DeeBee Audio is een nieuw Frans merk dat ook in de Benelux uitpakt met een noise-cancellinghoofdtelefoon. Zo liggen er natuurlijk wel al heel veel in de winkel. De Franse fabrikant heeft daarbij een leuke manier gevonden om de DB-Pulse te onderscheiden van andere hoofdtelefoons. Naast de twee kleuren waarin het beschikbaar is (zwart of beige), zijn er een reeks special editions. Bij deze iets duurdere uitvoeringen krijg je naast de standaard oorkussens in dezelfde kleur als de hoofdtelefoon een setje extra. Deze vervangkussens zijn in een andere kleur, gaande van een chique lichte of donkere ledertint tot een extravangte rood of roze. Je kunt nieuwe oorkussens in alle kleuren ook achteraf los kopen. Ze verwisselen is eenvoudig; ze zijn magnetisch bevestigd. Dat maakt de koptelefoon weer wat duurzamer. Die nadruk op personalisatie is trouwens niet zo gek als je weet dat DeeBee Audio werd opgericht door een grote Franse groep die onder andere designmeubels bouwt en merchandise.

Wat Hoofdtelefoon met noise-cancelling
Bluetooth 5.2
Codecs SBC, AAC
Autonomie 30 uur met NC, 10 min laden voor 2 uur spelen
Extra's Multipoint
Gewicht 305 gram

Geen zwaargewicht

Met z’n gewicht van 305 gram is de DB-Pulse behoorlijk licht. Er zijn nog enkele topmodellen die nog lichter op je hoofd rusten, zoals Boses QuietComfort Ultra Headphones of het Sony-topmodel. Het verschil qua grammen is echter nauwelijks merkbaar, qua euro’s dan weer wel.

De deeBee-hoofdtelefoon is opgetrokken uit kunststof, met een zacht kussen aan de binnenkant van de hoofdband. Je kunt dit kussen makkelijk schoonmaken, dat is na een lange dag achter de computer wel handig (en nodig). De oordruk is wat hoger, wat er voor zorgt dat je omgevingsgeluid zelfs zonder noise-cancelling goed geweerd wordt. Je oren worden er ook wat warmer van, maar qua comfort zit het goed. Dat hij goed op z’n plaats blijft zitten is ook handig als je forenst of rondloopt in een stad.

Bij een merk dat nieuw is voor ons kijken we altijd extra kritisch naar de bouwkwaliteit. De DB-Pulse lijkt echter degelijk geconstrueerd. De scharnieren om de hoofdtelefoon klappen dicht zonder spelingen te tonen of lawaai te maken bijvoorbeeld. We kunnen ook de hoofdband verwringen en opentrekken zonder meteen het gevoel te krijgen dat het geheel uit elkaar gaat barsten. Het is wat functioneel qua design, maar de prijs/kwaliteitverhouding lijkt zeker niet tekort te schieten.

Batterijprestaties mogen er zijn

De DB-Pulse pronkt met een bovengemiddeld goed accuduur: 30 uur met noise-cancelling, 40 uur zonder. Er zijn wel koptelefoons die het langer uitzingen, maar dit zijn heel respectabele cijfers. Koppel dit met een goed draagcomfort en je kunt wel een hele werkdag met deze koptelefoon verder. Het is wellicht om de batterij minder te belasten dat de codec-ondersteuning beperkt is tot SBC en AAC. De ‘betere’ aptX-codecs verbruiken nu eenmaal meer stroom.

Onderweg door een playlist springen en het volume regelen doe je via de touchbediening aan de rechterzijde. Er zijn ook een paar knoppen om snel te schakelen tussen noise-cancelling en transparantiemodus. Dat gaat allemaal vrij vlot; de touchbediening reageert vlot op aanrakingen.

De harde case die je bij de DB-Pulse krijgt is ook het vermelden waard. Op zich is het eerder functioneel, maar het zal je koptelefoon wel beter beschermen dan de zachte hoesjes die je vaak bij goedkopere modellen krijgt.

De sobere app-aanpak

Bij het koppelen met een Motorola Edge 40 Pro krijgen we geen bericht dat er ook een app bij de Pulse hoort. Dat is niet zo ongewoon, maar het is wel handig als je wél een notificatie krijgt om het nodige in de Play Store op te halen. Nu moet je hem even gaan zoeken, wat nu ook niet zo moeilijk is.

Net zoals de koptelefoon zelf volgt de deeBee-app een no-nonsense-filosofie. Er zijn niet zoveel instellingen mogelijk, bijna alles wordt getoond op het hoofdscherm. Je media bedienen, ruisonderdrukking inschakelen, en informatie over het batterijniveau, dat is het zowat. Door onderaan te tikken kun je nog naar een equalizer met vijf frequentiebanden gaan en wat achterliggende instellingen aanpassen. Zo kun je de touchbediening uitschakelen en opteren voor een stemassistent. Tijdens het instellen op Android wordt die vraag sowieso gesteld. Heb je een iPhone? Ondersteuning voor Siri is er niet, de app is er wel.

De meesten zullen het niet nodig hebben, maar als je nog wat uitleg nodig is daar ook aan gedacht. In de app kun je een uitlegvideo bekijken die alle functies en de bediening op een rij zet.

Tunen mag

Out of the box is de Pulse wat neutraler in het midden en hoog, met een forsere bastuning. Dat laatste is wel typisch voor een mobiele koptelefoon, want onderweg gaan lage tonen snel verloren. Prima ook voor iets meer urban, zoals de tracks op The Darker The Shadow The Brighter The Light van The Streets of zelfs de R&B van Arlo Parks.

Persoonlijk hebben we graag toch iets meer ‘beet’ en aanwezigheid bij de vocals. Via de equalizer in de app een lichte boost geven aan de middelste regelaars en een klein tikje minder bas zorgde meteen voor een rijkere sound. De stem van Brandon Flowers op het best of-album ‘Rebel Diamonds’ van The Killers was na die aanpassing bijvoorbeeld een stuk prominenter en aangenamer. Toegegeven, het is deels een smaakdingetje, al denken we dat je dankzij een kleine aanpassing met deze koptelefoon langer kunt luisteren. Het goede is dat de Pulse dergelijke EQ-aanpassingen probleemloos verdraagt. Dat is niet altijd het geval bij NC-koptelefoons. Je kunt hem dus wel wat tunen naar eigen smaak zonder dat er opvallende artefacten opduiken.

Effectieve noise-cancelling

Het is moeilijk om echt een referentieprestatie neer te zetten qua noise-cancelling. De technologie zit vooral bij enkele merken, zoals Sony, Bose en Qualcomm. De meeste andere hoofdtelefoonbouwers gebruiken chipsets van die partijen. Maar een chip is niet voldoende, het moet ook correct geïmplementeerd zijn. De microfoons moeten bijvoorbeeld van goede kwaliteit zijn. Op dat vlak doet de DB-Pulse het goed. Het is, zoals verwacht, geen ultieme noise-cancelling, maar is effectief tegen het lage gerommel en lawaai dat voor de meeste vermoeidheid zorgt. Voor gebruik op kantoor of op de bus is deze Fransman zeker geschikt. In een stadsomgeving met de DB-Pulse luisteren en toch nog iets van je omgeving horen? Dat lukt vrij goed met de transparantiemodus; het klinkt relatief natuurlijk, zonder scherpe of blikkerige tonen. Dat doet vermoeden dat de microfoons van een redelijke kwaliteit zijn, wat ook blijkt als we met de DB-Pulse bellen.

Conclusie

De DB-Pulse mist de vele extra functies die je bijvoorbeeld op de WH-1000XM5 van Sony vindt. Maar je betaalt wel wat minder en krijgt in ruil een degelijk gebouwde koptelefoon die op de essentiële vlakken goed presteert. Of je nu echt extra wil betalen om je koptelefoon te personaliseren is, jawel, een persoonlijke beslissing. Het is wel leuk dat het kan. Ondanks de vele hoofdtelefoons die er op de markt zijn, zijn er niet zoveel waar dit zo vlot kan.

8.0
Deebee product

Beoordeling
deeBee Audio DB-Pulse

Pluspunten
  • Degelijke bouwkwaliteit en licht
  • Modernere uitstraling met custom-earpads
  • Uit de doos donkere klank kun je verfijnen via EQ
  • Goede autonomie
Minpunten
  • Geen aptX of LDAC
  • Prijskaartje mocht net iets lager

Beoordeling deeBee Audio DB-Pulse

De DB-Pulse mist de vele extra functies die je bijvoorbeeld op de WH-1000XM5 van Sony vindt. Maar je betaalt wel wat minder en krijgt in ruil een degelijk gebouwde koptelefoon die op de essentiële vlakken goed presteert. Of je nu echt extra wil betalen om je koptelefoon te personaliseren is, jawel, een persoonlijke beslissing. Het is wel leuk dat het kan. Ondanks de vele hoofdtelefoons die er op de markt zijn, zijn er niet zoveel waar dit zo vlot kan.

Reacties (0)